Adet dönemi dışındaki vajinal kanama meydana geldiğinde, birçok olası neden vardır. Durumun altında yatan bazı faktörlerin tedavisi kolay olsa da, bazıları altta yatan ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Regl dışı vajinal kanama fark ederseniz; test, teşhis ve tedavi seçenekleri hakkında doktorunuza görünmeniz önemlidir.
Peki, regl dönemleri dışında görülen kanamaların nedenleri nelerdir? Ne zaman doktora görünmeli? Ne zaman tıbbi yardım alınmalı? Teşhis ve tedavi nasıl yapılır? Adet dönemleri arasında lekelenme ve kanamayı önlemek için neler yapılabilir? Tüm bu soruların cevabı için okumaya devam edin.
Regl dışı vajinal kanama nedenleri nelerdir?
Adet dönemi dışında görülen kanama, adet döngüsünün normal bir parçası değildir.
Bir adet döngüsü, ortalama olarak 21 ile 35 gün arasında sürmektedir. Adet dönemi olarak da bilinen normal vajinal kanama, 3 ile 7 gün arasında sürebilir. Bunun dışındaki herhangi bir vajinal kanama, anormal kabul edilmektedir ve çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Olası nedenlerden bazıları şöyledir:
- Hormonal dengesizlikler
Progesteron ve östrojen hormonları, adet döngülerini düzenleyen hormonlardır. Bu hormonlardaki bir dengesizlik, adet dönemi dışında lekelenme ya da kanama fark etmenize neden olabilir. Hormonal dengesizliklerin nedenleri şöyle sıralanabilir:
- İşlevsiz yumurtalıkları
- Tiroit bezi bozuklukları
- Doğum kontrol hapına başlama ya da bırakma
Bazı kadınlar, yumurtlama sırasında hormonal dengesizlikler nedeniyle lekelenme fark edebilir. Uzmanlara göre, herhangi bir hormonal doğum kontrol yöntemine başlanırken, ilk 3 ay boyunca kanamada dengesizlikler fark edilebilir. Bu yöntemlerden bazıları; doğum kontrol hapları ve rahim içi cihazlardır.
- Hamilelik ile ilgili komplikasyonlar
Hamilelik ile ilgili komplikasyonlar, adet dönemi dışında kanamaya neden olabilir. Bununla birlikte, düşük ve dış gebelik de kanamaya neden olabilir. Dış gebelik, döllenen yumurtanın rahim içi yerine fallop tüplerine tutunması ile ortaya çıkmaktadır.
Hamilelik sırasında tespit etmek, düşük yaptığınız anlamına gelmeyebilir. Bununla birlikte, hamileyseniz ve herhangi bir kanama fark ederseniz, derhal doktorunuza haber vermelisiniz.
- Rahim miyomları
Rahim miyomları, rahimde oluşan kanserli büyümelerdir. Daha önce doğum yapmış kadınlarda daha sık görülür.
- Enfeksiyonlar
Adet dönemleri arasında kanama, üreme organlarınızda bir enfeksiyona işaret ediyor olabilir. Enfeksiyon, bölgede iltihaplanmaya ve bu da kanamaya neden olabilir. Enfeksiyonların olası nedenleri şöyledir:
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Vajinal duş
- Cinsel ilişki
- Pelvik inflamatuar hastalık
- Kanser
Daha nadir olarak, aşağıdaki organlardan herhangi birindeki kanser, regl dışı vajinal kanamaya neden olabilir:
- Serviks, rahim ağzı
- Vajina
- Rahim
- Yumurtalıklar
- Diğer Nedenler
Regl dışı vajinal kanamanın diğer olası nedenleri daha nadirdir ve genel olarak şöyledir:
- Vajina içine cisim sokulması
- Aşırı stres
- Şeker hastalığı
- Tiroit problemleri
- Ani kilo kaybı ya da alımı
- Endometriozis
Bazen regl dışı vajinal kanamanın nedeni, rahim duvarında bir sorun olan endometriozis neden olur. Ayrıca; ağır kanamalar, adet düzensizliği, yoğun adet sancıları ve normalden daha uzun süren adet dönemlerine de neden olabilir.
Endometriozis, kadınlar arasında oldukça yaygındır ve kısırlık nedenleri arasında gösterilmektedir. Endometroizis olabileceğinizi düşünüyorsanız, farklı tedavi seçeneklerinden yararlanabilmek için doktorunuzla konuşun.
- Doğurganlık tedavileri
Bazı yardımcı üreme tedavileri sırasında vajinal kanama meydana gelebilir. Örneğin; tüp bebek tedavisinin yumurta toplama aşamasında gözlemlenebilir. Genellikle, biraz krampa eşlik eden hafif ve orta dereceli kanamalar şeklinde görülür. Bununla birlikte, kanamanın ağır olduğunu fark ederseniz, doktorunuza başvurmalısınız.
20’li ve 30’lu yaşlarda regl dışı kanama
Genç ve yetişkin kadınlarda regl dışı kanamanın yaygın bir nedeni hamileliktir. Birçok kadın, gebeliğin ilk aylarında kanama olduğunu gözlemleyebilir. Bazen, doğum kontrol hapları ve rahim içi cihazlar da regl dışında kanamaya neden olabilir.
