
İmmünolojik Doğurganlık Sorunları Nelerdir?
İlk olarak, bağışıklık sisteminin vücutta karmaşık bir ağ olduğunu anlamalıyız. Bağışıklık sistemi, vücudun zararlı düşmanlara karşı savunmak için çalışan tüm bölümlerini ifade eder. İmmünolojik doğurganlık problemi olan kişilerin vücutları, üreme işlevinin bir kısmını düşman olarak tanımlar ve Natural (Doğal) Killer hücrelerine saldırabilir. Sağlıklı bir bağışıklık yanıtı sadece bir düşmanı doğru bir şekilde tanımlar ve virüs, parazit, bakteri vs. gibi yabancı istilacılara saldırır. Aslında, immünolojik doğurganlık sorunları o kadar karmaşıktır ki, tüm konuyu ele almak güçtür. Bu makalede immünolojik sebepli tekrarlayan düşük ve anti-sperm antikorları olmak üzere en yaygın iki bağışıklık ile ilgili doğurganlık problemleri hakkında bilgi verilecektir.
İmmünolojik Doğurganlık Testine Kimin İhtiyacı Olabilir?
[info]Aşağıdaki şikayetlere sahip kişiler, immünoloji uzmanı tarafından test yaptırmayı düşünmek isteyebilirler. Bir üreme ve immünoloji uzmanı, doğum uzmanından farklıdır. Üreme immünologları, aslında gebe kalma zorluğuna ya da düşüklere neden olan bir immünolojik cevabın olup olmadığını belirleyebilir.
- 35 yaşından sonra 2 veya daha fazla düşük yapmak
- 35 yaşından sonra 2 tüp bebek (IVF) başarısızlığı
- 35 yaşından önce 3 düşük yapmak
- 35 yaşından önce 1 başarısız tüp bebek (IVF) denemesi
- Yumurtlamanın uyarılmasına rağmen zayıf yumurta üretimi (6 yumurta veya daha az)
- Boş gebelik
- Önceden var olan bağışıklık sorunları (Lupus, Romatoid Artrit, MS)
- Açıklanamayan infertilite teşhisi
- Önceki gebeliklerde fetal büyümede sorun yaşamak
- Düşükle sonlanan bir sağlıklı hamilelik
- Endometriozis (özellikle evre 1 ve 2)
- Soğuk algınlığı ve grip benzeri semptomlar (Boğaz ağrısı, yumurtlama, IUI veya IVF transferinden sonra düzenli olarak not edilir)
- Ailenin her iki tarafında bağışıklık bozuklukları olması[/info]
Embriyo Sinyali ile İlgili Sorunlar
[warning]Döllenme gerçekleştikten sonra, gelişmekte olan embriyo, annenin bağışıklık hücrelerini yabancı bir işgalci yerine “kendisi” olarak tanıması gerektiğini bildirmelidir. Embriyo bunu, annenin bağışıklık hücrelerinin büyümesine izin vermesi için HLA G antijenini salgılayarak yapar. Bu durumda HLA G antijeni yanlış çalışır ve annenin bağışıklık hücreleri embriyoya saldırır, sonuçta da düşük gerçekleşir. Bu HLA G gen mutasyonu olarak kabul edilir. Embriyo sinyali ile ilgili sorun olup olmadığını belirlemek için yapılabilecek testler bulunmaktadır.[/warning]
Annenin Embriyoya Bağışıklık Yanıtı ile İlgili Problemler
[danger]Bu durum, annenin bağışıklık hücreleri, HLA G antijeni salınımının sağlıklı sinyaline cevap vermediği zaman gerçekleşir. Yine, annenin bağışıklık hücreleri embriyoya saldırır. Bir embriyoya saldırıldığında, tahrip edilmez, ancak embriyondaki DNA’nın inaktivasyonuna neden olur, böylelikle bu hücreler bölünmeye ve çoğalmaya son verirler. Hangi bağışıklık hücrelerinin arızalı olduğunu belirlemek için yapılabilecek bir dizi kan testi vardır.[/danger]
Trombofili: Kan Pıhtılaşması Sorunu
[warning]Bu durum, annenin bedeninin bebeği kendi parçası olarak tanımasından ve embriyonun implante edilmesinden sonra gerçekleşir. Plasentadaki damarlar, cenine kan ve besinler temin eder. Kan pıhtılaşması ile ilgili bağışıklığın düşük olması durumunda, bu damarlar pıhtılaşır, tam olarak oksijen, kan ve hayati besinler sağlayamaz. Kan testi bunun bir faktör olup olmadığını belirleyebilir.[/warning]\n
Antisperm Antikoru
Bazı insanlarda sperm, erkeklerde veya kadınlarda bağışıklık yanıtına neden olabilir. Antikorlar, spermi “saldıran” olarak nitelendirir ve immün yanıt tetiklenir. Yüksek sayıda sperm antikoru, spermin yumurtaya ulaşmasını veya yumurtayı döllemesini zorlaştırabilir. Antisperm antikorları hayatta kalan spermlere zarar verebilir, bu da düşük yapma şansını artırabilir.
Erkeklerde Antisperm Antikoru Nasıl Olur?

