40 hafta olarak belirlenen hamilelik sürecinde ilk haftayı belirlerken aslında son adet döneminiz temel alınır. Çünkü gebeliğin ilk haftasını belirleyebilmek mümkün olmamaktadır. Bu nedenle pek çok doğum uzmanı, hamileliğinizin son adet döneminizin ilk günü başladığını kabul eder. Çünkü yumurtalama ve hamile kalma anını saptamak zordur, ancak bunun aksine adet döngüsünün fiziksel belirtilerini gözlemlemek çok daha kolaydır. Bu nedenle tıbbi bir dilde konuşmak gerekirse 1 haftalık gebelik, adet gördüğünüz ve henüz hamile olmadığınız anlamına gelmektedir. Yani bebek iki ya da üç haftalık olana kadar adet döneminizin uzunluğuna bağlı olarak hamile kalmış sayılmazsınız.

1. hafta gebelik
Hamileliğinizi öğrendiğiniz anda hamileliğinizin ilk haftasında olduğunu düşünüyor olabilirsiniz, ancak muhtemelen hamileliğinizin dördüncü haftasında hamile kaldığınızı öğrendiniz. Ancak ne zaman hamile kaldığınız hakkında doktorunuz daha doğru tahminlerde bulunacaktır.
1. Hafta Gebelik Belirtileri
Hamileliğin birinci haftasında göreceğiniz hamilelik belirtileri, henüz hamile sayılmadığınız için adet döneminizde normalde yaşadığınız belirtilerle aynı olacaktır. Bu belirtiler 3-7 gün arası sürebilmekte ve şunlar olabilmektedir:
Vajinal kanama: Vücudunuz, sona ayda döllenmemiş yumurta için oluşturulan rahim içi tabakada oluşan dokuları atar.
Bel ağrısı ve kramplar: Adet kanaması gerçekleşirken rahim kasılır ve bu da bel ve karın ağrısına neden olur.
Şişkinlik: Hormonlarda yaşanan değişimler, adet kanaması başlamadan önce karnınızda şişkinlik oluşmasına neden olabilir.
Ruh halinde yaşanan değişimler: Yaşanan hormonal değişimler agresifliğe ve duygusal olarak kendinizi kötü hissetmenize yol açabilir.
Baş ağrısı: Adet döneminde pek çok kadın hormonlarla ilgili olarak yaşanan migrenden şikayetçi olmaktadır. Böyle bir şikayet görüldüğünde buz kalıpları kullanmak, ağrı kesici almak ve gevşeme egzersizleri yapmak ağrıyı hafifletmekte işe yarayabilmektedir.
Diğer belirtiler ise şunlar olabilmektedir:
- Akne
- İshal ya da kabızlık
- Libidoda değişim
- Depresyon ya da anksiyete
- Yorgunluk
- Aşerme ya da iştahta artış
- Alkole karşı dayanıksızlık
- Kas ve eklem ağrıları
- Vücudun su tutması nedeniyle yaşanan kilo artışı
- Hafta Gebelikte Vücutta Yaşanan Değişimler
Hamileliğinizin birinci haftasındayken vücudunuz sadece geçen ayın yumurtasını salmak ile meşgul değildir. Bu dönemde rahmin içindeki zar tabakası sonraki ayın yumurtasının tutunabilmesi için kalınlaşmaya başlar. Bu sayede yumurta rahime tutunarak büyür ve fetüs haline gelir.

