Gebeliğinizin 23. haftasına geldiğinizde gebelik sürecinin yarısını biraz geçmiş bulunuyorsunuz. Bu dönemde muhtemelen gebe olduğunuz dışardan belli oluyordur. Ancak kilo alımı konusunda endişeleriniz varsa almanız gereken kilo miktarı hakkında doktorunuzla konuşmayı ihmal etmemelisiniz. Bu konuda diğer insanların fikirlerini dinlemek yerine doktorunuzun önerilerini dikkate almanız daha faydalı olacaktır.
23. Hafta Gebelik Belirtileri
İkinci trimesterde, ilk trimesterde yaşanan yorgunluk ve mide bulantısı gibi belirtileri atlatmış olsanız da gebeliğinizin 23. haftasında şu belirtilerle karşılaşabilirsiniz:
Bilek ve ayaklarda şişkinlik: Gebeliğin özellikle ilk trimesterinden sonra bilek ve ayaklarınızda şişkinlik olması normaldir. Bu durumla başa çıkmak için ayaklarınızı mümkün olduğunca yukarıda tutmalı, düzenli olarak yürüyüş yapmalı ve bol bol su içmelisiniz. Ancak bu şişkinlikler aniden oluştuysa ve çok şiddetliyse bu durum preeklampsi belirtisi olabileceği için bir an önce doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
Braxton-Hicks kasılmaları: Vücudunuz, gebeliğin sonunda gerçekleşecek olan doğuma kendini hazırlar. Bu nedenle 23. haftada kasılmalar olduğunu fark edebilirsiniz. Kasılmalar geldikleri gibi geçiyorsa ortada endişelenecek bir durum yoktur ve bunlar gebeliğin doğal bir parçasıdır. Kasılmalarınız varsa bol bol su içmeli ve otururken rahat etmek için sık sık pozisyon değiştirmelisiniz.
Sırt ağrıları: Bebeğiniz büyümeye başladıkça omurganıza olan baskı artmaya başlayacaktır. Özellikle ikiz gebeliklerin 23. haftasında sırt ağrıları sıkça görülmektedir. Bu ağrılar çok fazlaysa ve endişe duyuyorsanız doktorunuza haber vermeyi ihmal etmemelisiniz.
Kanayan ve şişen diş etleri: Gebeliğin ağzınızı etkilemesini garipsemiş olabilirsiniz. Ancak gebelikte artan hormonlar, kan akışında artışa neden olduğu için bu durum diş etlerinizi daha hassas hale getirerek şişmelerine ve kanamalarına yol açabilir. Diş etlerinizin her zamankine göre daha hassas olduğunu düşünüyorsanız daha yumuşak bir diş fırçası kullanmayı deneyebilirsiniz. Diş ve diş etlerinize dikkat etmek için gebelikte diş hekiminizi ziyaret etmeyi de ihmal etmeyin. Diş hekimi, hamile olduğunuzdan dolayı bazı kontroller yapmak isteyebilir. Ancak kontroller esnasında röntgenden kaçınmayı unutmamalısınız.
Burun tıkanıklığı: Pek çok anne adayı gebeliklerinde burun tıkanıklığı ile karşılaşmaktadır. Burun tıkanıklığı ilerleyen zamanlarda horlamaya neden olabilir. Horlama nedeniyle sizin uykunuz ya da eşinizin uykusu bölünüyorsa odanızda nemlendirici cihaz kullanmanız fayda sağlayabilir. Bunun yanı sıra burun bantları da işe yarayabilir.
23 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Karnınızın büyümesi ile birlikte el ve ayaklarınızda da şişlik olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Ayaklarınızda şişlik yaşıyorsanız gebelik öncesi severek giydiğiniz ayakkabılarınızı bir süreliğine kenara kaldırmanız gerekebilir. Sadece gebelikte değil doğumdan sonra da yeni ayakkabılara ihtiyacınız olabilir.
- haftada ortalama olarak almanız gereken kilo miktarı 5-7 kilo arasında olmalıdır. Aldığınız kilolar karnınızda, bacaklarınızın iç kısmında ve göğüslerinizde çatlaklar oluşmasına neden olabilir. Çatlaklar, kilo aldıkça oluşmaya başladığı gibi hiçbir zaman ortaya çıkmayabilir. Çatlakların oluştuğunu görüyorsanız bile doğumdan sonraki süre içerisinde daha az göze çarpmaya başladıklarını fark edeceksiniz.
