Vajinanın pH dengesini korumak, vajinanın sağlıklı olmasını sağlamak açısından çok önemlidir. 7’nin aşağısındaki pH asidik olurken 7’nin üzeri ise baziktir. Normal vajinal pH genelde 4,5’tan düşük olmaktadır.
Vajinanın pH seviyesinin asidik ya da bazik olması, sağlıklı olup olmadığının belirlenmesinde büyük bir rol oynamaktadır.
Bu yazıda normal vajinal pH seviyelerini ve vajinal pH dengesini normal seviyeye getirmek için neler yapabileceğinizi öğreneceksiniz.
Vajinal pH Değeri
Vajinal pH değeri normalde 3,8 ila 4,5 arasındadır ve orta derecede asidiktir. Bununla birlikte vajinanızın normal pH seviyesi, hayatınızın hangi döneminde olduğunuza bağlı olarak değişiklik gösterecektir.
Örneğin, üreme çağındaysanız (15-49 yaş arası) vajinal pH seviyeniz 4,5’a eşit ya da 4,5’tan küçük olmalıdır. Adet görmeden önceki dönem ve menopozdan sonra ise pH seviyesi genellikle 4,5’tan büyük olmaktadır.
Vajinal pH’ın önemli olmasının nedeni, asidik vajinal ortamın koruyucu olmasından kaynaklanmaktadır. Vajinal pH sağlıksız bakterilere ve mantarlara karşı bir bariyer oluşturur ve bunların çok hızlı çoğalarak enfeksiyona neden olmasını engeller.
4,5’un üstündeki yüksek vajinal pH seviyeleri, sağlıksız bakterilerin büyümesi için mükemmel bir ortam sağlar. Yüksek vajinal pH seviyesine sahip olmanız durumunda aşağıdaki enfeksiyonlar bakımından risk altında olursunuz:
Bakteriyel vajinoz: Bakteriyel vajinoz, balıksı bir kokuya neden olan ve beraberinde alışılmadık gri, beyaz ya da sarı renkte bir akıntı görülen bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon aynı zamanda vajinada kaşıntıya ve idrar yapma sırasında yanmaya neden olabilir. Bakteriyel vajinozun kendisi genelde zararlı olmamakla birlikte bu enfeksiyon yaşayan kişiler HPV, herpes simpleks virüsü ve HIV bakımından daha yüksek riske sahip olmaktadır.
Trikomoniyaz: Trikomoniyaz, bir parazitin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon genelde enfekte olan kişilerin çoğunda belirtiye neden olmamakla birlikte bazı insanlarda HIV gibi daha ciddi hastalıklar bakımından yüksek risk altında olmaya neden olabilir.
Asidik vajinanın kendisi hastalığa neden olmaz. Ancak asidite çok fazla yükselirse doğurganlığınızın azalmasına neden olabilir. Spermler, alkali ortam sever. Spermlerin yüzebilmesi için en ideal pH seviyesi 7 ila 8,5 arasında olmaktadır.
Cinsel ilişki sırasında vajina içerisindeki pH seviyesi geçici olarak yükselir ve normalde asidik olan ortamı, spermleri korumak ve yumurtayla buluşmalarını sağlamak için daha alkali hale getirir.
Vajinanın pH Dengesinin Bozulması
Aşağıdaki durumlar, vajinanın pH seviyesini etkileyerek bozulmasına neden olabilmektedir:
Korunmasız cinsel ilişki: Meni, alkali olduğu için bazı bakterilerin büyümesini teşvik edebilir.
Antibiyotik kullanımı: Antibiyotikler yalnızca hastalığa neden olan kötü bakterilerin değil, vajinanın daha sağlıklı ve daha asidik olmasını sağlayan iyi bakterileri de yok eder.
