Gebeliğinizin ikinci trimesterine yaklaşmışken eşinizle birlikte gezmek istediğiniz yerler varsa bunların planlarını yapmaya başlayabilirsiniz. Çünkü genellikle ikinci trimester, anne adaylarının kendilerini en enerjik hissettikleri dönemdir. Bu nedenle üçüncü trimesterden önce gerçekleştirmek istediğiniz şeyler varsa bunlar için 11. haftadan itibaren hazırlanmaya başlayabilirsiniz.
- Hafta Gebelik Belirtileri
- haftada vücudunuz hala büyük bir değişiklik geçirmektedir. Gebeliğin 11. haftası itibarıyla hormonlarınızda değişiklikler olduğu için kendinizi sakin hissetmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Ancak ilk trimesterin bitmesine birkaç hafta kaldığını ve belirtilerin ikinci trimester ile birlikte azalacağını düşündüğünüzde mutlu olmalısınız.
Gebeliğin 11. haftasında görülen belirtiler şunlar olabilmektedir:
Yorgunluk: İlk trimester boyunca kendinizi yorgun hissetseniz de ikinci trimesterde enerjiniz artacaktır. Ancak o zamana kadar kendinizi yorgun hissettiğiniz zamanlar dinlenmeyi ihmal etmeyin.
Mide bulantısı: 11. haftaya geldiğinizde hala mide bulantıları yaşıyorsanız bu durumdan yorulmuş olmanız normaldir. Ancak ilk trimesterin sonlarına geldiğiniz şu günlerde belirtilerinizin azalacağını düşünerek motive olmalısınız.
Mide yanması: 11. haftaya kadar mide bulantısı yaşamadıysanız bunun yerine mide yanması yaşamış olabilirsiniz. Mide bulantısı ve mide yanması pek çok hamilede görülmekle birlikte genelde bebek ve anne için zararsızdır.
Üçüncü trimesterde mide yanması için en kötü zaman olabilir. Bu nedenle hamileliğinizin ilk trimesterinden itibaren mide yanması yaşıyorsanız üçüncü trimesterden önce bunun için önlem almanız faydalı olacaktır. Küçük öğünler halinde yemek, mide yanması açısından tek seferde büyük öğünler yemekten daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca yemeklerden sonra uzanmayın ve mide yanmasına karşı kullanabileceğiniz ilaçlar olup olmadığını doktorunuzda danışın.
Gaz sancısı: Gebelik süresince bağırsaklarınızla alakalı sorunlar yaşamanız olasıdır. Ancak bu tarz sorunlar karşısında yeme-içmenizi ihmal etmemelisiniz. Gaz sancısı yaşıyorsanız lahana, fasulye, kızartma ve tatlı gibi yiyeceklerden kaçınarak, bol bol su içerek ve lifli gıdalarla beslenerek bu durumun üstesinden gelebilirsiniz.
Ruh halinde değişimler: Gebelikte değişen hormonlar nedeniyle kendinizi daha duygusal hissedebilirsiniz. Bu nedenle stresli ortamlardan kaçınmalı ve yoga gibi kendinizi rahatlatacak aktivitelere yönelmelisiniz.
Bacak krampları: Gergin ve ağrıyan kaslar gecenin bir yarısı uykunuzdan uyanmanıza neden olabilir. Bol su içmek ve gün içinde bacaklarınızı esnetmek krampların önüne geçebilir. Ayrıca beslenme düzeninizde yeterince potasyum ve magnezyum aldığından emin olmalısınız.
Ciltte kararma: Bir sabah uyanıp karnınıza baktığınızda siyah bir çizgi oluştuğunu görebilirsiniz. Bu durum, gebelikte görülen ve linea negra olarak adlandırılan bir gebelik belirtisidir. Bu siyah çizgi, yaşanan hormonal değişimlerden dolayı kaynaklanmakta ve kalıcı olmamaktadır. Doğumdan sonra çizginin bir süre daha kaldığını fark edebilirsiniz. Bunun nedeni özellikle emzirme döneminde salgılanan hormonlardır.