Adet dönemleri dışında vajinal kanama olması, yumurtlamanın olmasını engelleyebilir. Bu, yeni adet görmeye başlayan genç kızlarda yaygındır. Bu durum, rahim duvarı yeterince kalınlaşana kadar bir hormon dengesizliğine neden olur.
40 ve 50’li yaşlarda regl dışı kanama
Menopoz öncesi dönemde ve menopoz döneminde, kadınların yumurtlamadığı aylar vardır. Bu; daha ağır adet dönemlerine, düzensiz kanama gibi anormal kanamalara neden olabilir.
Rahim duvarının kalınlaşması, bu yaşlardaki kadınlarda regl dışı kanamanın bir diğer nedenidir. Bu kalınlaşma, rahim kanseri için bir uyarı olabilir. Regl dışı vajinal kanamanız varsa ve bu yaş grubundaysanız, bu konu hakkında doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.
Vajinal kanama, yaşlanmanın normal bir parçası olabilir; ancak, rahim kanserinin belirtisi olmadığından emin olmanız önemlidir.
Ne zaman doktora başvurmalı?
Regl dönemleri dışında görülen vajinal kanama normal kabul edilmemektedir. Böyle bir lekelenme ya da kanama fark ederseniz, doktorunuza danışmalısınız. Vajinal kanamanın nedeni ciddi olabilir ve tedavi edilmesi gerekebilir.
Hamile olduğunuzu öğrendikten sonra vajinal kanama fark ederseniz, hemen doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Kanamaya eşlik eden başka semptomlar varsa, acil olarak tıbbi müdahaleye ihtiyacınız olabilir. Bu semptomlar:
- Şiddetli ağrı ve kramp
- Yorgunluk ve halsizlik
- Baş dönmesi
- Yüksek ateş
Teşhis ve Tedavi
Regl dışı vajinal kanama hakkında doktorunuza göründüğünüzde, doktorunuzun belirtiler ile ilgili soracağı soruları cevaplamaya hazır olun.
Her zaman, adet döngünüzü kayıt altına almak yararlıdır. Böyle zamanlarda da; adet dönemlerinizin ne zaman başlayıp bittiğini, kan akış miktarı ve süresini ve dönemler arasında lekelenme ya da kanama fark ettiğinizde bunu not edin.
Doktorunuz, yaşadığınız diğer belirtileri ve varsa aldığınız ilaçları da öğrenmek isteyecektir.
Doktorunuz ayrıca, muhtemelen bir pelvik muayenede de dahil olmak üzere, fiziksel bir muayene yapacaktır.
Teşhis için yapılacak testler, doktorunuzun, regl dışı vajinal kanamanın altında yatan nedeni bulmasına yardımcı olabilir. Hormon seviyelerinizin ölçülmesi için bir kan testi yapılabilir. Bununla birlikte, serviksten ya da rahim duvarından biyopsi alınabilir. Doktorunuz, bir ultrason muayenesi de yapmak isteyebilir.
Yapılacak testler sonrasında, kanamaya neden olan faktör belirlendiğinde, bu faktöre yönelik bir tedavi planlanabilir. Ancak, regl dışı kanama için spesifik bir tedavi yoktur. Tedavi planlaması, kanamaya neden olan faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.
Regl dışı kanama önlenebilir mi?
Regl dönemleri dışında vajinal kanamaya neden olan faktöre bağlı olarak, bazı durumlarda önleyici tedbirler almak faydalı olabilir.
Aşırı kilolu olmak, aşırı adet kanamalarının nedenlerinden biridir. Adet dönemlerinde anormallikleri ortadan kaldırmak için, sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları edinmek ve sağlıklı bir diyet ile ideal kiloya ulaşmak önemlidir.
İstenmeyen gebelikleri önlemek için doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, vücutta hormonal dengesizlikleri önlemek için talimatlara uyduğunuzdan emin olun.
Genel vücut sağlığınızı korumak ve stresi yönetmeye yardımcı olmak için, orta derecede egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirin. Stres, vücudun diğer tüm sistemlerini olduğu gibi, üreme sisteminizi de olumsuz etkilemektedir.
Ağrıları yönetmek için, kanamayı azaltmaya yardımcı olabilecek doktorunuzun önereceği ağrı kesici ilaçları alabilirsiniz. Bu süreçte, kanama riskini arttırabileceği için Aspirin almaktan kaçının.
Merhaba ben 18 yaşındayım ve son birkaç aydır ara dönem lekelenmeleri oluyor. Üniversite durumundan şehir dışına ilk defa çıktım ve psikolojik olarak da çok etkilendim. Eylülden beri döngüm 21-35 dışına çıkmasa da aynı döngüde devam etmedi. Son 1-2 aydır bu durum düzene girse de bu defa kanama miktarında bir azalma oldu. Ama yine de bu durum 2-7 gün dışına hiç çıkmadı. Karantina sürecinden doktora da başvuramadım ama en yakın tarihe randevu aldım. Yine de o süreye kadar endişemi bastırabilmek adına sizin düşüncenizi öğrenmek istedim. Şimdiden teşekkür ediyorum, iyi akşamlar.