Adet dönemi dışında yaşanan karın ağrısı, yumurtlama belirtisi olabilmektedir. En doğurgan olduğunuz zamanı belirlemek için yumurtlama belirtilerinizin farkında olmanız işinize yarayacaktır.
Yumurtlama ağrısı, yumurtalıklardan birinin yumurta bırakması ile meydana gelir. Bu ise genelde adet döngüsünün ortasında gerçekleşir. Bu ağrı için Almanca “mittelschmerz” terimi de kullanılabilmektedir.
Bu yazıda yumurtlama ağrısının nasıl olduğunu, doğurganlıkla ilişkisini ve yumurtlama dönemine dair diğer belirtileri okuyabilirsiniz.
Yumurtlama Ağrısı Nedir?
Adet döngüsünün genelde ortasında yumurtalıklardan biri yumurta bırakır. Buna yumurtlama adı verilir.
Bazı kişiler adet döngüsü içerisinde bir kez, karınlarının bir tarafında ağrı hissedebilmektedir. Her ay adet döngünüzün ortasında ağrı hissediyorsanız, bu ağrının yumurtanın bırakıldığı yumurtalığa göre sağda ya da solda gerçekleştiğini fark edebilirsiniz.
Yumurtlama ağrısı yumurtanın bırakılmasından önce, bırakıldığı esnada ya da bırakıldıktan sonra gerçekleşebilir. Bununla birlikte adet gören her kadında bu ağrı görülmemektedir. Bazı kadınlar ise ara sıra ağrı yaşayabilmekte ve bu ağrının şiddeti her ay aynı olmamaktadır.
Yumurtalık ağrısı, yumurtanın geliştiği folikülün yumurtalığı esnetmesiyle ya da yumurtalıktan kan ya da diğer sıvıların bırakılması ile çevre dokunun tahriş olmasıyla meydana gelmektedir.
Yumurtlama Ağrısı Belirtileri
Yumurtlama ağrısı hafif bir rahatsızlık şeklinde olabileceği gibi yoğun bir ağrı şeklinde de görülebilir. Yumurtalık ağrısı her ay görülmüyorsa ağrının nedenini tespit etmek zor olabilir.
Yumurtlama ağrısının ilk belirtisi karnın bir tarafında başlayan ve 3 ila 12 saat süren ağrı olmaktadır. Ancak daha önce yumurtalık ameliyatı olan kadınlarda bu ağrı adet görene kadar devam edebilmektedir.
Yumurtalık ağrısının özellikleri genel olarak şu şekilde olmaktadır:
- Karnın bir tarafında ağrı ya da sancı
- Adet döngüsünün ortasına doğru başlayan ağrı ya da sancı
- Aydan aya yer değiştiren ağrı ya da sancı
- Keskin ya da şiddetli olabilen ağrı
Yumurtlama Ağrısı ve Doğurganlık
Yumurtlama ağrısı, yumurtlama gerçekleşmeden önce, yumurtlama sırasında ya da yumurtlamadan sonra ortaya çıkabilmektedir. Bu ağrı genelde kadının hamile kalmaya en elverişli olduğu zamana işaret etmektedir. Bu nedenle en doğurgan olduğunuz günleri merak ediyorsanız, yumurtalık ağrınızı takip edebilirsiniz.
Bununla birlikte hamile kalmak istemeyen kadınların yalnızca yumurtlama ağrısına bakarak korunmaya çalışmaları doğru olmayacaktır. Bu yöntem tam olarak doğru olmayabileceği için sonuç olarak istenmeyen gebelikler meydana gelebilir.
Yumurtlama Ağrısı Ne Zaman Başlar?
Yumurtlama ağrısı, bazı kadınların yumurtlama dönemlerinde karnın tek tarafında yaşadıkları bir ağrıdır. Bu ağrı genelde adet görmeden 14 gün önce görülür. Ancak yumurtlama ağrısının ne zaman gerçekleşeceği kadından kadına değişiklik göstereceği için bunun tam olarak ne zaman gerçekleşeceğini söylemek zordur.
Yumurtlama Ağrısı Bele Vurur mu?
Yumurtlama ağrısının nerede görüleceği kadından kadına ve döngüden döngüye değişiklik gösterir. Bazı kadınlarda hiç ağrı görülmezken bazı kadınlarda ise şiddetli ağrılar görülebilir.
