Cinsel ilişki sonrası vajinal bölgenin çevresinde ağrı hissediyorsanız, ağrının nereden geldiğini anlamalısınız. Bu sayede ağrının potansiyel nedeni ve en iyi tedavi yöntemi belirlenebilir.
Vajina uzun, kastan oluşmuş bir kanaldır ve vajinal açıklıktan rahim ağzına kadar devam etmektedir.
Vulva ise labia, klitoris, vajinal açıklık ve üretral açıklıktan oluşmaktadır. Labia, vajinal açıklığın etrafındaki dudaklar ya da deridir.
Pek çok insan “vajina” dediği zaman aslında “vulvayı” kastetmektedir. İkisi arasındaki ayrımı bildiğiniz zaman cinsel ilişki sonrası neden vajinal bölgede acı olduğunun nedenlerini anlayabileceksiniz.
Cinsel birleşme sonrası vajinada ya da vulvada ağrı yaşıyorsanız, buna neden olan pek çok şey olabilir. Bu nedenlerden çoğu tedavi edilebilmekte ya da önlenebilmektedir. Bu bölgede yaşanan ağrı çok nadir olarak acil bir durum olduğuna işaret etmektedir.
Cinsel ilişki sonrası vajinal bölgede ağrının nedenlerine, bunu nasıl önleyebileceğinize ve tedavi etmek için neler yapabileceğinize bakalım.
Cinsel İlişki Sonrası Ağrının Nedenleri
Cinsel birleşme sonrası vajinal bölgede görülen ağrının pek çok nedeni olabilmektedir. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:
Vajinal kuruluk: Uyarıldığınız zaman vücudunuz doğal kayganlaştırıcı salgılar. Ancak bazen bu yeterli olmamaktadır. Cinsel uyarılma az olduğunda ya da henüz hazır olmadan ilişki gerçekleştiğinde normalden daha fazla sürtünme deneyimleyebilirsiniz.
Sürtünme sonucu vajinada mikroskobik düzeyde yırtıklar meydana gelerek ağrıya ve rahatsızlığa neden olabilir. Bazı vakalarda bu durum, enfeksiyona da yol açabilmektedir.
Uzun süren ya da şiddetli olan cinsel ilişki: Cinsel birleşmenin sert geçmesi sonucu hem vajinada hem de vulvanın etrafında ağrı ya da rahatsızlık hissedebilirsiniz. Sürtünme ve aşırı baskı, hassas dokunun iltihaplanmasına yol açabilmektedir. Ayrıca cinsel ilişki sırasında seks oyuncağı ya da başka bir nesne kullanımı nedeniyle fazladan acı yaşamanız mümkündür. Bununla birlikte bazı oyuncaklarda sürtünmeyi azaltmak için fazladan kayganlaştırıcı kullanmak gerekir. Aksi halde vajinal bölgede acı ve ağrıya neden olabilirler.
Prezervatife, kayganlaştırıcıya ya da diğer ürünlere karşı alerjik reaksiyon: Lateks prezervatife, kayganlaştırıcıya ya da kullandığınız başka bir ürüne karşı olan alerjiniz, vajinal bölgede ağrı ve acıya neden olabilir. Bunlar, vulvada da tahrişe yol açabilmektedir.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar: Cinsel ilişki sırasında yaşanan vajinal ağrı klamidya, bel soğukluğu ya da genital uçuk gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların belirtisi olabilir.
Enfeksiyon olup olmadığından emin olmak için test yaptırmak isteyebilirsiniz. Ayrıca partnerinizin de test yaptırmasını isteyebilirsiniz. Gelecekte yaşanabilecek enfeksiyonları önlemek açısından ikinizin de tedavi görmesi önemli olmaktadır.
Mantar enfeksiyonu: Cinsel ilişki sonrası vulva ya da vajinada görülen ağrı, mantar enfeksiyonun belirtisi olabilir. Mantar enfeksiyonunun diğer belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Vajinal kaşıntı
- Şişkinlik
- İdrar yaparken acı
İdrar yolları enfelsiyonu: İdrar yolları enfeksiyonu, sadece idrar yaparken acı duymaktan fazlasına neden olabilir. Bu durumda vajinal bölgede ve pelviste ağrı yaşayabilirsiniz.
İdrar yolları enfeksiyonunuz varsa, cinsel ilişkiye girdiğiniz zaman daha fazla tahriş ve inflamasyon yaşayabilirsiniz.
Bartholin kisti: Bartholin bezleri, vajinal açıklığın her iki tarafında bulunmaktadır. Bu bezler, vajinaya doğal kayganlık sağlar.
Bazen bu bezler tıkanabilir. Bu ise vajinal açıklığın bir tarafında sıvı dolu şişlikler oluşmasına neden olabilir.
Cinsel ilişki, Bartholin kistlerini ve etrafındaki dokuyu tahriş ederek beklenmedik şekilde acı duyulmasına neden olabilir.
