Vajina kaşıntısı pek çok farklı rahatsızlığın belirtisi olabilir. Vajinal kuruluktan veya kokulu sabunlarda bulunan kimyasal maddelerden kaynaklanabilir. Kaşıntı mantarı enfeksiyonu, bakteriyel vajinozis ve zührevi hastalıklar ile başka sebeplerden de kaynaklanabilir.
Kaşıntı için pek çok ev reçetesi mevcut ancak bu reçeteler kaşıntının sebebine göre uygulanmalılar.
Örneğin vajinanızın içinde bir kaşıntı varsa bu mantar enfeksiyonu olabilir. Eğer kaşıntı vajina çevresindeki ciltteyse, sebebi egzema veya başka bir cilt rahatsızlığı olabilir.
1- Yemeklik Soda Banyosu
Yemeklik soda banyosu mantar enfeksiyonlarına ve kaşıntılı cilt rahatsızlıklarına karşı tedavi imkanı sağlayabilir.
2013 yılındaki bir çalışmaya göre, yemeklik sodanın mantar karşıtı etkileri var. 2014 yılındaki bir çalışmada ise yemeklik sodanın Candida adlı mantar enfeksiyonuna sebep olan hücreleri öldürdüğü görülmüş.
ABD’deki Ulusal Egzema Kurumu, banyonuza dörtte bir bardak soda eklemenizi veya onu macun haline getirerek cildinize sürerek egzemayı tedavi etmenizi öneriyor. 2005 yılındaki bir çalışmada yemeklik sodanın sedef için de etkili bir tedavi imkanı sağladığı belirtiliyor.
- Banyonuza çeyrek veya 2 bardak yemeklik soda ekleyip çözünmesini bekleyin.
- 10-40 dakika kadar bu suda durun.
2- Yoğurt
Yoğurt mantar enfeksiyonları için yaygın bir çözüm.
Bir probiyotik olan yoğurt, vajinadaki iyi bakterilerin gelişimini destekliyor. Bu bakteriler mantarların bir kısmını öldürebiliyor ve vajinayı sağlıklı tutuyorlar.
2012 yılında yapılan bir çalışmada mantar enfeksiyonuna sahip 129 gebe kadın değerlendirilmiş. Araştırmacılar 82 tanesine yoğurt ve bal tedavisi uygulamışlar, 47 tanesine ise reçetesiz mantar kremleri verilmiş. Çalışmada bal ve yoğurdun vajinal mantar tedavisinde reçetesiz mantar ilaçlarına göre daha etkili olduğu görülmüş.
2015 yılındaki 70 hamile olmayan kadınla yapılan bir çalışmada da benzer sonuçlar alınmış: yoğurt ve bal ticari mantar kremlerinden daha etkili olmuş.
- Vajinanıza kaşıntıyı azaltmak için biraz yoğurt sürebilirsiniz.
- Pede yoğurt sürüp takabilirsiniz.
- İki yöntemde de bir ped takarak yoğurdun kıyafetlere bulaşmasına engel olun.
- Aromalı veya şekerli yoğurtlar kullanmayın.
3- Pamuklu İç Çamaşırı
Pamuklu iç çamaşırlar vajinal veya vulvar sıkıntılar varsa yardımcı olacaktır. Pamuklu iç çamaşırları nefes alırlar ve bu da kaşıntılı cilt rahatsızlıklarının azalmasını sağlar. %100 pamuklu çamaşırlar mantar enfeksiyonlarını da önleyebilirler çünkü mantarlar havasız ortamlarda çoğalırlar.
4- Elma Sirkesi Banyosu
Pek çok insan banyoya elma sirkesi katmanın mantar enfeksiyonuna iyi geleceğini düşünüyor. Ayrıca cilt kaşıntıları için de yaygın bir çözüm.
Maalesef bu iddiayı destekleyecek yeterince kanıt yok. Yine de denemesi oldukça ucuz ve bilinen bir yan etkisi yok.
- Banyo suyunuza yarım bardak elma sirkesi ekleyin.
- 10-40 dakika bu suyun içinde durun.
5- Probiyotik Takviyeler
Bakteriler vajina sağlığı için çok önemliler ve probiyotikler vajinanızdaki iyi bakterileri arttırabilirler.
Kapsül ve tonik formundaki probiyotik takviyelerini eczanelerde bulabilirsiniz veya internetten alabilirsiniz. Bunlar vajina ve bağırsaklardaki faydalı, sağlıklı bakterilerin gelişimini destekleyeceklerdir.
Ayrıca önleyici bir önlem olarak da alabilirsiniz. Doktor antibiyotik yazarsa probiyotik almayı da önerebilir.
6- Hindistan Cevizi Yağı
2016 yılındaki bir çalışmada hindistan cevizi yağının mantar enfeksiyonu yapan Candida mantarını öldürebildiği görülmüş. Ancak bu çalışma laboratuvarda yapılmış ve insanlarda da işe yaradığını gösteren kanıtlar yok.
- Hindistan cevizi yağını doğrudan vajinanıza sürebilirsiniz.
- Yüksek kaliteli, saf ürünler kullanmaya dikkat.
- Eğer denerseniz ped takın yoksa kıyafetlerde leke bırakabilir.
