Tanısal laparoskopi, karın içi organların muayene edilmesinde kullanılır. Laparoskopik cerrahi ise ameliyat için küçük kesiklerin kullanılmasıdır. Bu prosedür adını laparoskop adı verilen aletten almaktadır. Laparoskop, ucunda küçük bir kamera ve ışık bulunan ince bir alettir. Doktorunuz, bu aleti vücudunuzun içerisine yerleştirdiği zaman ekranda ortaya çıkan video sayesinde içeride neler olduğunu görebilir. Laparoskop kullanılmadığı takdirde daha büyük kesikler açılması gerekebilir.
İnsanların genelde minimal invaziv cerrahiden bahsettiklerini duymuş olabilirsiniz. Laparoskopi, minimal invaziv ameliyatlardan bir tanesidir. Başlangıçta safra kesesinde ve jinekolojik operasyonlarda kullanılan laparoskopi zamanla bağırsaklar, karaciğer ve diğer organlarda da kullanılır hale gelmiştir.
Laparoskopi nasıl gerçekleştirilir?
Laparoskopik cerrahide, doktorunuz küçük kesikler açar. Bu kesiklerden her biri genelde 1-1.5 cm’den daha uzun değildir. Bu kesiklerin her birinden bir tüp yerleştirilir ve kamera ile cerrahi aletler bu tüplerden içeri yerleştirilir. Sonrasında doktorunuz ameliyatı gerçekleştirir.
Laparoskopik Ameliyatın Faydaları
Geleneksel ameliyat ile karşılaştırıldığı zaman laparoskopik ameliyatta daha küçük kesikler açıldığı için bu operasyonun faydaları şu şekilde olmaktadır:
- Yara izleriniz daha küçük olur.
- Hastaneden daha kısa sürede çıkarsınız.
- Yaralar daha hızlı iyileştiği gibi iyileşirken daha az acı hissedersiniz.
- Normal aktivitelerinize daha kısa zamanda dönersiniz.
- İç organlarda daha az yaralanma meydana gelir.
Laparoskopik kist ameliyatı nedir?
Yumurtalıklardaki kistleri çıkarmak için laparoskopik over ameliyatı gerçekleştirilir. Laparoskopik cerrahide iyileşme süresi, karın bölgesinde büyük kesiklerin açıldığı açık ameliyata göre daha kısa sürdüğü için kistlerin alınmasında laparoskopik ameliyat önerilebilir.
Yumurtalık kistleri, yumurtalıklarda ya da yumurtalıkların yüzeyinde yer alan su dolu keselerdir. Kadınlarda, rahmin her iki tarafında birer yumurtalık bulunmaktadır. Yumurtalıklarda gelişen ve olgunlaşan yumurtalar, kadının doğurganlık yıllarında her ay adet döngüsü içerisinde salınır.
Pek çok kadında dönem dönem kistler oluşabilmektedir. Çoğu kist küçük olur veya rahatsızlık vermez ve zararsızdır. Kistlerin çoğunluğu tedavi edilmeden birkaç ay içerisinde kaybolmaktadır. Ancak yumurtalık kistleri özellikle çatladığında bazı ciddi belirtilere neden olabilir. Bu nedenle sağlığınızı korumak adına düzenli pelvik muayene yaptırmalı ve hangi belirtilerin ciddi bir soruna işaret ediyor olabileceğini bilmelisiniz.
Yumurtalık kistlerinin çoğu belirtiye neden olmasa da büyük kistler şunlara neden olabilir:
- Pelvik ağrı – alt karında, kistin olduğu tarafta can sıkıcı ya da keskin bir ağrı
- Karın bölgesinde doluluk ya da ağırlık
- Şişkinlik
Yukarıda yer alan belirtilerin yanı sıra ani ve şiddetli karın ağrısı ya da pelvik ağrı yaşarsanız ve/veya ateş ya da kusma ile ağrı varsa bir an önce doktorunuza görünmeniz gerekir.
Yumurtalık kistleri ile ilgili olarak sıkça görülmeyen komplikasyonlar şunlar olabilmektedir:
Yumurtalık dönmesi: Kistler büyüyerek yumurtalıkların yer değiştirmesine ve yumurtalıkların ağrılı bir şekilde dönmesine yol açabilir. Belirtiler arasında şiddetli pelvik ağrı, mide bulantısı ve kusma olabilir. Yumurtalık dönmesi ayrıca yumurtalıklara giden kanın azalmasına ya da kesilmesine yol açabilmektedir.
Çatlama: Çatlayan kist, şiddetli ağrı ve iç kanamaya neden olabilir. Kist ne kadar büyükse çatlama riski de o kadar fazladır. Vajinal cinsel ilişki gibi pelvisi etkileyen bazı şiddetli aktiviteler kist çatlaması riskini arttırabilmektedir.
Yumurtalık kistlerini önlemek mümkün olmasa da düzenli pelvik muayeneler ile yumurtalıklarınızda meydana gelen değişikliklerin bir an önce tespit edilmesini sağlayabilirsiniz.
Laparoskopik kist ameliyatı hangi durumlarda yapılır?