Menopoz: Menopoz öncesinde ve menopoz sırasında vücuttaki hormon seviyeleri önemli ölçüde değişir. Östrojen seviyelerinin azalmasıyla birlikte vücudun ürettiği doğal kayganlaştırıcı azalır.
Bununla birlikte menopoz sırasında vajina daha kuru ve ince hale gelir. Bu ise cinsel birleşmenin daha rahatsız ve hatta ağrılı gerçekleşmesine enden olabilir.
Vajinit: Vajinadaki bakterilerin doğal dengesinde yaşanan değişim, inflamasyona yol açabilir. Bu durum, vajinit olarak isimlendirilir ve kaşıntı ile akıntıya da neden olabilir.
Vajina ya da labiadaki ağrı, cinsel temas olmadan da ortaya çıkabilmektedir. Cinsel ilişki bu ağrıyı arttırabilir ya da daha belirgin hale getirebilir.
Vulva ağrısı: Cinsel temas, hem sürtünme hem de baskı nedeniyle vulvada ağrıya neden olabilir. Cinsel ilişki öncesi de ağrı mevcutsa bu durum, vulva ülseri gibi altta yatan bir nedenden kaynaklanıyor olabilir.
Vulvada yaşanan tahriş, birkaç saat ya da birkaç günden fazla sürüyorsa doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Çünkü bu durum, vulvodini gibi daha ciddi bir sorunun belirtisi olabilir.
Vulvodini: Vulvodini, en az 3 ay süren vulva ağrısını ifade eder. Bunun nedeni tam olarak bilinmese de sıklıkla görülebilmektedir.
Cinsel ilişki sonrası vajinal bölgede ağrıya ek olarak zonklama, yanma ya da batma hissedebilirsiniz. Daha şiddetli durumlarda hassasiyet çok fazla olabilir ve kıyafet giymeyi ya da günlük hayatı sürdürmeyi zor hale getirebilir.
Endometriozis: Endrometriozis, rahim dokusunun pelvis dışında bir yerde büyümesiyle meydana gelir. Bu doku, yumurtalıklarda ya da fallop tüplerinde büyeyebilir.
Cinsel ilişki sırasında ağrı yaşanması ya da ağrılı geçen adet dönemleri, endometrioziste sıkça görülen belirtilerdir. Hatta endometriozisin neden olduğu ağrı, pelvis ya da vajinanın üst kısmı gibi daha derin bölgelerde de hissedilebilmektedir.
Rahim fibroidleri: Rahim fiboridleri, rahmin üstünde ya da içinde gelişebilen kansersiz yapılardır. Fibrodiler büyüdüğü zaman acı verici olabilmektedir. Rahim fibroidleriniz varsa, cinsel ilişki sonrası pelvisinizde ağrı yaşayabilirsiniz.
Pelvik inflamatuar hastalık: Pelvik infamatuar hastalık, bakteriyel bir enfeksiyondur. Bel soğukluğu ya da klamidya gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklara neden olan bakterilerden bazıları, pelvik inflamatuar hastalığa neden olabilmektedir. Bu hastalık ortaya çıktıktan sonra enfeksiyon şu bölgelere yayılabilir:
- Rahim
- Fallop tüpleri
- Rahim ağzı
- Yumurtalıklar
Pelvik inflamatuar hastalık şunlara neden olabilmektedir:
- Pelviste ağrı
- Ağrılı cinsel ilişki
- İdrar yapma sırasında ağrı
- Kanama
- Akıntı
Vajinismus: Vajinismus, vajinanın içindeki ve etrafındaki kaslar ile vajinal açıklığın kendi kendilerine sıkı bir şekilde kasılmasına neden olur. Bu durum, vajinanın kapanmasına ve cinsel ilişkinin rahatsız olmasına ve hatta olmamasına yol açabilir.
Cinsel ilişkiye girebiliyorsanız, ilişki sonrası vajinada ve vajinal açıklığın etrafında ağrı yaşayabilirsiniz.
İlaçlar: Doğum kontrol ilaçları, doğal hormon seviyelerini bastırmaktadır. Bu da vajinadaki dokuların daha ince ve daha kuru hale gelmesine yol açabilmektedir.
Doğal olarak kayganlaşma gerçekleşmiyorsa ya da kayganlaştırıcı kullanmıyorsanız, sürtünmeden dolayı cinsel ilişki sonrası acı yaşayabilirsiniz.
Pelvik taban kaslarının gergin olması: Pelvik taban kaslarının gergin olması, cinsel ilişkinin rahatsız edici hale gelmesine yol açabilir. Bu kasların gergin olmasının nedeni şunlardan kaynaklanıyor olabilir:
- Kötü vücut postürü
- Bisiklet sürme gibi bazı fiziksel aktiviteler
- Pelvis içindeki ya da etrafındaki kasların doğal olarak daha gergin olması
Bu durumda ters Kegel egzersizleri faydalı olabilmektedir. Bu egzersizlerle kasları kısaltmak ve tutmak yerine onları gevşetmek üzerinde çalışırsınız.