İnsan vücudunun ürettiği sperm, bağışıklık sisteminin “öldürücü” hücreleri ile temas ettiğinde antisperm antikorları oluşturabilir. Bu hücreler genellikle iyi bir şeydir, bizi sağlıklı tutmak için vücudu yabancı istilacılardan korurlar. Ancak antisperm antikorları oluşması durumunda, spermleri “düşman” olarak tanımlarlar.
Antisperm antikorları saldırı için nasıl uyarılır? Testisler yaralanırsa, ameliyattan sonra (biyopsi, vazektomi) veya prostat bezinde bir enfeksiyon varsa uyarılır. Testisler spermleri bağışıklık hücrelerinden korurlar, ancak hasar gördüklerinde artık koruyamazlar. Vazektomi yapılan tüm erkeklerin % 70’inden fazlası, antisperm antikorları geliştirecektir. Araştırmalar, vazektomiden geri dönüş yaptıran erkeklerin, yara dokusu oluşması nedeniyle infertiliteye yakalanma olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bir erkeğin vazektomi ile yaşadığı süre ne kadar uzun olursa; spermler, sperm kalitesini düşüren antisperm antikor aktivitesine o kadar uzun süre maruz kalır.
Kadınlarda Antisperm Antikoru Nasıl Olur?

Bu durum çok nadirdir ancak bazı kadınlar, partnerinin spermine karşı alerjik bir reaksiyon gösterir. Bu, bağışıklık sistemini, eşinin spermine saldıran antisperm antikorları yaratması için uyarır. Sonuçta vajinal dokularda döküntü, yaralar veya ağrılı cinsel ilişki görülebilir. Hepsi spermlere tepki göstermesinden kaynaklıdır. Doktorlar henüz bunun neden olduğundan emin değiller.
İmmünolojik Tekrarlayan Düşük

İmmunolojik tepki nedeniyle tekrarlayan düşüklerde sistemik enzim tedavisinin, hamile anneleri ve bebeklerini tedavi etmede etkili olduğu kanıtlanmıştır. Araştırmalar, sistemik enzimlerin hamile bir annenin vücudundaki bağışıklık tepkisini azaltmaya yardımcı olabileceğini ve böylece hamileliğini tam anlamıyla ve başarıyla gerçekleştirebileceğini göstermiştir. Sistemik enzimler, hamilelik boyunca kullanıldığında annenin bağışıklık sistemini stabilize ederek, anne ya da çocuğa hiçbir olumsuz etkisi olmaksızın, sağlıklı ve tam süreli bir hamilelik sağlar.
Hem Erkeklerde Hem Kadınlarda Antisperm Antikorları
Sistemik enzim karışımları, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını stabilize etmek ve geliştirmek için çalışır. Bu, sperm salgılanmasını önlemek için antisperm antikorları geliştiren kişiye yardımcı olurken, aynı zamanda spermin sağlığındaki uzun süreli hasarı önlemek için de işe yarayabilir. Kadınlarda, antisperm antikorları ile ilişkili sistemik enzimlerin kullanımı ayrıca sperm için alerjik reaksiyondan kaynaklanan ağrı ve inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olabilir.
Tüp Bebek
Tüm tetkikler yapıldıktan sonra, gerekli tedavilere başlanır. Sorun immünolojik olduğundan, öncelikle bağışıklık sisteminin onarılması hedeflenir. İmmünolojik sorunlar, özellikle tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı veya düşükler yaşayan kişiler ve açıklanamayan infertilite teşhisi konmuş kişiler için tek sorumlu olabilir. İmmün sistem yanıtı onarıldığında, yeniden tüp bebek tedavisine başvurabilirsiniz.