Embriyoların anne rahmine transfer edilmesi
Tüp bebek tedavilerinde döllenme sağlandıktan sonra belirli miktarda embriyo uygun bir zamanda anne rahmine transfer edilir. Bu işleme embriyo transferi adı verilir. Embriyo transferinde 2 hafta sonra kanda gebelik testi yapılarak gebeliğin oluşup oluşmadığı kontrol edilir.
Embriyo transferinin zamanı
Tüp bebek tedavisinde döllenme gerçekleştikten yaklaşık 2 – 5 gün sonra embriyo transferi gerçekleştirilir.
Embriyo transferi ne kadar sürede tamamlanır?
Tüp bebek uygulamalarında embriyo transferi ortalama 5 – 10 dakika civarında süren bir uygulamadır. Hasta herhangi bir ağrı ve rahatsızlığa maruz kalmadığı için uygulama anında anesteziye gerek duyulmaz. Embriyo transferinden sonra hasta 1 – 2 saat dinlendirildikten sonra hastaneden ayrılabilir.
Embriyo transferi nasıl gerçekleştirilir?
Hasta jinekolojik muayene pozisyonunda hazırlanır. Daha sonra spekulum yerleştirilir. Rahim ağzı özel sıvılar kullanılarak temizlenir. Ardından laboratuvarda hazır bekletilen embriyolar ince bir katater kullanılarak rahim içine transfer edilir. Tüp bebek tedavisinde embriyo transfer sayısı bazı faktörlere göre belirlenir. Sayıca fazla transfer edilen embriyo çoğul gebelik riskini artıracağından dolayı embriyo sayısı titizlikle seçilmelidir. Henüz yaşı ilerlememiş ve kaliteli embriyoya sahip anne adaylarında transfer edilecek embriyo sayısı daha az olurken, ileri yaş ve embriyo kalitesi düşük olan adaylarda transfer edilecek embriyonun sayısı artırılabilmektedir.
Embriyo transferinden sonra kullanılan ilaçlar
Anne adaylarına embriyo transferinden sonra genellikle progesteron içerikli ilaçlar önerilmektedir. Tüp bebek tedavisi uygulanan hastalara ilaçlar reçete ile verilir ve nasıl kullanılacağı detaylı bir şekilde anlatılır. Hastaya reçete ile verilen ilaçlar, kapsül, jel ve enjeksiyon şeklinde uygulanabilmektedir. Ayrıca vitamin ve farklı ilaçlarda uygun görülmüşse dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.
Embriyo transferi gerçekleştikten ne kadar sonra gebelik testi yapılmalıdır?
Embriyo transferinden 12 gün sonra kanda gebelik testi yapılarak gebeliğin oluşup oluşmadığı kontrol edilmelidir. Transferden sonra kullanılan ilaçlar adet gecikmesine yol açabilir. Bu nedenle her adet gecikmesi gebelik ile değerlendirilmemelidir.
Ultrason muayenesi ne zaman yapılmalıdır?
Kanda yapılan gebelik testinde gebelik henüz çok küçük olacağından dolayı ultrason muayene ile bebek gözlenemez. Bu nedenle gebelik testinden 2 hafta sonra ultrason ile gebelik kontrol edilmelidir. Ultrason muayene ile ikiz gebelikler, çoğul gebelikler ve dış gebelik ihtimali tespit edilebilir. Ultrason bu nedenle çok önemlidir.
Embriyo transferinden sonra kanama ve ağrı oluşur mu?
Tüp bebekte embriyo transferinden sonra hafif kanama ya da lekelenme olabilir. Ancak korkulacak bir durum değildir ve müdahale etmeden aynı gün kaybolabilir. Fakat kanama çok fazla oluyor ise bu durum hakkında doktor mutlaka bilgilendirilmelidir. Bel ve kasık ağrısı yine hafif şekilde kendini belli edebilir. Ağrı kesici ilaçlar doktorun bilgisi haricinde kesinlikle kullanılmamalıdır.
Embriyo transferinden sonra cinsel birliktelik sakıncalı mıdır?
Embriyo transferinden sonra doktor uygun görene kadar sakıncalıdır. Şayet transferden sonra yapılan gebelik testi negatif çıkmışsa cinsel birliktelikte bir sakınca yoktur. Gebelik pozitif çıkmış ise doktor müsaade edene kadar cinsel birliktelikte bulunulmamalıdır.