Kısırlık evlenip gebe kalmaya çalışmadan önce de fark edilebilir. En azından kısırlığa neden olabilecek bir takım durumlar önceden fark edilerek ilerde sorun olması engellenebilir. Bunun için özellikle anne babaların çocukları ile ilgili dikkat etmesi gereken tıbbi durumlar bulunur.
Kabakulak ilerde kısırlığa neden olabilir mi?
Kabakulak ciddi bir hastalıktır. Aslında çocuk hastalığı olarak bilinir, ancak ergenlikte yaşanan ağır kabakulak hastalığı kızlarda yumurtalıklarda erkeklerde de testislerde hasar bırakabilir. Bu konuda dikkatli olmak gerekir.
Yeni doğan erkek bebeklerde inmemiş testis kısırlığa neden olur mu?
Bazı erkeklerin sperm kanallarında doğuştan tıkanıklık olur. Testislerde sperm üretimi olsa da sperm hücreleri tıkanıklık nedeniyle kanala kadar çıkamaz. Bu kişilere, öncelikle sperm üretimi olup olmadığını kontrol etmek için kan testi yapılır. Eğer sperm üretimi varsa testisten küçük bir iğne ya da kesi yardımıyla sperm hücreleri alınıp tüp bebek uygulamasında kullanılabilir. İnmemiş testisler teşhis edilemezse, ileride kesinlikle kısırlığa yol açar. Bu konuda doktor kontrolü önemlidir. Ailelerin de kontrolleri büyük ölçüde inmemiş testislerin anlaşılmasında fayda sağlar.
Çocukluk dönemindeki bazı aşılar kısırlığa yol açabilir mi?
Aşı, bazı hastalıkların önlenmesi konusunda büyük önem taşır. Şu ana kadar tıbbi anlamda hiçbir aşının ileride kısırlığa yol açtığı kanıtlanmadı. Bazı aşıların yan etkileri bulunabilir, ancak bu aşıların önlediği hastalıkların ölümcül olabilme ihtimali de unutulmamalı. Çocukluk döneminde bu aşıların mutlaka yapılması gerekir.
Tedavilere ya da çevresel zehirlere maruz kalmak kısırlığa yol açar mı?
Çevresel zehirlere, radyasyona veya kemoterapiye bağlı olarak oluşan kısırlıkların da maalesef tedavisi yoktur. Örneğin çocuk yaşlarda kanser tedavisi olması gerekiyorsa, koruyucu bazı ilaçların da kullanılması tavsiye edilir. Kanser dönemi ergenlik çağından sonra olursa, bu kişinin spermi ya da yumurtası dondurularak saklanabilir.
Ayrıca tarım ve böcek ilaçları gibi bazı tehlikeli maddeler de, çocuklukta maruz kalındığında ileride hem erkek hem de kız çocuklarında kısırlığa yol açabilir.
Aşırı sıcak banyolar da özellikle erkek çocuklarda kısırlığa neden olabilir.
Erkeklerde sperm hızı kısırlık konusunda önemli midir?
Evet kesinlikle önemlidir. Sperm hızını olumsuz etkileyen faktörlerin başında sigara kullanımı gelir. Çünkü sigara tüm organlarda olduğu gibi testiste de oksijen girişini azaltır. Damarlarda daralmaya neden olur ve uzun vadede sperm sayısı, hareketliliği ve yapısını olumsuz etkiler. Aşırı miktarda alınan alkol, kafeinli içecekler de kısırlık üzerinde sperm hızı, yapısı ve hareketliliği konusunda etkilidir.
Yine spermlerin yapısı açısından önemli olan erkeklerin bulundukları ortamlardır. Örneğin aşırı sıcak banyolar, testislerin fazla ısınmasına neden olur. Çok sıcak hamamlar, jakuziler ya da testis ısısını artıracak bazı meslekler kısırlığa neden olabilir.
Antidepresan ve vitaminlerin bilinçsiz kullanımı kısırlığa neden olabilir mi?
Depresyon, cinsel fonksiyonları olumsuz etkiler. Erkekse iktidarsızlık yapar. Kadında da cinsel isteksizlik olabilir. Bu gibi durumlarda antidepresanların faydası vardır. Yani antidepresanlar bu kişilerin normal cinsel yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlar. Ancak çok yüksek dozda kullanıldığında başka hormonların yükselmesine neden olabilir. Onlar da cinsel fonksiyonu olumsuz yönde etkileyebilir. Önerilen tedavi dozunda kullanılması ve doktor tarafından iyi takip edilmesi gerekir.
Erkeklerin kullandığı bir ilaç kısırlığa yol açar mı?
Erkeklerin sperm fonksiyonu, testosteron yani erkeklik hormonuyla ciddi olarak etkilenir. Örneğin vücudunu geliştiren, daha fazla kas yapmak isteyen erkeklerin kullandığı bazı ilaçlar sperm fonksiyonunu hemen hemen sıfıra indirir. Dışarıdan alınan testosteron, hipofiz bezine yeteri kadar testosteron olduğunu söyler ve diğer sperm üretimini sağlayan hormonların fonksiyonlarını durdurur. O yüzden de sperm üretimi olmaz.
Aşırı kilo ya da aşırı zayıflık kısırlığa yol açar mı?
Fazla kilo hem testisleri hem de yumurtalıkları olumsuz yönde etkiler. Aşırı kilo kadınların düzensiz yumurtlamasına, aşırı zayıflık ise hiç yumurtlamamaya neden olur. Dolayısıyla en doğrusu ideal vücut ölçülerinde olmaktır.
Hocam iyi akşamlar öncelikle belirtmek isterim ki sizi severek takip ediyorum paylaştığınız birçok hikayede benimde umut kapılarım açılıyor biz eşimle bir yıllık evliyiz fakat ikimizinde ikinci evliliği ben ilk evliliğimde bir hamilelik geçirdim ve düşükle sonuçlandı iki yıl sonra ikinci evliliğimi yaptım eşimin ise çocuğu olmamış eşime sperm testi yaptırdık sperm sayısı düşük çıktı sonucu gösterdiğimiz kadın doğum uzmanı 3 çocuklu bir bey’e göre düşük olduğunu söyledi fakat beni muayene etmedi bir yılı o zamanda doldurmadığımız için bir iki aydır da eşimle ilişkiye girdiğimizde benden kan lekesi gibi kahverengi bir leke geldi eşime doktora gitmem gerektiğini söyledim fakat tarla bahçe işinden benimle ilgilenmedi bu lekenin sebebi ne olabilir ve bu lekelenme kısırlığa yok açarmı bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim…??