1. hafta hamilelik görseli
İnsan yumurtaları vücutta yer alan en büyük hücrelerdir. Bir yumurtanın boyutunun şeftalinin üzerindeki tüyler kadar olduğu söylenebilir. Vücudunuz, adet döngünüzün 10 ila 19. günleri arasında ya da diğer bir deyişle adet kanamanızdan 14 gün önce 1 (nadiren de olsa 2) adet yumurta salar. Yumurta salındıktan sonra 12-24 saat sonra döllenebilir. Bu nedenle yumurta salınmadan önce cinsel ilişki önemlidir. Çünkü sperm vücutta yedi güne kadar canlı kalabilmektedir.
Hamileliğin ilk işaretleri hamile kalır kalmaz görülmez. Bu dönemde adet döneminizde göreceğiniz şişkinlik haricinde karnınızda bir değişiklik meydana gelmeyecektir. Hatta çoğu kadın kendilerinde bir farklılık olduğunu adetlerini kaçırdıklarında fark ederler. Ancak hamileliğin bazı erken işaretleri arasında döllenme gerçekleştikten sonra göğüslerde ağrı ya da hassasiyet, mide bulantısı, yorgunluk ve sık idrara çıkma görülebilmektedir.
Vücudun Hamileliğe Hazırlanması
Gebeliğin ilk haftasında gerçekte hamile olmadığınız için vücudunuzun hamileliğe hazırlanması için erken bir dönemdir. Bu nedenle gebeliğin ilk haftasında vücudunuzda gördüğünüz değişimler adet döneminizde yaşadığınız değişimler ile aynıdır. Her adet döngüsünde hormon seviyelerinizde hamileliğe hazırlanmak için değişim yaşanır. Hamile kalmadığınızda rahminizde kalınlaşan iç tabaka vücudunuzdan atılır. Bu tabaka embriyonun rahim içinde tutunabilmesi için önemlidir. Ancak hamile kalmadığınızda kalınlaşmış olan iç tabakaya ihtiyaç kalmaz. Bu nedenle de adet kanı ile dışarı atılır.
Ortalama olarak kadınların adet dönemleri 28 günlük adet döngüsünün bir parçası olarak 5 ila 7 gün arasında sürebilmektedir. Bazı kadınlarda bu döngü 21 ila 35 gün arası gerçekleşebilmekte ve kanama ise 2 -10 gün sürebilmektedir. Bu nedenle bu sınırlar arasındaysanız endişelenmeniz gereken bir durum bulunmamaktadır.
Adet döneminiz sona erdiğinde vücudunuz olası bir hamilelik için tekrar hazırlanmaya başlar. Doğurgansanız genelde adet döneminizin başladığı günden 13-20 gün sonra yumurtlama gerçekleşecektir. Ancak herkesin adet döngüsü farklı olabildiği için yumurtlama zamanınız değişkenlik gösterebilir. Yumurtalama döneminde hamile kalma şansınız bulunmaktadır.
Gebeliğin 1. Haftasında Hazırlık
Gebeliğin 1. haftasında hazır olmak için şunları yapabilirsiniz:
- En doğurgan olduğunuz zamanı anlamak
Yumurtlama döneminde vücudunuz yumurta salınımını gerçekleştirdiğinde yumurtanın ömrü 12-24 saat olmaktadır. Bu süre yumurta sperm ile bir araya gelmezse ölür ve hamile kalma şansınız kalmaz. Ancak yumurtanın aksine spermler daha uzun süre hayatta kalabilmektedir. Spermin vücutta canlı kalma süresi yedi güne kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle yumurtlamadan kısa bir süre önce cinsel ilişkiye girmek önemlidir. Bu sayede sperm vücudunuzda yumurtlama dönemine kadar bekleyebilir.
Doğurganlığınızı takip etmek ve bu sayede hamile kalma şansınızın en yüksek olduğu zamanı belirlemek için şunlara dikkat edebilirsiniz:
- Adet döngünüzü not almak
- Vajinal akıntıyı kontrol etmek
- Dinlenme halindeki vücut sıcaklığını ölçmek
- Vücuttaki hormon seviyelerini kontrol eden yumurtlama test çubuklarından yararlanmak
- Doğum öncesi vitaminlere başlamak
Hamile kalmaya çalışıyorsanız ya da hamileyseniz doktorunuz doğum öncesi vitaminler almanızı önerebilir. Özellikle bu dönemde folik asit almak çok önemlidir.
Doğum öncesi vitaminler, nöral tüp defektlerinin önlenmesi açısından gereklidir. Hamile kalmaya çalışmadan en az bir ay öncesinden başlayarak her gün doktorunuzun önerdiği miktarda folik asit tüketmeniz önemli olmaktadır. Ancak henüz folik asit takviyesi almaya başlamadıysanız gebeliğin birinci haftası da bunun için idealdir. Folik asidin yanında demir, kalsiyum ve D vitamini değerlerinize de dikkat etmelisiniz.
- Bol bol su içmek

