Bebeğiniz henüz doğmamış olsa da şimdiden uyku düzeninizi etkiliyor olabilir. Ayrıca bu dönemde baş ağrılarıyla karşılaşmanız da mümkündür. Doğum zamanı yaklaşırken bebeğinizin ihtiyaç duyacağı şeyleri almak dışında zihinsel olarak da sürece hazırlıklı hale gelmelisiniz. Çünkü yeni doğmuş bir bebek tüm ilginizin merkezi haline gelecektir.
26. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğin 26. haftasında yaşanan belirtiler genelde keyif kaçıran niteliktedirler. Bu belirtiler, bebek büyüdükçe ve vücudunuzda doğuma hazırlık sürecinde değişiklikler meydana geldikçe daha rahatsız edici bir hale gelebilmektedir.
Uyumakta zorluk: Doğum zamanı yaklaştıkça dinlenmek gittikçe güç bir hale gelebilmektedir. Gün içinde aldığınız kafein miktarına dikkat ederek, susuz kalmayarak ve yürüyüş yaparak gece vücudunuzun daha iyi dinlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Şişkinlik: Gebelikte vücudunuzda meydana gelen şişkinliği sevmeseniz de gebeliğin 26. haftası gibi genelde hafif bir şişkinlik ortaya çıkabilmektedir. Ancak vücudunuzda gördüğünüz şişkinlik aniden meydana geldiyse ve ciddi boyutlardaysa bu durum preeklampsi işareti olabilir. Böyle bir durumda bir an önce doktorunuza haber vermelisiniz.
Baş ağrıları: Gebelikte görülen baş ağrılarının nedeni genelde hormonlarda görülen dalgalanmalardan ya da stresten kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda aç ya da susuz kalırsanız da baş ağrıları ile karşılaşmanız mümkündür. Bu nedenle her iki saatte bir yiyerek ve yanınızda sık sık birkaç yudum alabileceğiniz bir bardak su bulundurarak kendiniz ve bebeğinize daha iyi bakabilirsiniz.
Gebelik beyni: Bir şeyleri hatırlamakta zorlanmaya mı başladınız? Bu durum hormonlarda meydana gelen dalgalanmanın psikolojik belirtisi olabileceği gibi aklınızda aynı anda çok fazla şey bulunmasından da kaynaklanabilmektedir.
Braxton Hicks kasılmaları: Karnınızda bu dönemde gergin hissediyorsanız bunun nedeni kasılmalar olmaktadır. Braxton Hicks kasılmaları olarak adlandırılan bu kasılmalar, özellikle ikiz gebelik yaşayan kadınlarda daha fark edilir bir durumdadır. Kasılmalar nedeniyle endişelenmeniz gereken bir durum yoktur. Bunların nedeni kaslarınızın doğuma hazırlık için esnemelerinden kaynaklanmaktadır. Kasılmalar düzenli ya da şiddetli bir şekilde gelmiyorsa muhtemelen kısa zaman içerisinde kaybolacaktır. Ancak kasılmalar acı veriyor ve durmuyorsa bu durum erken doğum belirtisi olabileceği için bir an önce doktorunuza haber vermelisiniz.
Yüksek tansiyon: 26 haftalık gebelikte tansiyonun biraz yükselmesi normaldir. Ancak tansiyonunuz çok yükseldiyse doktorunuz durumunuzu daha yakından izlemek isteyebilir. Hipertansiyon, preeklampsi ya da HELLP sendromu belirtisi olabileceği için bu durum bir an önce kontrol altına alınmalıdır.
26. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebeliğinizin 26. haftasına geldiğinizde şimdiye kadar almış olmanız gereken kilo miktarı 7-10 kilo olmalıdır. İkiz gebelikte ise 12-19 kilo almanız yeterlidir. 26 haftalık gebelik karnınıza dokunduğunuzda rahminizin üst kısmının, göbek deliğinizin yaklaşık 6 cm yukarısında olduğunu fark edebilirsiniz. Karnınız gebeliğinizin kalanında her hafta 2.5 cm büyümeye devam edecektir.
