Göbek deliğiniz ve kalçalarınız arasındaki bölgede en az altı ay veya daha uzun süren ağrı, kronik pelvik ağrı olarak tanımlanıyor.
Kronik pelvik ağrının birden fazla sebebi olabilir. Başka bir hastalığın belirtisi olabilir veya kendisi bir rahatsızlık olabilir.
Eğer kronik pelvik ağrınız başka bir tıbbi problemden kaynaklanıyor gibi görünüyorsa, o problemi ortadan kaldırmak ağrılarınızı azaltabilir.
Ancak pek çok vakada ağrının tek bir sebebini bulmak mümkün olmaz. Bu durumda tedavinin hedefi yaşam kalitenizi arttırmak ve diğer belirtiler ile ağrıları azaltmak olur.
Belirtiler
Ağrınızın yeri sorulduğu zaman, elinizi tek bir nokta yerine tüm pelvik bölge üzerinde gezdirebilirsiniz. Kronik pelvik ağrıyı aşağıdaki yollardan bir veya daha fazlası şeklinde tanımlayabilirsiniz:
- Ağır ve devamlı ağrı
- Gelip giden ağrı
- Sıkıcı bir ağrı
- Keskin ağrılar ve kramplar
- Pelvisin derinliklerinde basınç veya ağırlık hissi
Ayrıca şunları da yaşayabilirsiniz:
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Bağırsak hareketleri sırasında veya idrar yaparken ağrı
- Uzun süre oturunca ağrı
Rahatsızlığınız uzun süre ayakta durduktan sonra artabilir ve yatınca azalabilir. Ağrı hafif veya rahatsız edici olabilir, veya o kadar ağır olabilir ki işe gidemez, uyuyamaz ve spor yapamazsınız.
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Tüm kronik ağrı problemlerinde olduğu gibi, ne zaman doktora gideceğinizi tahmin etmek zor olabilir. Genel olarak pelvik ağrı günlük hayatınızı bozuyorsa veya belirtileriniz giderek daha kötü hale geliyorlarsa doktor randevusu alabilirsiniz.
Sebepleri
Kronik pelvik ağrı pek çok sebebi olabilen karmaşık bir rahatsızlıktır. Bazen tek bir bozukluk da sebebi olabilir.
Diğer vakalarda ise ağrı birden fazla tıbbi rahatsızlığın sonucu olabilir. Örneğin kadınlarda endometriyoz veya interstisyel sistit olabilir ve bunların ikisi de kronik pelvik ağrıya katkıda bulunur.
Kronik pelvik ağrının bazı sebepleri şöyle:
- Endometriyoz: Bu rahatsızlıkta rahmin iç dokusu rahmin dışına doğru büyür. Bu doku birikimleri rahim içi doku gibi adet döngüsüne göre tepki verirler ve bu nedenle hormon düzeyleri yükselip düşerken kalınlaşır, parçalanır ve kanarlar. Ancak bunların hepsi rahim dışında gerçekleşir ve kan ile dokular vajina yoluyla bedeninizden çıkamazlar. Bunun yerine karın boşluğunda kalırlar ve ağrılı kistlere ve fibröz yara dokularına sebep olabilirler.
- Kas ve iskelet problemleri: Kemiklerinizi, eklemlerinizi ve bağ dokularınızı etkileyen fibromiyalji, pelvik taban kas gerilim, pübik eklem inflamasyonu veya fıtık gibi rahatsızlıklar tekrar eden pelvik ağrıya sebep olabilirler.
- Kronik pelvik inflamatuvar hastalığı: Bu uzun vadeli ve genelde cinsel yolla geçen bir enfeksiyon sonucunda oluşur ve pelvik organları etkileyen bir yaraya sebep olur.
- Rahim kalıntıları: Rahmin, yumurtalıkların ve fallop tüplerinin ameliyatla alınmalarından sonra içerde kalabilecek küçük parçalar daha sonra ağrılı kistlere dönüşebilirler.
- Polipler: Bu kanserli olmayan rahim oluşumları alt karın bölgesinde basınç ve ağırlık hissi yaratabilirler. Bu nadiren keskin ağrılara sebep olur ancak kansız kalır ve ölmeye başlarlarsa keskin ağrılar da olabilir.
- Rahatsız bağırsak sendromu: Rahatsız bağırsak sendromu ile alakalı şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi belirtiler pelvik ağrı ve baskının sebebi olabilirler.
- Ağrılı mesane sendromu (interstisyel sistit): Bu rahatsızlıkta mesanede tekrar eden ağrılar ve sık sık idrara çıkma ihtiyacı vardır. Mesane dolarken pelvik ağrı hissedebilirsiniz ve mesane boşaldıktan sonra geçici olarak iyileşme olur.
- Pelvik tıkanma sendromu: Bazı doktorlar genişlemiş, varis tipi rahim ve yumurtalık damarlarının pelvik ağrıya sebep olabildiğini düşünüyorlar. Ancak bazı doktorlar ise pelvik tıkanma sendromunun pelvik ağrıların sebebi olduğunu düşünüyorlar çünkü damar genişlemesi olan pek çok kadında ağrı yok.
- Psikolojik faktörler: Depresyon, kronik stres ve cinsel-fiziksel istismar geçmişi de kronik pelvik ağrı riskini arttırır. Duygusal bozukluklar ağrıları daha kötü hale getirebilirler ve kronik ağrı ile yaşamak da duygusal bozukluğu arttırır. Bu ikisi bir döngü haline gelir.