
Tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olmakta zorlanan çiftlerin ebeveyn olmalarına yardımcı olan başarılı bir üreme tedavisi yöntemidir.
Dünya genelinde ilk başarılı tüp bebek tedavisi, 1970’li yılların sonunda, İngiltere’de gerçekleştirildi. O günden bugüne, dünya çapında milyonlarca çocuk, tüp bebek tedavisi ile dünyaya geldi.
Gebelik elde etme şansınızı en üst düzeye çıkarmak için uzmanlar, birden fazla embriyoyu yeniden gündeme getirdi. Bu durum, tek yumurta ile elde edilen gebeliklere oranla, çok daha yüksek doğum oranları sağlamıştır.
Çoğul gebelik; aynı hamilelikte iki ya da daha fazla çocuk anlamına gelir. Birden fazla çocuk beklemek, daha fazla risk anlamına gelir. Bu çocuklar; genellikle erken doğumla dünyaya gelirler ve genellikle doğum kiloları daha düşük olur. Çoğul gebelikleri azaltmak için uzmanlar, tüp bebek tedavisinde aynı anda yalnızca bir embriyonun transfer edilmesini önermektedir.
“2022yılı güncel tüp bebek fiyatları” için yazımızı okuyabilirsiniz.
Yumurta sayısı nedir ve zamanla nasıl değişir?

Yumurta sayısı; belirli bir zamanda bir kadının yumurtalıklarında kalan yumurta sayısını ifade eder. Bir kadın dünyaya geldiğinde 1-2 milyon yumurta vardır. Yumurta sayısı, erken üreme döneminde yavaş yavaş azalır.
Zamanla, yumurtalıklardaki yumurta sayısının düşüşü hızlanır. 35 yaş ve üzerinde, daha da hızlanır. Yumurta sayısı 1000’in altına düştüğünde, bir kadının adet döngüleri düzensizleşmeye başlar ve sonunda durarak menopoza neden olur.
Nedenler her zaman bilinmemekle birlikte; bazı kadınlar daha düşük bir yumurta sayısı ile dünyaya gelebilir ve bazıları yumurta sayısı azalma oranında beklenenden daha erken bir dönemde hızlanma yaşayabilir.
Yumurta kalitesinin önemi
Tıpkı elektronik cihazlar ya da otomobiller gibi, yumurtaların kalitesi de zamanla bozulur. Kadın yaşlandıkça yumurta kalitesi de düşecektir. Yaşla birlikte yumurtalar, DNA miktarında dengesizlik biriktirmeye daha yatkın hale gelir. Bu nedenle, yaşlanma ile birlikte, genetik olarak anormal bir yumurtayı yumurtlama olasılığı da artar.
Yanlış sayıda kromozomu olan bir yumurta döllenirse, yanlış miktarda DNA içeren bir embriyoya neden olur. Bu da, embriyonun normal büyüme ve gelişmeyi sağlayacak uygun programlara sahip olmasını engeller.
Genetik olarak anormal embriyoların çoğu implante edilmez. Bu da, gebelik testi sonucunun negatif çıkmasına yol açar. Bazen, anormal bir embriyo implante olmaya başlar ve sonra büyümeyi durdurur. Bu, erken dönemde düşüklerin en yaygın nedenidir. Bu genetik hatalardan bazıları, Down Sendromu gibi önemli sağlık sorunları olan bir çocuğun dünyaya gelmesi ile sonuçlanabilir.
Tek yumurta ve çift yumurta ile tüp bebek tedavisi uygulanan bir grup çalışması

