Hamile olmak evde kapalı kalmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Eğer bir iş seyahatine veya tatile gidecekseniz, sağlıklı kalmanın ve güvenle yolculuk etmenin yolları mevcut.
Hamileyken Yolculuk Etmek Güvenli mi?
Eğer sağlıklı bir gebeliğiniz varsa, seyahat genelde güvenlidir. Ancak bir yolculuk planlamadan önce doktorunuza danışın.
Eğer kalp hastalıkları gibi bir sağlık sorununuz veya gebelik diyabeti gibi gebelik komplikasyonlarınız varsa, doktorunuz seyahati sınırlandırmanızı isteyebilir.
Hamileliğiniz sağlıklı olsa bile, doktorunuza seyahat planlarınızdan bahsedin. Muayene takviminizi tekrar düzenleyerek uzaktayken hiç bir şey kaçırmamayı garanti edebilirsiniz.
Hamilelikte Seyahat İçin En İyi Zaman Ne Zamandır?
En iyi vakit sizin hislerinize göre değişecektir. Pek çok hamile kadın ikinci trimesterde seyahati sever. Bu zamanda sabah bulantıları eskisi kadar olmaz veya gebeliğin başlarındaki kadar yorgun olmayabilirsiniz. Karnınız büyürken, henüz hareketi engelleyecek düzeyde değildir. Doğum zamanı yaklaştıkça, yürümek, oturmak ve hatta uyumak çok rahatsız edici olabilir.
İkinci trimesterde düşük veya erken doğum gibi acil bir durum yaşama ihtimaliniz de daha düşüktür. Düşük, bebeğin 20. gebelik haftasından önce rahimde ölmesidir. Erken doğum ise 37. gebelik haftasından önce doğmasıdır.
Yolculuk İçin Nasıl Hazırlanmalı?
Hamilelikte yolculukta güvenli kalmak için önden plan yapın ve aşağıdaki ipuçlarını takip edin:
- Havayolu şirketine bir sınırlama olup olmadığını sorun. Çoğu şirket 36 hafta gebeliğe kadar kabul ediyor. Ancak yurtdışına gidecekseniz bu zamanlama farklı olabilir.
- Seyahat sigortası almayı düşünün. Bu seyahat sigortaları ekstra sağlık güvenceleri sağlarlar. Başka bir ülkedeki seyahatlerinizde oluşacak tıbbi bakım masraflarını karşılarlar. Ayrıca seyahati iptal ederseniz paranızın bir kısmını geri alabilrisiniz.
- Gittiğiniz yerdeki tıbbi imkanlara göz atın.
- Tıbbi kayıtlarınızı, doktorunuzun numarasını, prenatal vitaminlerimizi ve gerekli ilaçlarınızı yanınıza alın. Bunları bir poşette tutun ve hep yanınızda olsunlar.
- Gideceğiniz yere dair olunması gereken aşılara, seyahat uyarılarına dikkat edin.
- Eğer yapabiliyorsanız birisiyle seyahat edin, mecbur kalmadıkça tek başınıza seyahat etmeyin.
Hamileyken Zika Virüsünün Olduğu Yerlere Seyahat Edilebilir mi?
Zika virüsü bir kaç günden bir haftaya kadar bir hastalığa sebep olur. Genelde sivrisinek ısırıkları ile yayılır. Fakat gebelikte zika virüsü alırsanız, virüs bebeğe geçebilir. Zika enfeksiyon gebelikte bebek için ciddi problemlere sebep olabilir.
Eğer hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız, kesinlikle mecbur kalmadıkça zikanın olduğu bölgelere seyahat etmeyin. Eğer ederseniz, kendinizi ve ailenizi sivrisinek ısırıklarından koruyun.
Hamilelikte Yolculukta Ne Zaman Tıbbi Yardım Alınmalı?
Aşağıdaki işaret ve belirtileri yolculuk sırasında görürseniz hemen tıbbi yardım alın:
- Karın ağrısı ve sancıları
- Doğum sancıları
- Ağır baş ağrıları
- Bacaklarda şişme ve ağrı
- Vajinal kanama veya kan dokusu ile pıhtılar atma
- Görme sorunları
- Suyunuzun gelmesi
Uçakla Seyahat Ederken Güvende Kalmanın Yolları
Eğer gebeliğiniz sağlıklıysa, uçakla uçmak genelde güvenlidir.
