Oligospermi Nedir?
Oligospermi; sperm sayısının az olduğu bir erkek doğurganlık sorunudur. Bu soruna sahip olan erkeklerin, cinsel sağlığını diğer yönleri tipiktir. Ereksiyon olma, sürdürme ve ayrıca orgazmda boşalma üretme yeteneğini içerir.
Bir erkeğin sperm sayısı yaşamı boyunca değişebilir. Ancak, doğurganlık için genellikle sağlıklı bir sperm miktarı gerekmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, sağlıklı sperm sayısını; ml başına 15 milyon sperm ya da üzeri olarak sınıflandırır. Bu rakamın altında kalan sperm sayısı düşük kabul edilir ve hastalara “oligospermi” teşhisi konulur.
- Hafif oligoserpmi: ml başına 10-15 milyon spermdir.
- Orta oligospermi: ml başına 5-10 milyon spermdir.
- Şiddetli oligospermi: ml başına 0-5 milyon spermdir.
Kaç erkeğin menisindeki sperm miktarının düşük olduğu belirsizdir. Çünkü, bu sorunu olan her erkek teşhis edilmez. Yalnızca, doğal olarak gebelik elde etmekte zorlanan ve nihayetinde yardım almak için doktora başvuran erkekler teşhis edilebilir.
Oligospermi Nedenleri
Çeşitli koşullar ve bazı yaşam tarzı faktörleri, bir erkeğin sperminin azalması riskini arttırabilir:
- Varikosel
Bir erkeğin testis torbasındaki genişlemiş damarlar, testislere olan kan akışını bozabilir. Bu durum da, testislerdeki sıcaklığın artmasına neden olabilir. Bölgedeki sıcaklıktaki herhangi bir artış da sperm üretimini olumsuz etkileyebilir. Düşük sperm sayısı ya da sperm kalitesinde düşüklük sorunu yaşayan erkeklerin ortalama %40’ında bu ortak sorun vardır.
- Enfeksiyonlar
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, meni içindeki sperm miktarının azalmasına neden olabilir.
- Boşalma ile ilgili sorunlar
Sperm azlığı sorunu yaşayan pek çok erkekte tipik boşalma gerçekleşirken, bazı boşalma problemleri sperm sayısının azalmasına neden olabilir. “Retrograd boşalma” bu tür bir problemdi. Bu durum, meninin penisin ucundan ayrılmak yerine, mesaneye girmesi ile ortaya çıkmaktadır. Boşalma problemlerine neden olabilecek diğer faktörler şunlardır:
- Yaralanmalar
- Tümörler
- Kanser hastalığı
- Daha önce geçirilen ameliyatlar
- Kullanılan İlaçlar
Beta blokerler grubuna giren ilaçlar, antibiyotikler ve kan basıncı ilaçları, erkekte boşalma sorununa neden olabilir ve bu da, sperm sayısının azalmasına yol açabilir.
- Hormonal Problemler
Beyin ve testistler, sperm üretiminden sorumlu ve boşalma ile ilgili çeşitli hormonlar üretir. Bu hormonlarda herhangi bir dengesizlik olması, sperm sayısının azalmasına neden olabilir.
- Kimyasallara ve Metallere Maruz Kalma
Pestisitler, temizlik maddeleri ve boya malzemeleri, erkeklerde sperm sayısının azalmasına neden olabilecek kimyasal maddelerden yalnızca birkaçıdır. Bununla birlikte, kurşun gibi ağır metallere maruz kalmak da oligospermiye neden olabilir.
- Testislerin Aşırı Isınması
Çok fazla ve sık oturmak, dizüstü bilgisayarı cinsel organın üzerine koymak, dar kıyafetler giymek gibi faktörler, testislerin aşırı ısınmasına neden olabilir. Testislerin etrafında bir sıcaklık artışı olması, sperm üretiminin geçici olarak azalmasına neden olabilir. Uzun vadede ise, hangi komplikasyonların ortaya çıkabileceği belirsizdir.
- Alkol ve Uyuşturucu Kullanımı
Sigara ve uyuşturucu maddeler de dahil olmak üzere, bazı maddeler erkeğin sperm sayısının azalmasına neden olabilir. Aşırı alkol tüketimi de aynı etkiyi yaratabilir. Sigara içen erkeklerde sperm sayısı, sigara içmeyen erkeklere göre daha düşük olma eğilimindedir.
- Aşırı Kilolu Olmak
Aşırı kilolu ya da obezite hastası olmak, oligospermi riskini çeşitli şekillerde arttırmaktadır. Vücuttaki fazla kilo, vücudunuzun üretebileceği sperm miktarını doğrudan azaltabilir. Bununla birlikte fazla kilolu olmak, vücudun hormon üretimini de etkileyebilir.