Bu konuda dünyanın en büyük çalışmalarından birinin gerçekleştirildiğin Sahlgrenska Üniversitesi’ndeki bilim adamları, tüp bebek tedavisi uygulanan iki farklı kadın grubunun doğumlarını karşılaştırdı. Toplamda 661 kadının katıldığı çalışma, 36 yaşından küçük kadınları kapsamaktadır.
Gruplardan birine, ilk önce tek yumurta transfer edildi. Gelişim olmayanlara, dondurulmuş halde tutulan ikinci bir yumurta transfer edildi.
Diğer gruba, başlangıçta iki tane embriyo transfer edildi. Sonuçlar, her iki grupta da neredeyse çok sayıda doğumun gerçekleştiğini gösterdi. İki embriyonun transfer edildiği gruptaki kadınların %42.9’u ve tek yumurta grubunun %38.8’i doğum yaptı.
Tek yumurta ile tüp bebek tedavisinin en büyük faydası; bir seferde bir embriyo transfer edilen kadınlarda, ikiz ya da daha fazla gebeliklerin doğum oranının minimum seviyede olmasıdır.
Son yıllarda, tek embriyo transferi birçok klinikte zaten rutin bir işlemdir. Bu çalışmada elde edilen bulgular, dünyanın farklı bölgelerde, her seferinde bir embriyonun transfer edilmesine yönelik gelişmeleri hızlandıracaktır.
Toplanan Yumurta Sayısı ve Tüp Bebekte Başarı Şansı
Üç farklı tüp bebek merkezinde, toplamda 700’ün üzerinde tüp bebek döngüsünü içeren bir çalışmada; bir tüp bebek tedavisi döngüsünde, daha fazla yumurtanın transfer edilmesinin, kadının yaşına bakılmaksızın daha fazla kromozom olarak normal embriyoları sağlayabileceği anlamına geldiği belirlendi.
Ayrıca tüp bebek şansınızı şuradan hesaplayabilirsiniz.
Kromozom olarak normal embriyoların artışı; tüp bebek tedavisi ile daha fazla canlı doğum şansı anlamına gelir. Bunun nedeni; kromozom olarak normal embriyoların, canlı doğum sağlayacak bir hamilelik için daha fazla potansiyele sahip olduğunun bilinmesidir.
Çoklu embriyo transferleri gebelik şansını arttırır mı?

Çoklu embriyo transferi ile tüp bebek tedavisinde gebelik oranları, yumurta verimi daha yüksek olan döngülerde şansı arttırabilir. Kromozom olarak normal embriyolar ne kadar fazla olursa, kaçınılma olarak daha fazla canlı doğum şansı ile daha fazla transfer mümkün olur.
Kromozomal olarak anormal embriyoların gebelik ile sonuçlanması olası değildir. Eğer olursa, ne yazık ki düşükle sonuçlanır.
Son zamanlarda yapılan çalışmalar; toplanan yumurta sayısının artması ile tüp bebek tedavisinde canlı doğum oranlarının önemli ölçüde arttığını göstermektedir. Bununla birlikte, uyarılmış bir tüp bebek tedavisi döngüsünde canlı doğum oranı düşünüldüğünde, daha fazla sayıda yumurta ile başarılı bir tüp bebek tedavisi sonucu arasında pozitif bir ilişki olduğu görülmektedir.
Yumurta Kalitesi Mi Yumurta Sayısı Mı?
Bir çalışma, yumurtalık uyarımı sırasında daha yüksek bir yumurta verimi hedeflemenin, elde edilen yumurtaların kalitesini tehlikeye atmadığını göstermiştir. Bu konu, yıllardır tartışılmaktadır. Ancak, son zamanlarda elde edilen bulgular; yoğun yumurtalık uyarımının, yumurta kalitesi üzerinde zararlı etkilerin olmasının olası olmadığını göstermektedir.
Aksine, daha fazla sayıda yumurta elde etmek, muhtemelen daha fazla sayıda yetkin yumurtaya ve kromozomal olarak daha fazla normal embriyoya yol açacaktır.
Toplanan yumurta sayısı
Yakın tarihli çalışmalar, tüp bebek tedavisi başarısının belirleyicileri olarak, yumurta sayısının önemi üzerinde devam eden tartışmalar ile güçlü kanıtlar sunsalar da, toplanan optimum yumurta sayısında, aşağıdakiler gibi diğer pek çok parametrenin dikkate alınması gerekir:
- Yumurtalık rezervi ve yaş faktörü gibi bireysel hasta özellikleri
- Aktarılan embriyo sayısı (tek ya da çok sayıda embriyo)
- Klinikte izlenen protokoller
- Ve tabi ki, hastanın istekleri.
Bununla birlikte, çok sayıda yumurta hedeflemenin, potansiyel olarak ciddi bir komplikasyon olan “yumurtalık hiperstimülasyon sendromu” riskini arttırabileceği göz ardı edilmemelidir.
Daha yeni tüp bebek tedavisi protokolleri, bu riski önemli ölçüde azaltarak, doğurganlık uzmanlarının tek bir tüp bebek tedavisinin sonuçlarını en üst seviyeye çıkarmasına, böylece tüp bebek tedavisinin finansal ve duygusal maliyetini azaltmayı sağlayabilir.