Luteal faz, yumurtanın serbest bırakılmasından sonra meydana gelen ve yaklaşık 2 hafta süren yumurtlama döngüsü fazıdır. Bu süre boyunca, bir kadının vücudu progesteron salgılar ve hamileliğe hazırlanmak için rahmin astarını kalınlaştırır. Luteal faz 10 gün veya daha kısa sürdüğü zaman, kısa luteal faz veya luteal faz defekti olarak bilinir.
Kısa luteal fazı olan bir kadının gebe kalması zor olabilir. Bununla birlikte, gebe kalmak isteyen kısa luteal fazları olan kadınlar için tedaviler mevcuttur. Bu yazıda neye neden olduğu ve tedavi seçenekleri ile birlikte luteal faz semptomlarını inceleyeceğiz.
Belirtiler
Kısa luteal fazı olan bir kadın için genellikle az sayıda semptom vardır. Aslında, birçok kadın gebe kalmaya çalışana kadar kısa luteal faza sahip olduklarını fark etmeyeceklerdir. Kısa bir luteal faz, kadınlarda fertilite sorunlarının başlıca nedenidir ve birincil semptomu, gebe kalmakta zorlanmaktır. Kısa luteal faz belirtileri şunlardır:
- Adet dönemleri arasında lekelenme
- Düşük
- Hamile kalamamak
- Erken adet görme
Nedenleri
Kısa luteal faz genellikle vücudun yeterli progesteron üretmemesinin bir sonucudur. Progesteron yokluğu, uterus duvarının döllenmiş bir yumurtanın implante edilmesi için yeterince kalın olmamasıyla sonuçlanır.
Eğer bir kadın hamile kalırsa ve sonra düşük yaparsa bu, kısa bir luteal fazdan dolayı olabilir. Yeterince sağlam bir duvar olmadan, embriyo sıkıca bağlı kalmayacaktır. Çoğu zaman, bu düşükle sonuçlanır.
Eğer corpus luteum yeterince progesteron üretmezse, uterus astarı döllenmiş yumurta implantlarından önce dökülebilir. Kalınlaşmış astar olmadan, yumurta implant olamaz ve kadın adet döngüsüne girer. Herhangi bir kadın kısa bir luteal faz geliştirebilir olsa da, bazı sağlık koşulları kısa luteal faza sahip olmak için risk faktörleri oluşturabilir. Bu risk faktörleri aşağıdakileri içerir:
- Anoreksiya
- Obezite
- Yaşlanma
- Aşırı egzersiz
- Stres
- Süt üretiminden sorumlu hormonun fazla üretilmesi
- Az veya aşırı çalışan tiroid bezi
- Rahim içindeki dokunun dışarıda büyümeye başladığı endometriyozis sorunu
- Polikistik over sendromu (PCOS)
Kısa Luteal Faz Teşhisi
İnfertilite sorunları bir dizi farklı koşuldan kaynaklanabilir. Doktorun yapacağı ilk testlerden biri kan testidir. Bu test, infertilitenin nedenini belirlemeye yardımcı olmak için vücuttaki belirli hormon düzeylerini ölçecektir. Doktorun seviyelerini kontrol edeceği hormonlar aşağıdadır:
- Rahim astarının kalınlaşmasına neden olan progesteron
- Yumurtlamayı başlatan luteinize edici hormon
- Yumurtalık fonksiyonunu kontrol eden folikül uyarıcı hormon
Doktor ayrıca ultrason taraması isteyebilir. Özellikle, rahmin astarının ne kadar kalın olduğunu görmek isteyecektir. Ayrıca, aşağıdaki bölgeleri de görmek isteyecektir:
- Uterus
- Fallop tüpleri
- Serviks
- Yumurtalıklar
Hamilelik ve Doğurganlığa Etkisi
Yumurtlama döngüsü iki faza ayrılır. İlk aşama, bir haftadan bir aya kadar bir süre boyunca devam edebilir ve adet döngüsünden hemen sonra başlar. Bu aşama foliküler faz olarak adlandırılır ve yumurtalıklarda bulunan foliküllerden biri yumurtayı serbest bırakmaya hazırlanır.
Bir yumurtanın serbest kalması durumunda, bir kadın, luteal faz olarak bilinen ikinci aşamaya girer. Bu aşamada, kadının vücudu potansiyel hamilelik için hazırlar. Bu fazın başlangıcında, yumurtayı serbest bırakan folikül, corpus luteum olarak bilinen bir hücre kitlesi haline gelir.
Corpus luteumun rolü progesteron salınımıdır. Bu hormon, uterusta daha kalın bir astar büyümesini sağlamaktan sorumludur, böylece döllenmiş bir yumurta veya embriyo bu duvara implante edilebilir. Corpus luteum hamile kalmaya çalışan bir kadın için çok önemlidir.
Tipik olarak, luteal faz yaklaşık 12 ila 16 gün sürer. Bununla birlikte, bazı kadınlar için bu evre 10 günden az sürmektedir. Kısa luteal faz, bir kadının gebe kalmasını zorlaştırabilir. Çoğu durumda, bir kadının doğurganlığını yeniden kazanması için tedavi gereklidir. Bu durumda tedavi olmadan, hamile kalmak imkansız olabilir veya sık sık ve erken dönemde düşükler yaşanabilir.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320694.php
Hocam merhaba bende pcos var ekim ayında hormon tahlilimde Lh= 14,43 cıkmıs ama doktorum hıcbısey demedı yuksek falan dıye adetimin 3.gunu yapılmıstı acaba yuksek mı bı ılaca baslatırmı doktorum