Mini Tüp Bebek Nasıl Yapılır?
Doğal yolla gebelik elde edememe ya da tekrarlayan düşük sorunu ile doktora başvurulduğunda çiftlere sorunun nedenini belirlemeye yönelik pek çok tetkik yapılır. Bu tetkiklerin değerlendirilmesi sonucunda saptanan sorunun çözülmesi için tedavi yöntemleri uygulanır. Eğer doktor, doğal yolla gebelik elde edebilmenin mümkün olmadığına ya da bunu deneyerek daha fazla vakit kaybedilmemesi gerektiğine karar verirse de tüp bebek tedavisi uygulanır. Bazı çiftlere klasik tüp bebek tedavisi uygulanmasının yeterli olduğuna karar verilirken, bazılarında daha ileri tedavi yöntemleri ve ekstra işlemler yapılması gerekir. Bu bağlamda uygulanan tedavi yöntemlerinden birisi de “mini tüp bebek” tedavisidir.
Mini tüp bebek nedir, nasıl yapılır?
Mini tüp bebek; bebek sahibi olma olasılığı çok düşük ve birkaç kez klasik tüp bebek yöntemi denendiği halde gebelik elde edilemeyen hastalara uygulanan ve bunlarda gebelik ihtimalini artıran bir yöntemdir. Mini tüp bebek tedavisi; anne adayının yumurta rezervinin azalmasından dolayı gebelik şansı çok düşük olan durumlarda, normal tüp bebek uygulamalarına göre komplikasyon oranı ve uygulama maliyeti çok düşük olduğu için uygulanan bir tedavidir. Bu hastalarda gebelik ihtimalini artırmakta ve de çok başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Mini tüp bebek tedavisinin temelinde; düzenli adet gören kadınların her ay ürettikleri yumurtaların, normal tüp bebek yönteminde kullanılan ilaçlar nedeniyle yüksek dozda hormona maruz kalan yumurtalara göre daha kaliteli olduğu mantığı yatmaktadır.
Bu işlemde tedavide gerekli yumurtanın doğal olarak elde edilmesi amaçlanmaktadır. Mini tüp bebek tedavisinde amaç; düzenli adet görüp, FSH hormonu (Folikül Stimulan Hormon) yüksek olduğu için tüp bebek deneme şansı bulamayan veya defalarca tüp bebek denemelerine rağmen embriyo elde edilemeyen ya da kötü kalite embriyolara sahip olmuş olgularda daha iyi kalitede embriyolar elde edilebilmektedir. Bu sayede de gebelik şansı çok düşük hastalar için gebelik şansı ortaya çıkmaktadır. Bu tür vakalarda bir diğer mantıklı yaklaşım da arka arkaya yapılan mini tüp bebek denemeleriyle elde edilen embriyonları dondurup biriktirmek ve uygun olan zamanda çözerek kullanmaktır. Bu yaklaşım yaşı dolayısıyla zamana karşı yarışan düşük rezervli hastaların zaman kaybını engelleyebilmektedir. Mini tüp bebek yönteminde, klasik tüp bebek yöntemine göre anne adayına çok az ilaç verilmektedir. Burada amaç yumurta sayısını artırmak değil, var olan yumurtaları korumaktır. Zaten ilaç az kullanıldığı için de mini tüp bebek yönteminin maliyeti klasik tüp bebek uygulamasına göre 5’te bir, 6’da bir kadar daha azdır.
Mini tüp bebek nasıl yapılır?
Mini tüp bebek yapılması planlanan vakalarda öncelikle anne adayının adetinin 3. gününde yapılan bir ultrason incelemesi ile kist olup olmadığı kontrol edilir. Bu süreçte anne adayına sadece folik asit vitamini verilir ve hiçbir iğne verilmeden 4 gün sonra da yeniden ultrason ile yumurtaların büyümesi kontrol edilir. Ultrason ile anne adayının kendiliğinden doğal olarak büyüyen yumurtası yakından izlenir. Bu esnada yumurta kistinin çapı 13 mm olduktan sonra yumurta koruyucu iğne tedavisine başlanır.
Özellikle yumurtanın büyümesine ve gelişmesine devam etmesini destek amaçlı olarak 1 ya da 2 ampul yumurta iğnesi uygulanır. Tedavinin bu aşaması genel olarak anne adayına 5 – 6 enjeksiyon yapılarak tamamlanır. Yumurta gelişiminin istenen seviyeye geldiği tespit edildikten sonra anne adayına hafif bir anestezi uygulanır ve sadece tek bir yumurta alınarak laboratuvar ortamındaki aşamaya geçilir. Bu aşama ise klasik tüp bebek yöntemi ile aynı gider. Döllenme gerçekleştikten sonra embriyonun oluşumu ve gelişimi izlenir. Sonrasında en uygun olan zamanda da anne adayının rahminin içerisine embriyo transfer işlemi gerçekleştirilir.
