Gebeliğin 22. haftasına geldiğinizde bebeğiniz büyüdüğü için nefesinizin kesilmesi ya da sırt ağrısı gibi durumlar yaşamanız normaldir. Ancak bu dönemde ikinci trimesterde olduğunuz için eskisine göre kendinizi daha iyi hissediyor olmanız muhtemeldir.
22. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğin 22. haftasında görülen belirtiler genelde bebeğin büyümesi ile ilgilidir. 22. haftada görebileceğiniz gebelik belirtileri şunlar olabilmektedir:
Çatlaklar: Cildinizde meydana gelen çatlaklar cildin kısa süre çok fazla gerilmesinden ve cildin alt tabakasının yırtılmasından kaynaklanır. Çatlaklar bir kere oluştuğu zaman sonrasında geçmeyecek olsalar bile doğumdan sonra renkleri hafifleyecek ve zamanla daha az görünür hale geleceklerdir.
Göbek deliğinin dışarı çıkması: Gebelikten önce göbek deliğiniz içerde olsa da gebeliğin 22. haftasına geldiğinizde dışarı çıktığını görebilirsiniz. Bu durum, karnın büyümesinden kaynaklanmaktadır. Göbek deliği, doğumdan sonra eski haline dönecektir.
Cinsel istekte artış: Anne adayları, 22. hafta civarında cinsel isteklerinde artış olduğunu görebilirler. Bunun nedeni hormonların bu dönemde çok fazla artmış olmasından kaynaklanmaktadır.
Vajinal akıntı: 22. haftaya geldiğinizde vajinal akıntıda artış olduğunu fark edebilirsiniz. Bunun nedeni kan akışının artmasıdır ve ortada endişelenecek bir durum yoktur.
El ve ayakların şişmesi: Gebelikte vücuttaki sıvılar artar. Bu nedenle el ve ayaklarınızın şişmesi normaldir. Bu şişlikler doğumla birlikte geçecektir. Ancak şişlikler birden oluşuyorsa ve çok fazlaysa bu durum preeklampsi belirtisi olabilir. El ve ayaklarınızda ani ve aşırı şişlikler oluştuğunu görüyorsanız bir an önce doktorunuza haber vermelisiniz.
Sırt ağrısı: Bebeğin vücuda yaptığı baskı ve alınan kilolar sırtınız ile belinizin ağrımasına yol açabilir. Bu tip ağrılar yaşıyorsanız sıcak su torbası kullanabilir ya da ağrıyı azaltmak için vücut yastığı ile yatabilirsiniz.
Varis: Gebelikte artan kan akışı, varis oluşumuna neden olabilmektedir. Genelde bacakta oluşan varisler bazen gövde ya da kollarda da görülebilmektedir. Bu nedenle gebelikte mümkün olduğunca ayaklarınızı yukarı uzatarak oturmalı ve gerekirse destekleyici çoraplar giymelisiniz.
Hemoroit: Hemoroit, gebelikte yaygın olarak görülen sorunlardan bir tanesidir. Büyüyen rahmin, anüse fazladan baskı yapması, hemoroidin oluşmasına neden olur. Ayrıca gebelikte salgılanan hormonlar da bu sorunu tetikleyebilir.
Hemoroidi önlemek için bol bol su içmeniz ve lif açısından zengin gıdalar tüketmeniz önemlidir. Günde en az 8-10 bardak su içmeli ve 20-25 gram kadar lif tüketmelisiniz. Kabızlığı önlemek ve tuvalete gitme ihtiyacı duyulduğunda hemen gitmek de sorun yaşamanızın önüne geçecektir.
Egzersiz yapmak da hemoroit oluşmaması için faydalı olabilir. Doktorunuz hareket etmenize kısıtlama koymadığı takdirde her gün 30 dakika egzersiz yapmanız idealdir. Egzersiz yapmak sadece hemoroidi önlemek için değil aynı zamanda sağlıklı bir gebelik süreci için gereklidir.
