Gebeliğinizin 14. haftası ile birlikte ikinci trimestere girdiniz. Bu dönemde mideniz daha az bulanmaya başlarken kendinizi daha enerjik hissetmeye başlamış olmalısınız. Bu nedenle ikinci trimester gebeliğin balayı dönemi olarak da bilinir. Gebeliğin 14. haftası, ilk trimesterde yapamadıklarınızı gerçekleştirebilmeniz için uygun bir dönemdir.
14. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğin 14. haftasında ilk trimesterdeki belirtilerin azalmış olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Ancak belirtilerin tamamen yok olmaması da beklenen bir durumdur. Gebeliğin 14. haftasında karşılaşılan belirtiler şunlar olabilmektedir:
Round ligament ağrısı: Vücudunuz bebek için hazırlanırken kaslarınızda ve ligamentlerinizde acı ve ağrı hissetmeniz normaldir. Gebeliğin 14. haftasında yaşanan kramplar genelde round ligament ağrısından kaynaklanmaktadır. Ancak ağrılarınız hakkında endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyin.
Enerji artışı: İlk trimesterde yorgun hissetmenize neden olan belirtilerin yok olması ile ikinci trimesterde enerjinizin eski haline geldiğiniz görebilirsiniz.
İştah artışı: Mide bulantılarının azalmaya başlaması ile iştahınız fazla açılmış olabilir. Yediğiniz her şey bebeğinizin büyümesinde işe yaradığı için bu dönemde günlük olarak eskisine göre 300 kalori daha fazla almaya dikkat etmelisiniz. 14. haftada ikiz gebelik yaşıyorsanız ikinci trimesterde günlük olarak 680 ekstra kalori almanız idealdir. Her an acıkabilme ihtimalinize karşı yanınızda sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmanız ve yağlı ve zararlı gıdalardan kaçınmanız önemlidir.
Daha gür ve parlak saçlar: İkinci trimester ile birlikte saçlarınızın kalınlaştığını ve daha parlak hale geldiğini fark etmiş olabilirsiniz.
Burun tıkanıklığı: Gebelikte alerji ya da soğuk algınlığı gibi nedenlere bağlı olarak burun tıkanıklığı yaşanabildiği gibi bu durum gebeliğe bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Burnunuzun tıkanıyor ve nefes almakta zorlanıyorsanız bu belirtilere progesteron neden oluyor olabilir. Progesteron, burunda bulunan mukus zarındaki dolaşımı arttırmakta ve şişmelerine neden olmaktadır. Gebelikte ortaya çıkan bu durum hakkında ne yazık ki yapılacak çok fazla şey yoktur. Kendinizi daha iyi hissetmek için susuz kalmamaya dikkat edebilir ve ek olarak oda nemlendirici bir cihaz kullanabilirsiniz.
Bacak krampları: İkinci trimesterde bazı anne adayları özellikle geceleri bacaklarına kramp girmesiyle karşılaşabilirler. Bu krampları önlemek için gece yatmadan önce esneme hareketleri yapmalı ve vücudunuzun susuz kalmamasına dikkat etmelisiniz. Özellikle baldır bölgesinde ağrılar oluyorsa kaslara masaj yaparak ya da sıcak su ile duş alarak rahatlamayı deneyebilirsiniz.
Göğüslerden süt gelmesi: Gebeliğinizin 14. haftasında göğüslerinizden sarı, kalın yapılı bir sıvı geldiğini görüyoruz olabilirsiniz. Kolostrum isimli bu süt benzeri sıvı, bebeğiniz doğduktan sonra birkaç gün salgılanmaya devam eder ve oldukça besleyicidir. Ancak kolostrum bebeğiniz doğmadan da salgılanmaya başlayarak sızıntılara neden olabilir. Böyle bir durum yaşıyorsanız pamuktan yapılmış göğüs pedleri kullanabilirsiniz.
Anksiyete: Pek çok anne adayı 12. haftanın geçmesi ile birlikte kendilerini rahatlamış hissederler. 12. haftadan sonra düşük riski önceki haftalara göre çok daha az olmaktadır. Bu nedenle 14. haftada kendinizi daha pozitif hissediyor ve hamileliğin tadını çıkarıyor olabilirsiniz.
İkinci trimester ile birlikte ruh halinde yaşanan değişimeler azalabildiği gibi kendinizi hala endişeli ve mutsuz hissediyor olmanız mümkün. Bu durumun normal olup olmadığını anlamak için ruh halinizde meydana gelen değişimleri takip etmeniz faydalı olacaktır.
Hamile her 10 kadından 1’inde ruhsal rahatsızlıklar görülebilmekte ancak bunlar hormonal değişimlere bağlı olarak göz ardı edilebilmektedir. Rahatsızlığınızın anksiyete ya da depresyon olduğunu düşünüyorsanız doğumdan sonra daha fazla sıkıntı yaşamam için bir an önce destek almalısınız.
14. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebeliğinizin 14. haftasında rahminizin genişlemesine bağlı olarak karnınızdaki ağrılar artmış olabilir. Bu durum, bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için gereklidir.
