Vazektomi ve İktidarsızlık
Amerikan Üroloji Derneği’ne göre, yalnızca Amerika’da, her yıl 500 bin erkeğe vazektomi ameliyatı yapılmaktadır. Erkeklerde, spermin seminal sıvı ile karışmasını engelleyen cerrahi bir prosedürdür. Sperm olmadığında, bir kadın hamile kalamaz.
Vazektomi operasyonu geçirmeyi düşünen erkekler için merak edilen konulardan biri; ereksiyonun sürdürülememesi olan iktidarsızlıktır. Bununla birlikte, vazektomiye bağlı olarak görülen iktidarsızlık riski oldukça düşüktür. Uzmanlara göre, bazı erkeklerde vazektomi sonrası daha iyi cinsel yaşam rapor edilmektedir.
Vazektomi Nasıl Yapılır?
Vazektomi ameliyatı; hızlı bir şekilde ve ayakta yapılabilen bir prosedürdür. İşlem sonrasında, aynı gün eve gidebilirsiniz. Duruma göre doktorunuz; 2-3 gün işten izin almanızı ve operasyon sonrası bir hafta cinsellikten ve ağır kaldırmaktan uzak durmanızı önerebilir. Vaazektomi ameliyatı:
- Ortalama 20 dakika ya da daha kısa sürmektedir
- Bir doktor muayenehanesinde gerçekleştirilebilir
- Lokal anestezi aldıktan yapılır
- Ağrılar genellikle küçük olarak tanımlanır
- İşlem sonrasında, erkeklerin yalnızca %2-3’ünde kronik ağrı bildirilmektedir.
Vazektomi Neden İktidarsızlığa Neden Olmaz?
En yaygın yaklaşım, kapalı ya da neşter kullanılmayan vazektomi ameliyatıdır. Doktorunuz, testis torbasının altındaki bölgeyi hisseder. Testis torbası, meniye karışan spermi taşır. Testis torbasının bağlanabilmesi için bir delik açılır. Bu süreç, ereksiyonu etkilemeyecektir. Bir vazektomi ameliyatı, kas kasılmaları yaratmaz ve zihinsel uyarılmayı engellemez. Sadece, vücudun yapmaya devam edeceği spermi etkiler.
Vazektomi sonrasında, hamileliğe karşı korumanın hemen olmadığını belirtmek önemlidir. Gebeliğe karşı koruma sağlaması için ortalama 3 ay geçmesi gerekmektedir. Spermin varlığının test edilmesi için, operasyondan ortalama 3 ay sonra yeniden doktor muayenesi gerekmektedir.
İktidarsızlık Bir Risk Midir?
Vazektomi sonrası iktidarsızlık riski nadirdir. İktidarsızlık ve vazektomi arasındaki en güçlü bağlantı, çoğunlukla zihinseldir. Depresyon ve stres, iktidarsızlık şansınızı arttırabilir. Bu duygular, cinsel duygulara müdahale edebilir. Vazektomi ve iktidarsızlık konusunda endişeleriniz varsa, bu ikili arasında neredeyse hiç bağlantı olmadığı konusunda rahat edebilirsiniz.
Vazektomi ameliyatı, 1800’lü yıllardan beri yapılmaktadır. Son 100 yılda yapılan araştırmalarda, iktidarsızlığa neden olabileceğine dair önemli bir kanıt bulunmamıştır. Vazektomi, prostat ve pelvik bölgeyi içerir. Penis, testis ya da diğer iç organları etkilemez.
Vazektomi Sonrası Ne Olmaz?
Vazektomi ameliyatının yan etkileri hakkında sıklıkla yanlış anlaşılmalar vardır. Vazektomi, yalnızca spermin yumurtayı dölleyemeyeceği anlamına gelir. Operasyon sonrasında spermin görüntüsü ya da miktarı değişmez. Vazektomi, ayrıca şunları da yapmaz:
- Cinselliği etkilemez
- Testosteron seviyelerini etkilemez
- Boşalma hacmini değiştirmez
- Şiddetli ağrıya neden olmaz
- Diğer cinsel organlara zarar vermez
- Cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemez
Yapılan araştırmalar, vazektominin, prostat kanseri ile bağlantılı olmadığını göstermektedir. Endişeleriniz ve sorularınız varsa, ameliyat öncesinde endişeleri gidermek için doktorunuzla konuşmak, daha rahat hissetmenizi sağlayabilir.
Vazektomi İle İlişkilendirilen Riskler Nelerdir?
Vazektomi, küçük bir prosedürdür. Ancak, bilmeniz gereken bazı riskler vardır. Kanama ya da ağrıda artış gibi bir enfeksiyon belirtisi varsa, hemen doktorunuzu arayın. Vazektomi sonrası bazı acil sorunlar şunlardır:
- Testis torbasında kanama
- Menide kan
- Testis torbasında morarma
- Kesiklerin etrafında enfeksiyon
- Ağrı
- Şişme
Nadiren görülmekle birlikte, uzun süreli etkiler şunları içerir:
- Kalıcı ağrı
- Boşalma sırasında ağrıya neden olan testiste sıvı birikmesi
- Vazektomi başarısızlığına bağlı gebelik
- Testis torbasında şişme
Vazektomi Geri Dönüşü İktidarsızlığa Neden Olur mu?
Vazektomi ameliyatı iktidarsızlığa neden olmaz, geri döndürülmesi işlemi de neden olmaz. Her iki prosedür de, testosteron üretimini etkilemez.
Vazektominin geri dönüşü, testislerden gelen spermleri penise taşıyan kanalların kesilen uçlarının yeniden bağlanmasını içerir. Uzmanlara göre, vazektomi ameliyatı olan erkeklerin ortalama %10’u, geri döndürmeyi düşünmektedir.
Bu operasyon daha fazla adım içerdiğinden, vazektomi ameliyatına göre daha uzun sürmektedir. Bununla birlikte, vazektomi sonrası yıllar geçse bile, tersine çevirme prosedürünü yapmanız mümkündür.
Tersine çevirme prosedürü güven verici olmakla birlikte, artan sayıda tersine çevirme işlemi, başarı oranını düşürmektedir.
Sonuç olarak…
Vazektomi ameliyatı, bir doğum kontrol yöntemidir. Düşük riskli bir prosedür olmasına rağmen; operasyon sonrasında enfeksiyon oluşumu, kronik ağrılar ve diğer komplikasyonların görülmesi mümkündür.
Bununla birlikte, bir vazektomi ameliyatı doğrudan iktidarsızlığa neden olmaz ya da erkeğin cinsel hayatını etkilemez. Vücudun ereksiyon ve boşalma süreci ile ilgisi yoktur.
Vazektomi ameliyatı olmayı düşünüyorsanız, operasyon öncesinde aşağıdakileri yapmak isteyebilirsiniz:
- Artık çocuk sahibi olmak isteyip istemediğinizi düşünün.
- Kararınızın uzun vadeli etkileri hakkında eşinizle konuşun.
- Prosedürün olası yan etkileri hakkında doktorunuzla konuşun.
- Operasyon günü, eve dönerken yanınızda olabilecek birini ayarlayın.
- Olası yan etkileri ve hangi durumlarda doktorunuzu aramanız gerektiğini öğrenin.
Çocuk sahibi olma fikrinizi değiştirirseniz, yıllar sonra vazektomiyi tersine çevirebilirsiniz.