Aşağıdaki durumların olması halinde yumurtalık kistlerinin alınması gerekebilir:
- Kistin kanserli olmasından şüphelenme – yaşlı kadınlarda risk daha yüksek olmaktadır
- Kistin büyük olması – çapı 6 cm’den fazla olan kistler
- Kistin sert olması – sadece sıvı barındırmaması
- Kistin ağrıya neden olması
Laparoskopik Kist Ameliyatına Genel Bakış
Ameliyattan önce doktorunuz şunları yapmak isteyebilir:
- Fiziksel muayene
- Kullanılan ilaçların gözden geçirilmesi
- Kan testleri
- İdrar testi
- CT taraması – organların görüntülerinin elde edilmesi için bilgisayar kullanılan röntgen türü
- Ultrason – karın bölgesini muayene etmek için ses dalgalarının kullanıldığı bir test
Ameliyattan önce doktorunuza kullandığınız ilaçlardan bahsetmeli ve gerekli olduğu takdirde bazı ilaçların kullanımını ameliyattan bir hafta önce bırakmalısınız. Ameliyatın olacağı gün sizi yanınızda bir eşlikçi olduğundan ve evde de yardımcı olabilecek biri olduğundan emin olun. Ayrıca ameliyattan önce en az 8 saat önceden başlayarak bir şey yemeyin ya da içmeyin.
Ameliyat sırasında genel anestezi kullanılır. Bu sayede ameliyat sırasında acı çekmez ve uyursunuz. Anestezi, damar içi olarak ya da koldan verilebilir.
Ameliyatta göbek deliğinin hemen altına kesi açılır. Sonrasında laparoskop yerleştirilir. Ucunda kamera olan bu cihaz doktorunuzun organları daha iyi görmesini sağlarken karın bölgesine karbondioksit gazı verilir. Kistin nerede olduğunu görmek için laparoskop kullanılır. Kist bulunduğu zaman bir ya da iki kesi daha açılabilir. Kistin alınması için cerrahi aletler kullanılır. Doku, test edilmek için de alınabilir. Kanser tespit edilirse her iki yumurtalığın da alınması gerekebilir. Kist alındıktan sonra cerrahi aletler çıkarılır. Kesi bölgesi dikişle ya da zımba ile kapatılabilir.
Ameliyattan sonra iyileşme için hastaya 1-2 saat süreyle serum ve ilaç verilir. Ameliyattan sonra ağrı olabileceği için ağrı kesici kullanmanız gerekebilir. Ameliyat sonrası bir gece hastanede kalmanız gerekebileceği gibi doktorunuz uygun görürse ameliyatın olduğu gün de eve gidebilirsiniz. İyileşme süresi toplamda 1-2 hafta kadar sürebilir.
Aşağıdaki durumları yaşamanız halinde bir an önce doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir:
- Ateş ve üşüme de dahil olmak üzere enfeksiyon belirtileri
- Kesi alanında kızarıklık, şişlik, aşırı ağrı, aşırı kanama ya da akıntı
- Verilen ağrı kesicilerle kontrol altına alınamayan ağrı
- Vajinal kanamada ya da akıntıda artış
- Öksürme, nefes darlığı, göğüs ağrısı
- Verilen ilaçlar ile kontrol altına alınamayan ya da hastaneden çıktıktan sonra birkaç gün süren mide bulantısı ve/veya kusma
- Baş ağrıları, kas ağrıları, baş dönmesi ya da genel olarak hasta hissetme
- Kabızlık ya da karın bölgesinde şişlik
- İdrar yapmada zorluk
- Her iki bacakta ağrı ya da şişlik başlaması
- Yeni, açıklanamayan belirtiler
Acile gitmenizi gerektiren bir durum olduğunu düşünüyorsanız bir an önce acil servisi aramalısınız.
Laparoskopik Kist Ameliyatının Neden Olabileceği Komplikasyonlar
Ameliyatta komplikasyonlar nadir olarak görülmekle birlikte her prosedürde belli bir risk bulunmaktadır. Yumurtalık kistinizi aldırmayı planlıyorsanız ameliyattan önce olası komplikasyonlara göz atmanız gerekir:
- Enfeksiyon
- Kanama
- Alındıktan sonra kistin geri dönmesi
- Yumurtalıklardan birinin ya da ikisinin alınması ihtiyacı
- Kısırlık
- Kan pıhtıları
- Diğer organlarda hasar
Ameliyattan önce komplikasyon riskini azaltabilecek faktörlerin yönetimi hakkında doktorunuzla konuşmanız gerekir. Risk faktörleri arasında şunlar yer alabilmektedir:
- Sigara içme
- Alkol alma
- Diyabet ya da obezite gibi kronik hastalıklar
- Bazı reçeteli ilaçların kullanımı
Ayrıca gebelik ve karından geçirilen önceki ameliyatlar da komplikasyon riskini arttırabilmektedir.
Merhaba hocam 15 kasım 2019 yani 23 gün önce sol yumurtalığımda çikolata kistim alındı laparoskopik yöntemle dikişlerimin düşeceğini aldırmam gerekmesiğini söylediler fakat halen dikişlerim düşmedi bu normalmi beni zorluyor ve ne yapmam gerekiyor ? Şimdiden teşekkürler hocam