gebelikte su tüketimi
Gebeliğin 1. haftasından itibaren sağlıklı bir hayat düzenine geçmeniz çok önemlidir. Bu dönemde alkol tüketmemeniz, bebeğinizin sağlığı açısından çok önemlidir. Ayrıca şekerli içeceklerden uzak durmak da sizin ve bebeğinizin sağlığı için faydalı olacaktır. Bu tarz içecekler yerine her gün en az 8-11 bardak su içmelisiniz.
- İyi beslenmek
Hamile kaldığınızda artık iki kişilik beslenmeniz gerektiğini unutmayın. Özellikle hamileliğin ilerleyen dönemlerinde günlük kalori alımınız her gün 100-300 kalori kadar artmalıdır.
Hamile kalmaya çalışırken de meyve, sebze, sağlıklı yağlar, protein ve lifli tahıllar tüketmeniz önemlidir. Gebeliğin 1. haftasında adet döneminize bağlı olarak aşeriyor olabilirsiniz. Ancak bu dönemde sağlıksız yiyeceklerden kaçınmalı ve yürüyüşe çıkarak ya da arkadaşlarınızla buluşarak sağlıklı aktivitelere yönelmelisiniz.
- Düzenli egzersiz

gebelikte egzersiz
Pek çok kadın adet döneminde egzersiz yapmayı zor bulur. Ancak araştırmalara göre bu dönemde yaşanan ağrılar hareket ettikçe iyileşmektedir. Bu nedenle sağlıklı bir hamilelik geçirmek istiyorsanız gebeliğin 1. Haftasından itibaren egzersiz düzeni belirlemeli ve doğuma kadar bu düzeni doktorunuzun gözetiminde sürdürmelisiniz.
- Sigarayı bırakmak

gebelikte sigara ve zararları
Bebeğiniz için yapabileceğiniz en kötü şeylerin başında sigara içmek gelmektedir. Hamileyken sigara içmeniz bebeğinizin zararlı kimyasallara maruz kalmasına neden olur. Bunun sonucu olarak da bebek erken doğabilir ya da kilosu az olabilir. Ayrıca sigara, ani bebek ölümü sendromu riskini de arttırmaktadır. Kendiniz sigara içmiyor olsanız bile pasif içiciliğe maruz kalmamanız da önemlidir. Bu nedenle gebeliğin 1. haftasından itibaren sigara içmemeli ve içilen ortamlardan uzak durmalısınız.
- Stresi azaltmak
Anne olmak, hayatınızda meydana gelecek en büyük değişikliklerden biri olacağı için bazen stresli olabilmektedir. Bu nedenle gebeliğinizin 1. haftasından itibaren mümkün olduğunca kendinizi mutlu edecek ve sağlıklı kılacak şeyler yapmaya dikkat edin.
1. Hafta Gebelik Ultrasonu
Hamileliğinizin ilk haftasında ultrasona girmeniz pek olası değildir. Ancak bir süredir hamile kalmayı deniyor ve bu nedenle bir doğum uzmanı ile görüşüyorsanız bu dönemde fibroidlerinizin kontrolü için ultrasona giriyor olabilirsiniz. Fibroidlerin kontrol edilmesi yumurtalıklarınızda kaç yumurta folikülü yer aldığının anlaşılması ya da rahmin iç zarının kalınlığının ölçülmesi için gerekli olabilmektedir.
1 Haftalık Gebelikte HCG Değeri
Hamile kaldığınızda vücudunuz hCG isimli hormonu daha fazla üretmeye başlar. Adet döneminizin normalde başlaması gerekenden beş gün önce evde yapabileceğiniz bazı erken gebelik testleri hamile kalıp kalmadığınızı gösterebilir. Ancak hamile kalan her kadında hCG gebeliğin erken dönemlerinde yeteri kadar üretilmediği için testler her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Bu nedenle doktorunuzun yapacağı kan testi hamileliğinizi öğrenmenin kesin yoludur.
Gebelik testlerinin sonucu pozitif çıktıysa tebrikler, hamilesiniz. Anne olmak için büyük bir adım attınız. O halde gebeliğinizin 1. haftasından itibaren sağlıklı alışkanlıklar edinmeli ve gerekli doğum öncesi vitaminlerinizi alarak sağlıklı bir hamilelik için hazırlanmalısınız.
Hocam merhabalar ben test yaptırdım 8 Kasım’da hcg değerim 19.4 tü . 13 kasım da tekrar test istedi sağlık ocağındaki doktorum ve değerim 23.38 çıktı.. bu ne demek hocam smdi