Cinsel ilişki sonrası labia şişmesi: Cinsel ilişki sonrası labiada görülen şişme ve tahriş, her zaman endişe verici bir durum olmamaktadır. Sonuçta bu dokular, uyarılma ile birlikte bölgeye kan akışı olduğu zaman doğal olarak şişmektedir. Ancak şişlikle birlikte ağrı yaşıyorsanız ufak bir tahriş yaşıyor olabilirsiniz. Bu durum, birkaç saat ya da birkaç gün içinde ortadan kaybolmalıdır.
Ancak labiadaki şişlik geçmiyorsa ve şu belirtileri görmeye başladıysanız doktorunuzla görüşmeniz gerekir:
- İdrar yaparken ağrı
- Zonklama
- Yanma
Bunlar, enfeksiyon belirtisi olabileceği için tedavi görmeniz gerekebilir.
Cinsel ilişki sonrası ağrı nasıl geçer?
Yukarıda yer alan bazı durumları evde yapacağınız şeylerle geçirebilirsiniz. Bazılarında ise tıbbi yardım almanız gerekebilir.
Buz kalıbı: Sürtünmeden ya da baskıdan kaynaklanan ağrı, kendi kendine saatler içinde geçmelidir. Bununla birlikte buz kalıbı kullanmak, vulvadaki rahatsızlığın hafiflemesine yardımcı olabilir.
Buz kalıbını tek seferde 5-10 dakika tutabilirsiniz. Buzu doğrudan vulvaya yerleştirmediğinizden emin olun; arada iç çamaşırı ya da kumaş olmalıdır. Aynı şekilde buz kalıbı vajinayla da doğrudan temas etmemelidir.
Buz kalıbı kullanmak rahatsız ediyor ya da acı veriyorsa uygulamayı bırakın ve doktorunuzu arayın.
Antibiyotik: İdrar yolları enfeksiyonu, pelvik inflamatuar hastalık ve cinsel yolla bulaşan bazı hastalıkların tedavisinde antibiyotik reçete edilebilmektedir. Mantar enfeksiyonunun tedavisi için reçetesiz olarak kullanabileceğiniz bazı ilaçlar da bulunmaktadır. Ancak yine de ilaç kullanımı konusunda doktorunuza danışmanız daha sağlıklı olacaktır.
Hormon tedavisi: Hormon replasman tedavisi, bazı insanlarda fayda sağlayabilmektedir. Bu tedavi, örneğin menopoz gibi hormonlarda yaşanan değişimlerin olması durumunda, vücudun yavaş yavaş bu değişikliklere uyum sağlayabilmesini sağlar. Ayrıca doğal kayganlaşmanın olmasına yardım eder ve cinsel birleşme sırasındaki ağrıyı azaltır.
Endometriozisi olan kişilere ise hormonlu doğum kontrol ilaçları reçete edilebilmektedir. Bu sayede ağrılarda azalma olması sağlanabilmektedir.
Ameliyat: Batholin kistiniz ya da rahim fibroidleriniz varsa bunların alınması için ameliyat gerekebilir. Kist olması durumunda bezlerin alınmasından önce sıvıyı boşaltma işlemi denenebilir.
Kayganlaştırıcı: Sürtünmenin azalmasını istiyorsanız kayganlaştırıcı kullanabilirsiniz. Vajina ve vulvadaki hassas derinin tahriş olma olasılığını azaltmak amacıyla su bazlı ürünler kullanabilirsiniz. Yağ bazlı kayganlaştırıcılar, prezervatifin materyalini bozarak yırtılmasına neden olabilmektedir.
Alerji yapmayan ürünler: Prezervatifte ya da seks oyuncaklarında kullanılan maddelere alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız başka ürünler kullanmayı deneyin. Poliüretan prezervatifler bulunmakla birlikte bunların lateks kadar dayanıklı olmadıklarını bilmelisiniz.
Terapi: Bazı insanlar, ağrılı cinsel ilişki sonrası anksiyete yaşayabilmektedir. Bu durum, cinsel haz almaya ya da cinsel ilişki sırasında rahatlamaya engel olabilmektedir.
Bu durumda anksiyetenizin üstesinden gelmeniz ya da onu yönetmeniz önemli olmaktadır.
Bunun için bir terapistle görüşmeniz faydalı olacaktır.
Ne zaman doktora gitmek gerekir?
Ağrınız birkaç günden fazla sürüyorsa ya da kanama veya akıntı görüyorsanız doktora gitmeniz gerekir. Doktorunuz, sorunu teşhis ederek gerekli olan tedaviyi önerecektir.
Tedaviyi erken görmeniz, ilerde yaşanabilecek komplikasyonların önüne geçecektir.
Sonuç Olarak
Cinsel ilişkinin acı ve ağrıya neden olmaması gerekir. Deneyimlemeniz durumunda doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Doktorunuzla birlikte ağrıya neden olan sorunu tedavi edebilir ve tekrar olmasının önüne geçebilirsiniz.