Sezaryen ile doğum, hastanın isteğine bağlı olarak yapılabileceği gibi bazı tıbbi zorunluluklar neden ile de yapılabilmektedir. Bu zorunluluklar, anne veya bebeğe bağlı olabileceği gibi gebeliğin normal yollardan yapılmasını engelleyen durumlara bağlı olabilmektedir. Yapılacak olan doğum, gebeliğin seyrine göre değişiklik gösterebilmektedir. Çoğu gebeliklerde doğum zamanının yaklaşmasıyla bebeğin sürpriz bir şekilde tercih ettiği doğum şekline göre gerçekleşmektedir. Önemli olan her iki şekilde de bebeğe ve anneye uygun yöntemlerin başarılı bir şekilde sonuçlanması istenmektedir.
İsteğe bağlı önceden planlı olarak yapılan sezaryen genellikle gebeliğin 39. haftasında yapılır. Yapılan araştırmalar doğrultusunda 39. Gebelik haftasından önce sezaryen doğumların yapılmaması gerekir.
Hamileliğin son adet tarihine ve ultrason güncellemelerine göre 39 hafta 0 gün olduğunda ve sonrasında yapılabilir. Daha önce yapılması bebek ile ilgili bazı riskleri arttırabilmektedir. İsteğe bağlı olarak gerçekleştirilirken, genellikle acil durumlar karşısında da yapılabilmektedir. Acil durumların söz konusu olduğu durumlarda yapılması gereken sezaryene, acil sezaryen denir. Doktorunuzun yaptığı incelemeler sonucunda gerekli olduğunu düşünürse, doğumun sezaryen ile daha erken gerçekleştirilmesine karar verebilir.
Acil sezaryen nedir?
Planlanmış olarak ortaya çıkmayan acil sezaryen ameliyatları, anne ve bebeğin hayati riskleri taşıdığı durumlarda acil olarak gebeliğin her haftasında yapılabilmektedir. Genellikle 34. gebelik haftasından sonra yapılan sezaryen ameliyatlarında bebek ile ilgili bir problemler yaşanmazken, 34. haftadan önce yapılan ameliyatlarda bebeğin akciğer gelişimini henüz tamamlamış olması nedeni ile solunum sıkıntısı ve diğer problemler yaşanabilmektedir.
24. gebelik haftasından önce karın katmanları ve rahimin aynı sezaryende olduğu gibi kesilerek bebeğin çıkarılmasına histerotomi denir. Bu ameliyata sezaryen denilmemesinin nedeni, bebeğe dair hiçbir yaşam beklentisinin olmamasından kaynaklanmaktadır. Histerotomi gebeliğin sonlandırılması için ( kürtaj gibi ) yapılan bir cerrahi girişim olmaktadır.
Sezaryen ile doğum kaç saat sürer?
Genellikle sezaryen ameliyatı süresi 30 ile 60 dakika arasında değişmektedir. Daha önce birçok kez sezaryen ameliyatı geçirenler hastalarda, diğerlerine göre daha uzun sürmektedir.
Sezaryen ile gerçekleşen doğumların iyileşmesi ne kadar sürer?
Anne genellikle bir haftada günlük işlerini yapabilecek ve rahat oturup, kalkacak, dolaşabilecek derecede iyileşir. Dikiş yerinin iyileşmesi ve tamamen kapanması da genellikle bir hafta kadar sürmektedir. bkz: Sezaryen doğum dikişleri
Sezaryen gebeliğin kaçıncı haftasında yapılır?
En son olunan adet tarihi ve ultrason incelemelerine göre 39. hafta 0 gün olduğu anda doğumun yapılması tercih edilmektedir.
Acil sezaryen ve sezaryen nedenleri nelerdir?
Acil sezaryen, genelde daha önceden planlanmayan ve bir takım problemlerin ortaya çıkmasıyla doğum sürecinin başlatılması işlemidir. Acil sezaryen nedenleri arasında karşımıza çıkan bazı durumları sıralayacak olursak:
Ablatio plasenta
Bu durumda plasenta rahim içerisinde yapışık olduğu yerden erken ayrılır. Bunun sonucunda ise şiddetli kanamalar meydana gelerek, bebeği tehlikeye sokabilir. Ortaya çıkan bu durum karşısında acil sezaryen yapılması gerekir.
Plasenta previa
Plasenta previa da plasenta rahmin alt bölgesine yerleşerek, kanalın iç kısmını kapatır. Bu kapatma bazen tamamen olabildiği gibi bazen de kısmen olabilir. Meydana gelen bu durumda doğum sürecinin normal bir şekilde gerçekleşmesi imkânsız hale gelmektedir. Ardından kendini gösteren kanama ile birlikte sezaryen yapılmasını gerektirir.
Rahim yırtılması
Riskli doğum, zor doğum, sezaryen doğum yapması gereken anne adayına normal doğum yaptırılması ve normal doğum sırasında rahim yırtılmaları meydana gelebilir. Acil sezaryen nedenleri arasında yer alan, rahim yırtılması beklenmedik anlarda ortaya çıkabilen bir problem olmaktadır. Kanamanın oluşmasıyla anne ve bebeğin hayati tehlikeye girmesine neden olur. Bu nedenle vakit kaybetmeden sezaryen işlemine geçilir.
Ters duruş
Bazı hastanelerde ters duruşla karşılaşılsa bile normal doğum yaptırılabilmektedir. Fakat ters duruş genelde bebek açısından riskler bulundurur. Bu tür durumlarda normal doğumun zor olması nedeniyle sezaryen yapılması gerekli görülmektedir. Ayrıca bebek oldukça iriyse, anneye eskiden sezaryen yapılmışsa, bebeğin ayakları önde geliyorsa ve bebeğin doğum haftası küçükse direkt olarak sezaryen ile doğum gerçekleştirilir.
Yan duruş
Bu durumda bebek genelde rahim içerisinde yan yatmış pozisyondadır. Doğumun yaklaşmasına rağmen hala doğum pozisyonunu alamayan bebekler içinde sezaryen ile doğumun gerçekleştirilmesi gerekir. Geçmiş yıllarda doktorlar bebeklerin doğum için gereken pozisyonu almaları için çevirme işlemleri yapmaktaydılar. Ancak bu işlemler şu anda oldukça riskli görülmektedir. Bu nedenle daha sağlıklı bir doğum için sezaryen yapılmaktadır.
Kordon sarkması
Bazı nedenlere bağlı olarak, kordon rahim ağzından vajinaya doğru sarkar. Bu durum doğumun gerçekleşmesini engelliği gibi bazı riskleri de oluşturur. Bu yüzden acil sezaryen nedenleri arasında yer almaktadır.
İsteğe bağlı sezaryen
Anne adaylarında meydana gelen doğum korkusu, ilk doğum, doğum sırasında ortaya çıkabilecek risklerin göze alınamaması, aile kaynaklı problemler ve sosyal etkenler dolayı, sezaryen ile doğumu tercih etmektedir.
Merhaba Benin adım Çolpon 31 yaşındayı bundan 7sene onje sezeriyan yoluyla dogum yaptım inside 34haftalık hamileyim Rahimin kesikliginin kaç olması gerek vaginal dogum yaparsam eger