- hafta ile birlikte kilo alma hızınızın arttığını fark edebilirsiniz. Gebeliğinizin başlangıcında Vücut Kitle Endeksiniz normal ise doktorunuz 14. haftadan itibaren her hafta yarım kilo almanızı tavsiye edebilir. İkiz gebelik durumunda da 20. haftaya kadar haftada yarım kilo almak yeterlidir. Ancak 20. haftadan sonra daha fazla kilo almaya başlamalısınız. Vücut Kitle Endeksiniz zayıf olduğunuzu ya da normal kilonun üstünde olduğunu gösteriyorsa almanız gereken kilo miktarı da değişecektir. Bu nedenle hamile kalmadan önceki dönemde normal kilonuzda olmamanız durumunda ise doktorunuzla konuşarak önerilerine uymanız faydalı olacaktır.
Gebeliğin 14. Haftasında Yapmanız Gerekenler
İkinci trimester ile birlikte gebelik için uygun olan egzersizleri yapmanın tam zamanı. Gebeliğin 14. haftasında kendinizi enerjik hissetmenizi avantaja çevirerek bir egzersiz programı belirlemelisiniz. Sabahları kalktığınızda kendinizi enerjik ve yenilenmiş hissediyorsanız her sabah 15 dakika yürüyüş yapmayı deneyebilirsiniz. Ancak aksine kendinizi akşamüstü ya da akşam enerjik hissediyorsanız yakınınızda bulunan bir merkeze giderek gebelik döneminde sizin için uygun olan egzersizleri yapabilirsiniz. Bu dönemde yoga, su aerobiği ve yürüyüş grupları iyi seçeneklerdir. Hali hazırda bir egzersiz programınız bulunuyorsa doktorunuza sorarak bunu devam ettirebilirsiniz.
Düzenli egzersiz ile tüm vücudunuzun daha iyi hissettiğini göreceksiniz. Gebelikte kendi başınıza egzersiz yapmanızın yanında size eşlik edecek biri olursa egzersiz daha eğlenceli bir hale gelebilir.
İkinci trimester ile birlikte mide bulantılarınızın azalmasıyla cinsel aktivitelere karşı daha istekli bir hale gelmiş olabilirsiniz. Karnınızın fazla büyümediği bu dönemde eşinizle aranızdaki bağları güçlendirmek için ilişkiye girmek önemlidir. Bu dönemde kan akışının bel bölgenize doğru yoğunlaşmasıyla da cinsel isteğinizde artmışsa 14. haftanızda doktorunuz aksini tavsiye etmedikçe ilişkiye girmeniz son derece güvenlidir.
14. Hafta Gebelik Ultrasonu
Normalde gebeliğinizin 14 haftasında ultrasona girmeniz gerekmez. Çünkü ilk trimesterde ultrason ile görüntüleme yapılır ve sonrasında anatomik taramaya kadar ultrasona gerek duyulmaz. Anatomik tarama gebeliğin 18 ile 22. haftaları arasında gerçekleştirilir. Ayrıca 15 ile 20. haftalar arasında doktorunuz amniyosentez yapmayı planlıyorsa o zaman da ultrason gerekebilir.
Gebeliğin 14. haftasında bebeğiniz el ve ayak parmaklarını kımıldatıyor hatta parmak emiyor olabilir. 14 haftalık fetüsün böbrekleri idrar üretmeye başlar ve böbrekler gibi karaciğer ve dalak da işlevlerini yerine getirir. Ayrıca bebeğiniz 14 haftalıkken onu sıcak tutması için ince tüylerle korunmaktadır.
Gebeliğin 14. haftasında ultrason ile bebeğin cinsiyetini tespit etmek zor olabilir. Bu nedenle biraz daha sabretmeniz gerekir. Bebeğinizin kız mı erkek mi olacağını öğrenmek için birkaç hafta daha beklemeniz gerekmektedir.
14 Haftalık Gebelikte HCG Değeri
Gebeliğin 12. haftasına kadar artan hCG seviyesi 12. haftadan sonra azalmaya başlar. Gebeliğinizin 13 – 16 haftaları arasındaysanız hCG seviyenizin 13,300 – 254,000 mIU/ml değerleri arasında olması normaldir.
Gebeliğin 14. Haftasında Bebeğin Büyüklüğü
Gebeliğinizin 14. haftasında bebeğiniz yaklaşık 7-10 cm uzunluğundadır. Ağırlığı ise bu dönemde yaklaşık 50 gram kadardır. Bebeğinizin büyüklüğünün yaklaşık bir adet şeftali kadar olduğu bu dönemde bebeğinizin ağırlığı geçen haftaya göre neredeyse iki katına çıkmıştır. 14. haftadan sonra da bebeğin bu hızlı büyümesi devam edecektir.
Gebeliğin 14. Haftasında Karın Ağrısı
- haftada karnınızın her iki tarafında sancı hissediyor olabilirsiniz. Bu sancılar hareket ettikçe daha da kötüleşiyor olabilir. Genelde rahmin genişlemesinden kaynaklanan ağrı ve sancılar için endişelenmeye gerek yoktur. Bu dönemde rahminizin genişlemesi ve hızla büyümeye devam etmesi ağrılara neden olmaktadır. Ancak ağrılarınızda bir anormallik olduğunu düşünüyor ve kanama görüyorsanız bir an önce doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
14. Hafta Gebelikte Ultrason görüntüsü nasıldır?