Yumurtalıklar, pelvis bölgesinin tam ortasında yer aldığı için belde ağrıya neden olabilmektedir. Bu ağrı ani ve yoğun bir ağrı olabileceği gibi az ve sürekli ağrı şeklinde görülebilir.
Rahmi geriye dönük yani ters olan kadınlar, adet döngüsü içerisinde daha şiddetli bel ağrısı yaşayabilmektedir. Bu ağrıları rahatlatmak için esneme hareketleri yapabilir ve ihtiyaç duydukça dinlenmeyi deneyebilirsiniz.
Yumurtlama Ağrısı Nasıl Geçer?
Yumurtlama ağrısı için genelde tedavi gerekmez ve bir gün içerisinde geçer. Ağrınız rahatsız ediciyse nonsteroid anti-inflamatuar ilaçlar kullanabilirsiniz.
Isı bandı kullanmak ya da sıcak duş almak da ağrıyı azaltma konusunda işe yarayabilir.
Yumurtlama ağrınız çok şiddetliyse doktorunuzla konuşabilir ve doğum kontrol hapı kullanmayı düşünebilirsiniz. Doğum kontrol hapları yumurtlamayı engellediği için yumurtlama olmayınca ağrı çekmeniz mümkün olmayacaktır.
Doğum kontrol hapı kullandığınız sürece hamile kalmanız mümkün olmayacağı için bebek sahibi olmaya karar verirseniz, doktorunuzla konuşmanı ve onun gözetimi altında doğum kontrol hapı kullanmayı bırakmalısınız.
Yumurtlama Ağrısı Hamilelik Belirtisi mi?
Yumurtlama ağrısı, yumurtalardan birinin yumurta bırakmasıyla gerçekleşir. Ortada yumurtayı döllemek için sperm bulunmuyorsa adet döngüsü devam eder, yumurta çatlar ve rahim içi tabaka dökülür.
Yumurta, sperm tarafından döllendiyse bu durumda döllenen yumurta rahim içi tabakaya tutunur. Bu durum, yerleşme olarak adlandırılır.
Yerleşme de tıpkı yumurtlama gibi ağrıya neden olabilmektedir. Ayrıca yerleşme sırasında yani döllenmeden sonra 3 ila 14 gün içerisinde az miktarda kanama ya da lekelenme görülebilir. Yerleşme kanaması genelde kahverengi olur ve az miktarda gelir.
Yerleşme ağrısı dışında erken gebelik belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Mide bulantısı
- Acil idrar yapma ihtiyacı
- Yorgunluk
- Kusma
Yumurtalık Ağrısının Diğer Nedenleri
Bazı sağlık sorunları da yumurtalıklarda ya da karında ağrıya neden olabilmektedir. Adet döngüsünün ortasında gerçekleşen bu ağrılar, yumurtlama ağrısı ile karıştırılabilmektedir.
Karında ağrıya ya da sancıya neden olan diğer nedenler arasında şunlar yer alabilmektedir:
Akut apandisit: Akut apandisit, yumurtlama ağrısına benzer bir ağrıya neden olabilmektedir.
Çikolata kisti: Üreme çağındaki yaklaşık her 10 kadından 1’inde görülen çikolata kistinde rahim içi doku, rahim dışında büyür ve ağrıya neden olabilir.
Rahim miyomları: Kansersiz oluşumlar olan miyomlar, rahim duvarında yer alabilir ve ağrıya, kanamaya ve karında şişkinliğe neden olabilir.
Sonuç Olarak
Yumurtlama ağrısı genelde hafif şiddettedir ve birkaç saat içinde kendi kendine kaybolur. Bebek sahibi olmak isteyen çiftler, gebelik şansını arttırmak için bu dönemde ilişkiye girebilir.
Yumurtlama ağrısı doğal olsa da ağrınız şiddetliyse, reçetesiz ağrı kesicilerle ya da sıcak kompresle geçmiyorsa yardım almanız gerekebilir. Şiddetli ağrı ya da sancı yaşayan ve beraberinde kusma ya da anormal kanama ile karşılaşan kadınların, doktorlarıyla iletişime geçmeleri gerekir.