Gebeliğinizin ikinci haftasında olduğunuzu düşünüyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Çünkü pek çok doğum uzmanı son adet döneminizin ilk gününü hamileliğinizin başlangıcı olarak varsayacaktır. Bu da yaklaşık olarak hamile kalmadan bir ya da iki hafta önceki döneme denk gelmektedir. Bu nedenle iki haftalık hamile olduğunuzu düşündüğünüz dönemde büyük ihtimalle dört ya da beş haftalık hamilesinizdir.
2. Hafta Gebelik Belirtileri
Pek çok kadın gebeliğin 2. haftasının başlangıcında ya da bitişinde hamile olduğunun farkında değildir. Ancak bu ikinci hafta hamile kalmak için oldukça uygun bir dönemdir. Adet döngüsü içerisinde kadının en doğurgan olduğu dönem, doğurganlık penceresi olarak geçer.
Hamile kalmak istiyorsanız en fazla doğurgan olduğunuz dönemde cinsel ilişkiye girmeniz önemlidir. Bu da yaklaşık olarak yumurtlama gününüzden önceki iki güne denk gelmektedir. Adet dönüğünüz 28 gün ise bu döngünün 15. gününde yumurtluyor olmanız muhtemeldir. Ancak her kadın 28 günlük adet döngüsüne sahip değildir.
Cinsel ilişki için en uygun zamanı belirlemek ve hamile kalabilmek için ne zaman yumurtladığınızı takip etmeniz önemlidir. Gebeliğin 2. haftasında şu işaretleri görüyorsanız bunlar yumurtladığınızı gösteriyor olabilir:
Yumurta beyazına benzer vajinal akıntı: Vajinal akıntınızı takip etmek yumurtlama döneminiz hakkında fikir verebilir. Vajinal akıntınız ince, temiz, uzayan bir kıvamdaysa yumurtlamanız yakın zamanda gerçekleşecek demektir. Akıntının bu şekilde olması spermin yumurtaya doğru hareket etmesini kolaylaştırmak açısından önemlidir.
Daha iyi koku almak: Yumurtlama döneminde hormonlarda meydana gelen değişimler farklı kokuları daha iyi almanızı sağlar. Bunun nedeninin üremeye teşvik için erkek feromonlarını daha iyi algılayabilmek olduğu düşünülmektedir.
Göğüslerde ağrı ya da hassasiyet: Yumurtlama ile alakalı yaşanan hormonla değişimler göğüslerinizde ağrı ya da hassasiyete neden olabilir.
Karın ağrısı: Yumurtalıklarınızdan yumurta salınımı gerçekleştiği zaman karnınızın tek tarafında ağrı hissedebilirsiniz. Bu durum Mittelschmerz olarak adlandırılmaktadır.
Hafif lekelenme: Yumurtlama döneminizde iç çamaşırınızda az miktarda kırmızı ya da kahverengi leke olduğunu görebilirsiniz. Bu durum yumurtanın etrafındaki foliküllerin parçalanmasıyla meydana gelmektedir. Ancak hafif lekelenmeden daha ağır bir durum söz konusuysa ve kanama yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.
Cinsel istekte artış: Yumurtlama döneminde olduğunuzu cinsel isteğinizde yaşadığınız artıştan da anlayabilirsiniz. Bu yaşamanızın nedeni yumurtlama döneminde yaşanacak olan cinsel ilişkinin hamilelikle sonuçlanmasının daha olası olmasından kaynaklanmaktadır.
Rahim ağzında değişiklikler: Yumurtlama döneminde rahim ağzının daha yüksek, yumuşak ve daha açık hale geldiğini gözlemleyebilirsiniz.
Bazı kadınlar ovalusyon testi alarak en doğurgan oldukları zamanı saptamaya çalışırlar. Bu testin yanı sıra hamile kalmak için izleyebileceğiniz en iyi strateji adet döngünüzün 12. günü ile 16. günü arasında ilişkiye girmek olacaktır. Bu da adet döngünüzün ikinci haftasının sonu ile üçüncü haftasının başına denk gelmektedir.
2. Hafta Gebelikte Vücutta Yaşanan Değişimler
Hamilelikte vücutta pek çok değişiklik meydana gelir. Bu değişiklikler, hormonlarda meydana gelen değişimler sonucu meydana gelmektedir.
Gebeliğin 2. haftasında vücudunuz folikül uyarıcı hormon (FSH) üretmeye başlar. FSH, yumurta folikülünün olgunlaşması ve parçalanmasına yardımcı olur. Parçalanan folikül, progesteron ve östrojen üretir. Bu hormonlar aynı zamanda hamilelik hormonları olarak da isimlendiriliyor olsa da sadece hamileliğin devamından sorumlu olmanın yanında bu dönemde görülen belirtilerin de nedenidir.
Gebeliğin 2. haftasında henüz ortada gerçek bir döllenme yoktur ve bu dönemdeki belirtiler, adet döneminizde yaşadığınız belirtilere benzerdir. Gebeliğin 2. haftasında hamilelik belirtileri genelde görülmemektedir.