Vajinal duş: Vajinal duş, vajinanın yıkanmasını ya da belli solüsyonlar kullanılarak temizlenmesini ifade etmektedir. Kadınların vajinal duş yapmasının nedeni kokuyu önlemek olsa da aslında kokunun daha kötü hale gelmesine neden olabilir. Vajinal duş yapmanız durumunda iyi bakteriler de yok olacaktır ve bu da vajinal pH seviyesini bozarak enfeksiyonlara daha yatkın hale gelmenize neden olacaktır.
Adet dönemleri: Adet kanı biraz baziktir ve vajinanın pH seviyesini yükseltir. Adet kanı vajinadan akıp tampon ya da ped tarafından emilerek vajinada kaldığında vajinal pH seviyesini yükseltebilmektedir.
Vajinanın pH Dengesi Nasıl Sağlanır?
Vajinanın pH dengesinin bozulduğunu gösteren belirtiler genelde şu şekilde olmaktadır:
- Kötü ya da balıksı koku
- Normal olmayan beyaz, gri ya da yeşil akıntı
- Vajinal kaşıntı
- İdrar yaparken yanma
Vajinanın pH dengesinin bozulduğunu gösteren belirtiler yaşıyorsanız, doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir. Bu durumda sakın vajinal duş yapmayın; bunu yapmanız, pH dengesinin daha da kötü hale gelmesine neden olur.
Vajinanın pH dengesi bakteriyel vajinoz ya da trikomoniyaz nedeniyle bozulduysa doktorunuz klindamisin, metronidazol ya da tinidazol içeren ilaçlar tavsiye edebilir.
Antibiyotik kullanımı vajinanın pH seviyesini etkileyebilse de enfeksiyon olması durumunda bu enfeksiyondan kurtulmak önemli olmaktadır.
Enfeksiyon harici durumlarda vajinanızın pH seviyesini sürekli olarak dengede tutmak için şu önerilerden faydalanabilirsiniz:
Cinsel ilişki sırasında kondom kullanın: Kondom gibi bariyer yöntem kullanmak yalnızca cinsel yolla bulaşan hastalıkları değil, aynı zamanda alkalin olan meninin vajinal pH seviyelerini bozmasını önler.
Probiyotik kullanın: Probiyotikler, sisteminizdeki sağlıklı bakterilerin dengelenmesini sağlayabilir.
Vajinal duş yapmayın: Vajinal duş, vajinanın pH seviyesini yükseltebilir. Vajina, kendini doğal olarak temizleyebilir. Bu nedenle duş alırken vajinanın dışını nazik bir sabun ve suyla yıkamanız yeterli olacaktır. Vajinal kokuyla ilgili sorunlar yaşıyorsanız, bu konuyu doktorunuza danışmanız gerekir.
Tamponunuzu düzenli olarak değiştirin: Tamponu vajina içerisinde uzun saatler bırakmak, adet kanı bazik olduğu için vajinanın pH seviyesini yükseltecektir. Tamponunuzu düzenli olarak değiştirmeniz aynı zamanda toksik şok sendromu da dahil olmak üzere bakteriyel enfeksiyon yaşama riskinizi azaltacaktır. BKZ: Tampon kullanımı
Yoğurt tüketin: Yoğurt yemek, yalnızca kalsiyum ve D vitamini almanızı değil, aynı zamanda sağlıklı bakterileri almanızı sağlar.
Doktorunuzu ziyaret edin: Düzenli olarak muayene olmak, vajina sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.
Sonuç Olarak
Vajinanın pH seviyesinin dengede olmasını sağlamak, enfeksiyonları azaltacak ve komplikasyonları önleyecektir.
Doktorlar genelde mantar enfeksiyonu gibi sağlık sorunlarını tespit etmek ya da kişinin menopoza yaklaşıp yaklaşmadığını anlamak için vajinal pH seviyesinden yararlanır. Vajinal pH testi yapıldığında şüpheli olan tanı kesinleştirilebilir.
Vajinal pH dengenizi korumak için probiyotik kullanmak ve vajinal duş yapmamak gibi yöntemlerden yararlanabilirsiniz.