Vajinal akıntı: Gebelikte yaşanan vajinal akıntılar sadece gebeliğin başında değil gebelik boyunca görülebilmektedir. Ancak akıntılar anormal hale geldiyse doktorunuzu bilgilendirmenizde fayda var.
Gebeliğin 11. haftasında hormonların seviyesinin yükselmesi ile belirtileriniz ve kilo alışınız artmış olabilir. Bu durum normal olmakla birlikte ilerleyen haftalarda kendinizi daha enerjik hissedecek ve mide bulantılarınızın azaldığını göreceksiniz.
11. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebeliğin 11. haftasında karnınız sadece gaz ve şişkinlikten dolayı değil bebekten dolayı da büyümeye başlar. Ancak özellikle ilk hamileliğinizi yaşıyorsanız dışardan hamile olduğunuz henüz fark edilmeyebilir. İkinci bebeklerine hamile olan ya da ikiz gebelik yaşayan anne adaylarının karnı bu dönemde fark edilmeye başlanabilir.
Her ne kadar 11. haftada henüz karnınızda çok fazla değişiklik olmasa da göğüslerinizin büyüdüğünü fark etmiş olabilirsiniz. İlerleyen dönemlerde de göğüsleriniz büyümeye devam edecektir.
Gebeliğinizin 11. haftasında düşük riskinden korkuyor olabilirsiniz. Bu konu hakkında endişelenmemeniz zor olsa da bebeğinizin kalp atışlarını gördüğünüzden beri aslında düşük riski de azalmış oldu. İkinci trimesterde ise bu risk yüzde 1’in altında olacaktır.
Gebeliğin 11. Haftasında Yapmanız Gerekenler
Gebeliğinizde özellikle de mide bulantısı yaşıyorsanız neyin sağlıklı olup olmadığına karar vermek zor olabilir. Mide bulantısı ya da yanması yaşıyorsanız hangi yiyecekler midenizi rahatsız etmiyorsa onları mutlaka yakınınızda bulundurun. Mide bulantıları ve kusma nedeniyle şimdiye kadar birkaç kilo vermiş olabilirsiniz. İlk trimesterde bu durum sorun olmasa da ciddi kilo kayıpları yaşarsanız mutlaka doktorunuzla konuşun. Bazı anne adaylarının bulantı ve kusmalara yönelik olarak hamilelik boyunca ilaç kullanmaları gerekebilmektedir. Mide bulantınız meyve ve sebze yemenizi zorlaştırıyor olsa da kolay hazmedebileceğiniz birkaç tanesini seçerek onları yemeye çalışın. Başlarda az miktarlarda yiyebilseniz de bulantılarınız geçmeye başladıkça yemeniz kolaylaşacaktır. Ayrıca bu dönemde mide bulantılarından dolayı egzersiz yapmak zor gelebilse de egzersiz yapmak yorgunluğunuza iyi gelecek ve sizin için ve bebeğiniz için faydalı olacaktır. Bu nedenle günde 15 dakika yürümek gibi sizi zorlamayacak aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz. Yapabiliyorsanız evde egzersiz yapmayı da düşünebilirsiniz. Bu sayede mideniz bulandığı an egzersize son verebilirsiniz.
11. Hafta Gebelik Ultrasonu
Gebeliğinizin 11. haftasında bebeğinizin cildi giderek daha opak hale gelmekte ve saydamlığını yitirmektedir. Aynı zamanda bu dönemde bebeğinizin el ve ayak parmakları birbirinden ayrılmıştır. Diş tomurcukları, saç folikülleri ve tırnak yatakları da bu dönemde oluşmaya başlar.