7- Mantar Karşıtı Krem
Eğer mantar enfeksiyonu size rahatsızlık veriyorsa, rahatlık verebilecek reçetesiz mantar kremleri mevcut. Bunlar mantarı öldürürler ve kaşıntıyı geçirirler. Ayrıca vajinaya sokulan vajinal takviyeler olarak da alınabiliyorlar.
Eğer vajinanızda mantar karşıtı krem veya vajina takviyesi kullanırsanız, kıyafetlere akmasını önlemek için bir tayt giymeniz iyi olabilir.
8- Kortizon Kremi
Eğer etek tıraşı olduktan sonra kaşıntı oluyorsa, kortizon kremi işe yarayabilir. Ayrıca egzema, alerjik cilt rahatsızlıkları ve bazı tahrişlerde de kullanılabiliyorlar. Kaşıntıyı azaltır ve rahatlatır.
Kortizon kremi asla vajina içine uygulanmamalı ancak tüylerin olduğu dış bölgelere uygulanabilir.
9- Probiyotik Gıdalar
Probiyotik içeren gıdalar tüketmek vajinadaki ve bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin gelişimini sağlar. Bu durum vajina ve bağırsak sağlığı için önemli.
Probiyotik gıdalar şöyle:
- yoğurt
- kombu çayı
- turşu
- kimçi
- miso
Eğer mantar enfeksiyonunuz varsa yukarıdaki gıdaları tüketmek onunla savaşmanıza yardımcı olabilir.
10- Hijyen
İyi bir vajina temizliğine sahip olmak vajina kaşıntısını önleyebilir veya geçirebilir.
Bazen vajina ve vulvayı yıkama konusunda kontrollü olmak daha iyi olabilir. Vajina kendi kendini yıkar ve bu nedenle sadece dış kısmını biraz ılık su ile yıkamak yeterlii olur.
Kokulu sabunlar, jeller ve temizleyiciler kullanmayın. Kadın temizliği adı altında pazarlananlardan bile kaçının. Vajinal duş sadece doktor önerirse uygulanmalı.
Vajinal duş ve aşırı yıkama kaşıntının sebebi olabilir. Sabun ve kokular vajinaya rahatsızlık vererek alerjik reaksiyonlara ve enfeksiyonlara sebep olabilir.
Yaygın Sebepleri
Vajinal kaşıntı genelde aşağıdaki yaygın sebeplerden birisinden kaynaklanır:
Mantar Enfeksiyonu
Vajinanız varsa, hayatınız boyunca en az bir defa mantar enfeksiyonu yaşama ihtimaliniz %75’tir. Kaşınmanın yanında yoğun, beyaz, lor peynirine benzer bir akıntıya da sebep olabilir.
Bakteriyel Vajinozis
Vajinada bulunan bir bakteri türünün aşırı çoğalması sonucunda ortaya çıkar. Genelde balıksı bir koku vardır, akıntı gri, beyaz veya yeşildir ve idrar yaparken yanma olur.
Vajinal Kuruluk
Bu pek çok rahatsızlığın belirtisi olabilir. Vajinanın içerden kaşınmasına sebep olur. Ayrıca cinsel ilişki ve mastürbasyon sırasında rahatsızlık da verebilir. Su bazlı kayganlaştırıcılar vajinal kuruluğa fayda sağlayabilirler. Devamlı sorun oluyorsa doktorunuzu ziyaret edebilirsiniz.
Tahriş Edicilere Maruz Kalmak
Pedlerdeki, yıkama sıvılarındaki, spreylerdeki ve pek çok başka şeydeki tahriş edici kimyasallar cildi tahriş ederek kaşıntılı vajinaya yol açabilirler. Bu nedenle vulvayı temizlemek için sudan başka bir şey kullanmanız önerilmez. Eğer cildinizi pedin rahatsız ettiğini düşünüyorsanız, farklı bir marka deneyin veya tampon ile menstrüal kaplara geçin.
Cilt Rahatsızlıkları
Egzema, sedef, kuru cilt gibi problemler genelde kaşıntıya yol açarlar ve vulva çevresindeki cildi etkileyebilirler.
Zührevi Hastalıklar
Pek çok zührevi hastalık vajinal kaşıntıya sebep olur. Bazıları şöyle:
- klamidya
- uçuk
- bel soğukluğu
- sivilceler
- trikomonas
- pübik bitlenme
Yukarıdaki rahatsızlıklar tıbbi bakım gerektirirler ve bu nedenle zührevi hastalıklara sahip olabileceğinizi düşünüyorsanız doktorunuzla konuşun.
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Kaşıntılı vajina ev reçeteleri ile sık sık tedavi edilebilse de belli belirtileriniz varsa doktoru görmek daha iyi olabilir. Bu belirtiler şöyle:
- cinsel ilişki veya idrar yapma sırasında ağrı ve yanma
- genital bölgede ağrı
- genital kızarma ve şişme
- vulva çevresinde garip noktalar ve sivilceler
- özellikle yeşil, sarı ve gri renkteki sıradışı vajinal akıntı
- lor peyniri gibi dokuya sahip akıntılar
- kötü bir koku
Doktor genelde belirtilere göz atar ve tıbbi geçmişinizi gözlemler. Pelvik muayene de yapabilir.