Gebeliğin 26. Haftasında Yapmanız Gerekenler
- Bebeğinizle konuşun
Bebeğiniz bu dönemde sizi duyabildiği için onunla konuşmak için daha fazla zaman ayırabilirsiniz. Elinizde çocuk kitapları yoksa da elinizde olan kitapları okumanız ya da sadece konuşmanız yeterli olacaktır. Anne karnındaki bebekler anne ve babalarının seslerini duyduklarında her ikisine tepki verseler de anne sesini daha fazla tercih etmektedirler. Bebeğiniz ve eşiniz arasındaki bağı kuvvetlendirmek için gün içinde eşinizle birlikte bebeğinizle konuşmak için belli bir zaman ayırmalısınız.
Bazı araştırmalar bebek anne rahmindeyken kitap okumanın onlara doğduktan sonra entelektüel açıdan fayda sağladığı teorisini ortaya koymaktadır. Bununla ilgili henüz ortada kesin bilgiler olmasa da annenin oturup bebeğine kitap okuması annenin gevşemesini sağladığı ve stresini azalttığı için faydalı olabilmektedir.
- İyi beslenin ve daha çok hareket edin
Hali hazırda sağlıklı bir beslenme düzenine sahipseniz arada yaptığınız kaçamaklar için stres yapmanız gerekmez. Ancak şimdiye kadar bir beslenme düzeni oturtmadıysanız sağlıklı seçimler yapmak için hiçbir zaman geç değildir. Gebelikte aşırı kilo artışından kaçınmak çeşitli faydalar sağlamaktadır. Kilonuzu kontrol altında tutmam hipertansiyon ve gebelik diyabeti gibi komplikasyonların yaşanma riskini azaltacaktır. Bunu sağlamanın en iyi yolu ise dengeli beslenmek ve güvenli bir egzersiz rutini belirlemekten geçmektedir. Egzersiz yaparken hangi hareketlerin güvenli olduğundan emin değilseniz bu konu hakkında doktorunuza danışabilirsiniz.
26. Hafta Gebelik Ultrasonu
26. haftaya geldiğinizde bir sonraki doktor randevunuz için muhtemelen birkaç haftanız daha vardır. 26. haftada ultrason ile bebeğinizi göremeseniz bile neler olup bittiğini merak ediyor olmalısınız. Bu dönemde bebeğiniz nefes almaktadır. Ancak bunu normal havayı solumak olarak düşünmemelisiniz. Bebeğiniz amniyon sıvısı içinde solumaktadır.
Gebeliğinizin 26. haftasında bebeğinizin bağışıklık sistemi antikorlarınız sayesinde anne karnı dışındaki hayat için hazırdır. Ayrıca bebeğin bu dönemde kirpikleri oluşmuştur ve gözleri de oluşmakta olup yakın zamanda bebek gözlerini açmaya başlayacaktır.
26. Hafta Gebelikte Ultrason görüntüsü nasıldır?
26.Hafta Gebelikte Bebek Kaç Aylıktır?
Gebeliğin 26. haftası 6. aya denk gelmektedir. Gebelik süreci her ne kadar haftalarla takip edilse de 26. haftada 6. ayınızın sonuna gelerek 7. ayına girmek üzeresiniz.
Gebeliğin 26. Haftasında Bebeğin Kilosu
Gebeliğinizin 26. haftasında bebeğinizim kilosu yaklaşık olarak 700-800 gramdır.
Gebeliğin 26. Haftasında Bebeğin Boyu
26. haftada bebeğiniz bir pitaya büyüklüğündedir. Bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 35-36 cm kadardır.