Oligospermi Doğurganlığı Nasıl Etkiler?
Bazı erkekler, düşük sperm sayısı olmasına rağmen hala çocuk sahibi olabilirler. Bununla birlikte, döllenme daha zor olabilir. Bu çiftlerin, doğurganlık sorunu olmayan çiftlerden daha fazla girişimde bulunmaları gerekebilir.
Oligospermi sorunu olan bazı erkeklerde, sperm sayısının düşük olmasına rağmen hamilelik ile ilgili herhangi bir sorun yaşanmayabilir.
Sperm azlığının en yaygın nedenlerinden bazıları, bir erkeğin doğurganlık sorunları için riskini de arttırır. Bu, sperm hareketliliği problemlerini içerir.
Spermin hareketliliği, bir erkeğin spermindeki “aktif” sperm miktarını ifade eder. Normal aktivite, spermin döllenme için kolayca yumurtaya doğru yüzmesine izin verir. Hareketlilik anormal olduğunda, sperm bir yumurtaya ulaşmak için yeterince hareket edemeyebilir.
Sperm ayrıca, bir yumurtaya ulaşmasını engelleyecek, öngörülemeyen bir şekilde de hareket edebilir.
Sperm Azlığı İçin Ev Reçeteleri
Oligospermi sorunu olan erkekler, bu ev reçeteleri ile çocuk sahibi olma şansını arttırabilir:
- Daha sık cinsel ilişkiye girin. Bir bebek sahibi olmaya çalışıyorsanız, cinsel ilişki sıklığını arttırmak, özellikle de eşinizin yumurtladığı zamanlarda gebelik elde etme şansınızı arttırabilir.
- Yumurtlamayı takip edin. Yumurtlama için zamanlamayı takip etmek, gebelik elde etme şansınızı arttırabilir. Eşinizin hamile kalması için en iyi zamanları bulmak için doktorunuzla birlikte hareket edin.
- Kayganlaştırıcı kullanmayın. Bazı kayganlaştırıcılar, sperm hareketliliğinin azalmasına neden olabilir ve spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyebilir. Kayganlaştırıcı gerekiyorsa, güvenli seçenekler hakkında doktorunuza danışın.
Oligospermi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yapılacak tedaviler, sperm sayısının ve kalitesinin artmasını sağlayabilir. Oligospermi tedavi seçenekleri şunları içerir:
- Cerrahi operasyonlar
Sperm sayısındaki azlığın nedeni varikosel probleminden kaynaklanıyorsa, bu durum genellikle cerrahi müdahale gerektirir. İşlem sırasında, doktorunuz genişlemiş damarları kapatacak ve kan akışını başka bir damara yönlendirecektir.
- İlaçla tedavi
Antibiyotik kullanımını da içeren bazı ilaçlar, enfeksiyonları ve iltihaplanmaları tedavi eder. İlaçla tedavi, sperm sayısını iyileştirmeyebilir, ancak sperm sayısının daha fazla düşmesini engelleyebilir.
- Yaşam tarzı değişimleri
Kilo vermek ve sağlıklı bir kiloyu korumak, sperm sayısının artmasını sağlayabilir. Diğer birçok olumsuz sağlık koşulunu ortadan kaldırmak da riski azaltabilir. Sperm miktarınızı arttırmak için; tütün, alkol ve uyuşturucu kullanımından uzak durun.
- Hormonal tedavi seçenekleri
Çeşitli ilaçlar, iğneler ve yaşam tarzında yapılacak değişimler, vücuttaki hormonları daha sağlıklı bir seviyeye getirmeyi sağlayabilir. Hormon seviyeleri daha sağlıklı oldukça, sperm sayılarında da artış gözlemlenebilir.
- Üreme yardımcı
Hala çocuk sahibi olmakta zorlanıyorsanız, siz ve eşiniz için en doğru yardımcı üreme tekniklerini öğrenmek için bir uzman doktora danışabilirsiniz.
Özetle…
Düşük sperm sayısı, doğal olarak gebelik elde etme şansınızı arttıracaktır. Ancak, bu tamamen şansınızın olmadığı anlamına gelmez. Oligospermi olan pek çok erkek, düşük sperm sayısına rağmen eşlerinin yumurtalarını dölleyebilir.
Bebek sahibi olma şansınızı arttırmaya yardımcı olabilecek teknikler ve stratejiler hakkında bir uzman doktora danışmak en iyisidir.