Normalde hamile kaldığınızı öğrenene kadar hamilelik hormonlarının evde yapacağınız testte tespit edilecek kadar yükselmiş olması gerekir. Bu da genelde gebeliğin 4. haftasına yani adet görmediğinizi fark ettiğiniz döneme denk gelmektedir. Bu dönemde hamilelikte artan hormonlar nedeniyle hamileliğin neden olduğu belirtileri görmeye başlarsınız. Ancak bazı kadınlar 4. haftadan önce de vücutlarında değişimler yaşandığını söylemektedirler. Bu değişimlerden bazıları şunlar olabilmektedir:
Lekelenme: Hamile kaldıktan 5-10 gün sonra lekelenme olduğunu fark edebilirsiniz. Bunun nedeni embriyonun rahim duvarına tutunmasından kaynaklanmaktadır.
Sık idrara çıkma: Hamilelik hormonları hamileliğin ilk dönemlerinde daha fazla idrara çıkmaya neden olabilmektedir.
Göğüslerde ağrı ve meme uçlarının koyulaşması: Hormonların etkisiyle bebek için hazırlanan vücutta bebeği emzirebilmek için değişiklikler görülebilmektedir.
Yorgunluk: Bütün vücut olarak yorgun hissetmek hamilelikte beklenen ilk belirtilerdendir. Bunun nedeni vücudun bebeği büyütmek için çok fazla enerji harcamasından kaynaklanmaktadır.
Sabah bulantısı: En yaygın olarak görülen hamilelik belirtisi sabahları yaşanan mide bulantısı olmaktadır. Sabah bulantısı genelde dördüncü ve dokuzuncu haftalar arasında en kötü seviyeye ulaşmaktadır.
Şişkinlik: Vücudunuz hamile olduğunu idrak etmeye başladığı anda bebeğe daha fazla besin sağlamak için sindirim sürecini yavaşlatacaktır. Bunun sonucu olarak daha fazla gaz ve şişkinlik meydana gelebilir.
Dinlenme halindeki vücut ısısı: Hamileliğin ilk iki haftası, foliküler faz olarak da geçmektedir. Adet döngünüz içerisinde dinlenme halindeki vücut ısınızı takip ediyorsanız bu aşamada vücut ısınızın düştüğünü sonrasında ise luteal faza girildiğinde yükseldiğini göreceksiniz.
Gebeliğin 2. Haftasında Hazırlık
Gebeliğinizin 2. haftasında neler yapıp yapmamanız gerektiğine dair kafa karışıklığı yaşıyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda doktorunuza danışmanız önemli olmakla birlikte gebeliğin ikinci haftasında şunları yapmanız faydalı olacaktır:
- Adet döngünüzün kaydını tutun.
- Ovalusyon testi kullanın.
- Gün aşırı cinsel ilişkiye girin.
- Bebeğinizin genetik hastalıklar taşıma riskine karşın genetik test yaptırın.
Bu dönemde yapmamanız gerekenler ise şunlardır:
- Hamile kaldığınızı düşünüp hemen heyecanlanmayın ya da gebelik testine yüzde yüz güvenmeyin. Bu dönemde evde yapacağınız gebelik testi yalancı negatif sonuç gösterebilmektedir. Bu nedenle başka bir test daha yapmak için bir hafta bekleyin.
- Doktorunuz tarafından reçete edilmediği sürece doğum öncesi vitaminler hariç başka ilaç kullanmayın.
- Doktorunuzdan başkasının vereceği önerileri dikkate almayın.
2. Hafta Gebelik Ultrasonu
Gebeliğin 2. haftasında büyük ihtimalle ultrasona girmiş olmayacaksınız. Ancak bu dönemde ultrasonda karnınızın içinde yaşanan değişiklikleri görecek olsaydınız öncelikle yumurtalıklarınızın yumurtayı, 12-24 saat içinde döllenmek üzere fallop tüplerine saldığını görürdünüz. Yumurta salındıktan önce altı gün içinde ilişkiye girdiyseniz rahminizde canlı sperm bulunma olasılığı bulunmaktadır. Burada bulunan spermlerden bir tanesinin yumurtayı dölleme olasılığı vardır.
1 Haftalık Gebelikte HCG Değeri
Normalde evde yapacağınız gebelik testleri ile hamile olduğunuzu anlamanız gebeliğin 4. haftasına ya da adetinizi kaçırdığınız döneme denk gelmektedir. Gebelik testi, hormon seviyelerini ölçerek hamile olup olmadığınızı öğrenmenize yardımcı olur. Hamilelikte artan hormonların testte ölçülebilecek seviyeye gelmesi genelde gebeliğin 2. haftasında gerçekleşmez.
Hamilelikte artan hCG isimli hormon, plasentayı oluşturan hücreler tarafından üretilir. Bu sayede döllenmiş olan yumurtanın rahim duvarına tutunması sağlanır. HCG düzeyi kan testi ile tespit edilebilecek seviyeye genelde yumurta döllendikten 11 gün, idrar testi ile tespit edilebilecek ise 12-14 gün sonra gelmektedir.
Hamilelik ilerledikçe hCG seviyesi giderek artmakta ve her 96 saatte bir iki katına çıkmaktadır. 5 mIU/mL seviyesinin altındaki hCG seviyesinin hamilelik açısından negatif, 25 mIU/mL seviyesinin üstündeki seviyelerin ise pozitif sonuç gösterdiği düşünülür. 6 ve 24 mIU/mL arasında ölçülen hCG seviyelerinde ise tekrar test yapmaya ihtiyaç duyulur.