Gebeliğin 11 ile 14. haftaları arasında ilk trimester tarama testleri gerçekleştirilir. Bu dönemde nukal translusensi ve kan testinden oluşan testler yapılır. Gebeliğin 11. haftasında gerçekleştirilen ultrasonda doktorunuz bebeğin boynunu ölçecektir. Ölçüler normal değilse bu durum kromozom anomalisi göstergesi olabilir. Bu testten sonra kan testi ile hormon seviyelerinin çok düşük ya da çok yüksek olup olmadığı kontrol edilir. Bu iki testin sonuçlarını değerlendiren doktorunuz bebeğin kromozom anomalisine sahip olma riskini sizinle konuşacaktır.
İkiz gebelik yaşayan anne adayları 11. haftada bebeklerin göbek kordonlarını ve plasentaları görebilirler. Bebekler tek bir plasentayı paylaşıyorsa tek yumurta ikizi oldukları anlamına gelmektedir. İki ayrı plasenta bulunuyorsa bu durum da bebekler tek ya da ayrı yumurta ikizleri olabilir. Aynı plasentayı paylaşan tek yumurta ikizlerinin genelde her iki bebeğin de yeterli besini aldıklarından emin olmak için daha sık kontrol edilmeleri gerekmektedir.
11. Hafta Gebelikte Ultrason görüntüsü nasıldır?
11 Haftalık Gebelikte HCG Değeri
Özellikle gebeliğin başlarında hCG seviyesi hızlı bir artış gösterir. 8-11. haftalar arasında ise hCG seviyesinin yükselmesi durmaya başlar. Bu dönemde hCG seviyesi en yüksektedir. 9-12 haftalar arasında hCG seviyesi 25,700–288,000 mIU/mL arasında olmaktadır. Ancak yine de her hamilede bu değerlerin değişiklik gösterebileceğini unutmamalısınız.
Gebeliğin 11. Haftasında Bebeğin Büyüklüğü
Bebeğiniz, gebeliğinizin 11. haftasında incir büyüklüğündedir. 11. hafta ile beraber bebeğiniz yaklaşık 4 cm boyundadır. Ağırlığı ise 7 gram kadardır.
Gebeliğin 11. Haftasında Cinsellik
Gebelik boyunca cinsel ilişki oldukça güvenli olup düşük gibi durumlara neden olmamaktadır. Buna hamile kaldıktan sonraki ilk 12 hafta da dahildir. Ayrıca hamile olduğunuzun farkında olmadan doğum kontrol haplarınızı almaya devam etmişseniz bu konuda da endişelenmeniz gerekmez.
Gebe kaldıktan sonra eşiniz bebeğe zarar vereceğinden korktuğu için ilişkiden kaçınmaya başlamış olabilir. Ancak bebek rahim içerisinde güvendedir ve zarar görme imkanı yoktur. Bu nedenle gebeliğin 11. haftası da dahil olmak üzere ilişkiye engel bir sağlık durumunuz yoksa ve doktor tarafından aksi tavsiye edilmedikçe ilişkiye girmenizde hiçbir sakınca yoktur.
Merhabalar size bir sorum olacak! yaklasik 11 haftalik hamileyim..dun kahverengi bir kanamam oldu gunluk pedi doldurmadi.bugun ise leke seklinde geliyor…yarin dr kontrolum var!2 li tarama testi de yapacak….bu normal bir durum mudur…endise edecek bir durum söz konusumudur bilmek istiyorum…yardimci olurmusunuz
11+2 günlük gebeyim.Daha önceden 13+4 günlük düşüğüm vardı.Testler sonucu kan pıhtılaşmam çıktı.Bu gebeliğimde kan sulandırıcı iğne kullanıyorum 0,4 lük günde bir kez .ultrasonda 33*18mm lik kanama alanı tesbit edildi.kanamam olmuyor ama yaklaşık iki haftadır kahverengi lekelenmelerim var bu yüzden de iğne yapamıyorum kanamayı arttırabilir diye ama bebeğim de pıhtılaşmamdan dolayı sıkıntıya girecek diye korkuyorum .ne yapmam gerekli lütfen yardımcı olur musunuz .
Merhaba ben 11 şubat son adet tarihim kaç haftalık oluyorum