Uçarken şunlara dikkat edin:
- Eğer sabah bulantılarınız varsa, doktorunuzdan bulantıyı önleyecek bir ilaç isteyebilirsiniz.
- Koridor kenarı koltuk alın. Böylece tuvaleti kullanmanız veya adım atmanız gerektiğinde zorluk olmaz. Daha yumuşak olduğu için uçağın ön tarafından koltuk almaya çalışın.
- Bol su için. Kola gibi gazlı içecekler içmeyin. Fasulye gibi gaz yapan şeyler yemeyin. Karnınızdaki gaz yüksek irtifalarda genişleyebilir ve rahatsız hissettirebilir.
- Koltuktayken kemerinizi bağlayın. Böylece türbülans durumunda zarar görmekten korunabilirsiniz.
- Rahat, gevşek kıyafetler giyin. Uçarken bileklerinizi esnetin ve koltuktan kalkmak mümkün olduğunda kısa bir yürüyüş yapın. Bunları yapmak kan akışınıza yardımcı olabilir ve derin damar trombozu riskini azaltır. Uzun süre oturmak bu riski arttırır. Uçuş sırasında destekleyici çoraplar giymenizin gerekli olup olmadığını doktorunuza sorun. Fakat diyabet veya dolaşım sorunlarınız varsa muhtemelen giymemeniz gerekir.
- Uçarken rahatsız hissederseniz uçuş görevlisinden yardım alın. En kısa sürede doktorunuza ulaşın.
Araçla Seyahat Ederken Güvende Kalmanın Yolları
Arabayla seyahat ederken şu ipuçlarını dikkate alın:
- Kemerinizi takın.
- Günde 5-6 saatten fazla sürmeyin. Mümkünse seyahati bir kaç güne ve daha kısa sürüş sürelerine yayın.
- Uzun araç sürüşlerinde su için, rahat şeyler giyin ve arada bir kenara çekip yürüyün, esneyin. Aracın hava yastıklarını kapatmayın. Hava yastığı bir kaza durumunda sizi ve bebeğinizi güvende tutar.
- Koltuğunuzu direksiyondan olabildiğince uzakta tutun. Ancak sürerken pedallara erişebilmeniz gerekli.
- Kaza yaparsanız, hemen tıbbi yardım alın.
Ülke Dışına Çıkarken Güvende Kalmanın Yolları
Eğer gebeliğiniz sağlıklıysa, yurtdışına gitmeniz güvenli olabilir. Ancak plan yapmadan önce doktorunuza danışın. Eğer rahim ağzı sorunları gibi gebelik komplikasyonlarınız varsa veya ikiz, üçüz gibi çoklu gebeliğe sahipseniz, doktor ülke dışına çıkmamanızı önerebilir.
Yurtdışına çıkmayı düşünüyorsanız aşağıdaki ipuçlarını takip edin:
- Seyahat planlarınızı doktorunuza sorun. Gebelik komplikasyonları ve planladığınız ülkeye seyahat güvenliği konularında danışın. Ayrıca yolculuktan önce olmanız gereken aşılar ve almanız gereken ilaçlar konusunda sorular sorun.
- Seyahat sigortanızın neleri karşıladığına bakın.
- Gitmeyi planladığınız ülkedeki sağlık kurumlarına önceden göz atın. Acil bir durumda sezaryen doğum veya prematüre bebek bakımı konusunda deneyimli bir doktor bulun.
- Gitmeyi planladığınız ülkede kan bağışlarının HIV, hepatit B ve C’ye karşı düzenli taramalar olduğundan emin olun. Çünkü Rh hastalığı riski varsa veya kan nakli gerekirse kan bulabilmeniz gerekir.
- Yanınıza tıbbi geçmişinize dair belgeleri alın ve kan grubunuzu bilin.
- Yerel dili konuşamıyorsanız bir sözlük alın.