Gebeliğin 26. Haftasında Mide Bulantısı
Gebeliğin ilk trimesterinde mide bulantıları sık görülmekte olup bulantılar gebelik ilerledikçe genelde ortadan kaybolmaktadır. Ancak bazı hamileler bulantının ve kusmanın ikinci trimesterde de devam ettiğini söylemektedirler. Mide bulantısından kurtulmak için ne yediğiniz, ne zaman ve ne kadar yediğiniz gibi konularda değişiklikler yaparak bu durumda düzelme sağlayabilirsiniz. Ayrıca doktorunuza gebelikte kullanılması güvenli olan ilaçların neler olduğunu sorabilirsiniz.
Mide bulantıları ve kusmaların seviyesi orta ila şiddetli düzeydeyse ve bunlara alt karın ağrısı ya da vajinal kanama eşlik ediyorsa bu belirtiler enfeksiyon, dış gebelik, düşük ya da başka bir problemin habercisi olabilmektedir.
Gebeliğin 26. Haftasında Kanama
Gebeliğin ikinci yarısında az miktarda lekelenme ya da kanlı mukus görülmesi normal olabilmektedir. Ancak vajinal kanama görülmesi ciddi bir duruma işaret ediyor olabilir. Vajinal kanama şu iki problemin göstergesi olabilir:
Plasental abrupsiyon: Plasental abrupsiyon, yaygın olarak görülen ciddi bir gebelik komplikasyonudur. Bu komplikasyonda plasenta rahim içinde gelişmekte olmasına rağmen doğumdan önce rahim duvarından kısmen ya da tamamen ayrılmaktadır. Plasental abrupsiyon, bebeğin oksijen ve gerekli besinleri almasını engelleyebilmekte ve anneni ağır kanama geçirmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle vajinal kanama, karın ağrısı, sırt ağrısı, rahimde hassasiyet ve kasılma gibi durumlar yaşıyorsanız bir an önce tıbbi yardım almanız gerekir.
Plasenta previa: Plasenta, gebelik boyunca rahim içinde gelişen, bebeğinize oksijen ve besin sağlarken atıkların atılmasını sağlayan bir yapıdır. Plasentanın kısmen ya da tamamen annenin rahim ağzını kapatması durumunda plasenta previa meydana gelir. Plasenta previa, gebelikte ve doğumda ciddi kanamalar yol açabilmektedir. Plasenta previa yaşıyorsanız gebelikte ya da doğum sırasında kanama görmeniz olasıdır. Bu nedenle doktorunuz vajinal duş, cinsel ilişki, tampon kullanımı gibi kasılmaları tetikleyecek şeylerden ve bazı aktivitelerden kaçınmanızı önerecektir. Gebeliğinizin ikinci yarısında ağrı olmadan görülen açık kırmızı kanama plasenta previanın ana belirtisidir. İkinci ya da üçüncü trimesterde vajinal kanama görüyorsanız doktorunuza haber verin. Kanamanın ağır olması durumunda ise acil olarak tıbbi yardım almanız gerekir.
Gebeliğin 26. Haftasında Bebeğin Hareketleri
Fetüsün hareketleri genelde 18 ila 22. haftalar arasında hissedilmeye başlanmaktadır. 26. haftadan sonra ise bu hareketler günlük olarak hissedilebilmektedir. Bu nedenle gebeliğin 26. haftasından sonra 12-24 saat süreyle bebeğinizin hareket etmediğini fark ettiyseniz doktorunuza haber vermeniz gerekir. Bebeğinizin plasentadan ihtiyacı olan oksijen ve besini alamaması hareketlerinde azalma olmasına neden olabilmektedir.
Gebeliğin 26. Haftasında Kasık Ağrısı
Gebeliğinizin 26. haftasında pelvisteki ligamentler gevşemekte ve doğuma hazırlık için daha esnek hale gelmektedir. Bu da kasık bölgenizde ağrılara neden olabilmektedir. Ağrı yaşamanız durumunda pozisyon değiştirerek ağrıyı rahatlatmayı deneyebilirsiniz.