Genellikle mini tüp bebek tedavisini kimler tercih etmektedir?
Günümüzde çoğunlukla mini tüp bebek tedavisi; tekrar eden tüp bebek başarısızlığı yaşayan çiftlerde, anne adayının yumurtlama kapasitesinin az olduğu, yumurta kalitesinin düşük olduğu vakalarda tercih edilmektedir. Ayrıca mini tüp bebek tedavisine pek çok başarısız denemenin ardından bir son deneme olarak bakılmaktadır.
Mini tüp bebek tedavisinin klasik tüp bebek tedavisine göre avantajları nelerdir?
Mini tüp bebek tedavisinin giderek yaygınlaşmasının ve her geçen gün daha popüler olmasının pek çok sebebi vardır. Genel olarak kariyer yapma hedefi olan, entelektüel kadınlar ve de özellikle erkek faktörü sebebi ile tüp bebek tedavisine başlanmış olanlar uzun süreli, yoğun tedavilerden ve ilaçlardan hatta tahlillerden kaçınan kişiler mini tüp bebek tedavisini tercih ediyorlar. Tüm bunların yanında mini tüp bebek yönteminin klasik tüp bebek tedavisine göre çok daha ekonomik olması da ayrı bir ilgi çeken yönü olmaktadır.
Çünkü bu tedavide anne adayına daha az ilaç verilmekte, daha az sayıda enjeksiyon yapılmaktadır. Mini tüp bebek tedavisi neredeyse anne adayında hiçbir kan tahliline ihtiyaç duyulmadan ve çok daha az ilaç kullanımı ile tamamlanmaktadır. Bu da maliyetleri ve süreyi azaltmakta, mini tüp bebek tedavisini daha çok tercih edilir hale getirmektedir. Bunların yanında klasik tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlardan dolayı yumurtalıkların aşırı uyarılması riski çok yüksektir. Özellikle de zaten Polikistik over hastalığı olan kadınlar için bu çok büyük bir sorundur.
Ancak hali hazırda Poliksitik Over Sendromlu olan hastalarda yumurtalıkların aşırı uyarılması riskini ortadan kaldırmak için mini tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Çünkü hastada fazla yumurta gelişimi de fazla miktarda östrojen hormonu üretimine ve buna bağlı olarak yumurta kalitesinin bozulmasına neden olmaktadır. Bu nedenle mini tüp bebek tedavisinde çok az ilaç kullanılarak östrojen seviyeleri makul düzeyde tutularak bu risk azaltılmış olur.
Klasik tüp bebek yöntemine göre mini tüp bebek tedavisinin dezavantajları nelerdir?
Mini tüp bebek tedavisi; her geçen gün daha çok tercih edilen ve de klasik tüp bebek tedavisinin en önemli sorunlarından birisi olan fazla ilaç kullanımını ekarte eden bir tedavidir. Ancak bu tedavinin de en önemli dezavantajı sunduğu ya da vaat ettiği gebelik şansının klasik tüp bebek tedavisine göre daha düşük olmasıdır. Çünkü mini tüp bebek uygulamasında tek bir denemedeki gebelik şansı da % 8 ile % 9 civarında değişmektedir. Öyle ki; klasik tüp bebek tedavisinin her bir denemesinde çiftlerin % 40 – % 45 arasında gebelik şansı vardır. Yani aslında kararlı olarak arka arkaya 6 kez mini tüp bebek tedavisi uygulanması durumunda, gebeliğin oluşması şansı klasik tüp bebek yönteminin tek bir denemedeki gebelik oranlarına ancak yaklaşabilmektedir.
Mini tüp bebek tedavisinin bir diğer dezavantajı ise özellikle yumurta ve embriyonun gelişiminde meydana gelmesi muhtemel aksaklıklardır. Çünkü mini tüp bebek tedavisinde genel olarak hedeflenen tek yumurtadır. Hatta istenenden çok daha kötü kaliteli olan yumurta ya da boş yumurta gibi kötü sürprizler ile de karşılaşılabilmektedir.
Mini tüp bebek tedavisinin bir başka dezavantajı da laboratuvar ortamında embriyonun gelişememesi şeklinde olabilir. Aslında aynı risk klasik tüp bebek tedavisi denemelerinde de bir miktar da olsa bulunmaktadır.
Gittigim doktor sik yumurta oldugunu soyluyor hamile kalamiyorum ne yapmaliyim