Önlem almanıza rağmen hemoroit oluştuysa endişelenmeniz gerekmez. Bu durum genellikle kendi kendine geçebileceği gibi günde birkaç sefer ılık suya oturmak ve uzun süre aynı pozisyonda oturmaktan kaçınmak faydalı olacaktır. Ancak durum daha acılı bir hal alıyorsa doktorunuzla görüşmeli ve yapılabilecekleri konuşmalısınız.
22. Hafta Gebelikte Yapılan Testler
Bazı anne adaylarında erken doğum belirtileri görülebilmektedir. Bu belirtiler arasında vajinal akıntıda farklılıklar, kasık ağrısı, kramp ve kasılmalar yer alabilmektedir. Ancak bu belirtilerin görülmesi sadece erken doğumun göstergesi değildir. Yine de belirtilerin bulunması halinde önlem almak önemlidir. Doktorunuz, ortada erken doğum ihtimali olduğu düşünüyorsa bebeği saran zar tabakasındaki protein seviyesini kontrol etmek için fetal fibronectin (fFn) isimli testi yapmak isteyebilir. Test sonucu protein bulunmadığı takdirde sonraki iki hafta içinde doğum gerçekleşmesi olasılığı düşüktür.
22. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebeliğin 22. haftasında karın büyüklüğü genelde leğen kemiğinden rahmin üst noktasına kadar ölçülür ve bu mesafenin 20-24 cm arasında olması beklenir. Fundal yükselik adı verilen bu uzunluk için ikiz gebelik yaşayan kadınlar için önceden belirlenmiş değerler bulunmamaktadır.
- haftaya geldiğinizde muhtemelen aklınız kilo alma konusu ile meşguldür. Doktorunuz bu dönemde yavaş bir şekilde kilo almanızı önerecektir. Vücut tipinize bağlı olarak değişmek üzere her hafta yarım kilodan daha az ya da daha çok kilo almanız yeterli olacaktır. Bunun için ise günlük kalori alımınızı 300 kalori kadar arttırmanız yetecektir. Ancak 300 ekstra kalori almanız gerektiğine odaklanarak kalori sayımı konusunda takıntılı hale gelmemelisiniz.
Günlük olarak 300 ekstra kalori alımı demek günde üç ana öğün ve yanında birkaç sefer atıştırmalık yemeniz anlamına gelmemektedir. Bu şekilde beslenmek yerine günde 5-6 sefer küçük öğünler halinde beslenmeniz daha faydalı olacaktır. Bu sayede dengeli bir beslenme düzenine sahip olmanız çok daha kolay olacaktır. Ayrıca küçük ve sık öğünler halinde yediğinizde gün içinde enerji kaybı, mide yanması ve hazımsızlık gibi sorunlar yaşama ihtimaliniz azalacaktır.
Gebeliğin 21. Haftasında Neler Yemek Gerekir?
Dengeli ve yeterli beslenmek, gebelikte hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir. Sağlıklı bir beslenme düzeni, fetüsün gelişmek için ihtiyacı olan besinleri almasını sağlar.
Gebeliğinizin ikinci trimesterinde olduğunuz 22. haftada şu besinleri almalısınız:
Demir: Demir, vücutta oksijenin taşınmasını sağlar. Gebelikte demir, bebeğin gelişmesi için oksijen sağlar. Demir açısından eksik bir beslenme anemiye neden olabileceği gibi başka komplikasyonların yaşanma riskini de arttırır. Gebelikte günlük olarak alınması gereken demir miktarı 27 mg olarak belirlenmiştir. Şu yiyecekler demir açısından zengindir:
- Yağsız et
- Kuruyemiş
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Pişmiş deniz ürünleri
- Fasulye ve mercimek
- Tam tahıllı ekmek ve kahvaltılık gevrek
Protein: Gebelikte protein almak bebeğin beyin ve diğer dokularının gelişimi için önemlidir. Protein ayrıca anne adayının rahminin ve göğüslerinin gelişmesi açısından önemlidir. Şu besinlerde protein bulunmaktadır:
- Yağsız et
- Kuruyemiş
- Yumurta
- Pişmiş balık
- Fasulye, mercimek ve nohut
Kalsiyum: Gebelikte günlük kalsiyum alımı 1000 mg kadar olmalıdır. Kalsiyum bebeğin kemiklerinin ve dişlerinin gelişmesine katkıda bulunurken kasların, sinirlerin ve dolaşım sisteminin gelişimi için de önemlidir. Kalsiyum açısından zengin gıdalar şunlardır:
- Süt ve süt ürünleri
- Yumurta
- Beyaz fasulye
- Badem
- Sardalye ve somon
- Yeşillikler
Folat: Folat, B vitaminidir. Folatın sentetik formuna ise folik asit demir. Folat, gebelikte oluşabilecek nöral tüp defektlerini önlemek açısından önemlidir. Gebelikte günlük olarak 400-800 mcg folat ya da folik asit alınması gerekir. En iyi folat kaynakları şunlardır:
- Kuru börülce ya da diğer baklagiller
- Koyu yapraklı sebzeler
- Portakal
- Tam tahıllar
D vitamini: D vitamini, bebeğin kemik ve dişlerinin gelişimi açısından önemlidir. Vücudunuz, güneş sayesinde D vitamini üretebilmektedir. Ancak D vitamini genelde gıdalarda doğal olarak bulunmadığından D vitamini içeren süt ve kahvaltılık gevrek gibi ürünler tüketebilirsiniz. D vitamini bulunduran yiyecekler ise şunlardır:
- Somon ve uskumru gibi yağlı balıklar
- Balık ciğeri yağı
- Dana ciğeri
- Peynir
- Yumurta sarısı
- Güneş gören yerlerde yetişmiş mantarlar
Omega-3 yağ asitleri: Omega-3 yağ asitleri hem anne hem de bebek açısından önemlidir. Bu yağ asitleri; kalp, beyin, bağışıklık ve merkezi sinir sistemini destekler. Omega-3, preeklampsi ve erken doğum riskini azaltabileceği gibi doğum sonrası depresyonunu da önleyebilmektedir. Omega-3 yağ asitleri şu gıdalarda bulunmaktadır:
- Somon, uskumru ve sardalye gibi yağlı balıklar
- Balık yağı
- Keten tohumu
- Chia tohumu
Sıvı: Anne adaylarının suya herkesten daha çok ihtiyacı vardır. Su, plasenta ve amniyotik sıvının oluşmasına yardımcı olur. Susuz kalmak nöral tüp defektleri ve süt üretiminin azalması gibi çeşitli komplikasyonlara neden olabilir.
Gebelikte günde en az 8-12 bardak su içerek susuzluğu ve olası komplikasyonları önlemeye yardımcı olmak gerekir.
22. Hafta Gebelik Ultrasonu
Gebeliğinizin 22. haftasında bebeğinizin dudakları ve gözleri daha gelişmiştir. Hatta bu dönemde bebeğiniz, yeni doğmuş bir bebeğe benzemektedir. Bebeğiniz gün içinde 12-14 saatini uyuyarak geçirmektedir. Uyuduğu zamanlar bebeğinizin tekmelerini hissetmemeniz normaldir.
22. haftaya geldiğinizde hala anatomik ultrason gerçekleşmediyse bu hafta doktorunuz ultrason ile bebeğinizin organlarını ve vücudunu gösterecektir. Gebeliğinizin 22. haftasına gelene kadar gerekli genetik testleri tamamlamış ve kendinizi artık daha rahat hissediyor olmalısınız???
22. Hafta Gebelikte Ultrason görüntüsü nasıldır?
22 .Hafta Gebelikte Bebek Kaç Aylıktır?
Gebelik genelde haftalarla takip edilse de anne adayları bazen kaçıncı ayda olduklarını merak edebiliyor. 22. haftaya geldiyseniz gebeliğinizin 6. ayına girmişsiniz demektir.
Gebeliğin 22. Haftasında Bebeğin Kilosu
22 haftalık fetüsün ağırlığı yaklaşık olarak 430 gram olmaktadır.
Gebeliğin 22. Haftasında Bebeğin Boyu
Gebeliğinizin 22. haftasında bebeğiniz yaklaşık olarak bir karnabahar büyüklüğündedir. Bebeğin bu dönemde başından topuklarına kadar olan uzunluğu yaklaşık olarak 27 cm kadardır.