Gebeliğinizin 23. haftada vücudunuz kolostrum üretimine başlamış olabilir. Kolostrum, doğumdan sonra üreteceğiniz sütten daha yoğun kıvamlıdır. Ancak kolostrum üretiminin olmaması da normaldir. Bu durum ilerde bebeğinizi emzirirken zorluk yaşayacağınız anlamına gelmemektedir. Kolostrum, doğuma yakın bir zamana kadar ortaya çıkmayabilmektedir.
Gebeliğin 23. Haftasında Yapmanız Gerekenler
Şimdiye kadar bol bol sıvı tüketme alışkanlığı edinmediyseniz bir an önce edinmeniz gerekir. Sıvı alımı için en ideal içecek su olsa da meyve ya da sebze suları ile birlikte süt de içebilirsiniz. Süt içmek, günlük almanız gereken kalsiyumu almanızı sağlayacaktır.
Bitki çayları pek çok anne adayı için güvenli olsa da doktorunuza gebelikte hangi çayların güvenli olduğunu sormanız faydalı olacaktır. Gebelikte içebileceğiniz bu döneme uygun bitki çayları da bulunmaktadır.
Vücudunuzun susuz kalmaması; baş ağrılarından, rahimdeki kramplardan ve idrar yolu enfeksiyonlarından korunmanız açısından oldukça önemlidir. İdrarınızın soluk sarı ya da renksiz olması yeteri kadar sıvı aldığınızı gösterirken açık sarı ya da turuncu-kahverengi idrar susuz kaldığınızı göstermektedir.
23. Hafta Gebelik Ultrasonu
Gebeliğinizin 23. haftasında bebeğinizin meme uçları oluşmaya başlamıştır. Ayrıca bu dönemde 23 haftalık fetüsün yüzü de şeklini almış olmakla birlikte tamamlanması için biraz daha yağa ihtiyacı vardır. Bebeğiniz, içerde sizin sesinizi ve kalp atışlarınızı hatta dışardaki diğer sesleri dinleyerek kendini oyalamaktadır.
Gebeliğinizin bu döneminde doktorunuzu ayda bir ziyaret ediyor olmalısınız. Bu nedenle 23. haftada doktor muayeneniz olmadığı için ultrason ile bebeğinizi görememiş olabilirsiniz. Ancak özellikle üçüncü trimesterde doktor randevularınız daha çok olacak ve her iki haftada bir doktorunuzu görmeye başlayacaksınız. Ayrıca üçüncü trimesterde kendinizi şu an olduğu kadar enerjik hissedemeyebilirsiniz. Bu nedenle ikinci trimesteri en iyi şekilde değerlendirmelisiniz.
23. Hafta Gebelikte Ultrason görüntüsü nasıldır?
Gebeliğin 23. Haftasında Bebeğin Hareketleri
Gebeliğinizin 23. haftasında bebeğinizin hareketlerini hissediyor olmanız muhtemeldir. Ancak bazı anne adaylarının bebeklerinin hareketini hissedebilmeleri için biraz daha beklemeleri gerekebilir. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde doktorunuz bebeğinizin günde kaç kere tekmelediğini gözlemlemenizi isteyebilir. Bunu yapmak için gün içinde bebeğinizin hareketli olduğu bir zamanı seçerek 10 kere tekme atmasının ne kadar sürdüğünün kaydını tutmalısınız. Bebeğin hareketlerinde herhangi bir değişiklik olursa ya da bebeğin 10 kere hareket ettiğini hissetmek için 2 saatten fazla sürdüğünü fark ederseniz doktorunuza haber vermelisiniz.
- Hafta Gebelikte Bebek Kaç Aylıktır?
Gebeliğinizin 23. haftasındaysanız 6. ayın içindesiniz demektir. Ancak gebeliğin 40 hafta olduğu düşünüldüğünde tüm süreç 9 aya denk gelmediği için doktorlar genelde gebeliği haftalık olarak takip ederler.
Gebeliğin 23. Haftasında Bebeğin Boyu
23 haftalık gebeyken bebeğiniz bir mango büyüklüğündedir. 23 haftalık fetüsün boyu baştan topuğa kadar yaklaşık olarak 28-29 cm’dir. Bu dönemde fetüs sadece büyümekle kalmayıp görünüş olarak giderek daha çok bebeğe benzemeye başlamaktadır.
Gebeliğin 23. Haftasında Bebeğin Kilosu
Gebeliğinizin 23. haftasında bebeğinizin ağırlığı yaklaşık olarak yarım kilodur.
Gebeliğin 23. Haftasında Kanama
Gebeliğin ikinci trimesterinde az miktarda görülen kanamalar normaldir ve genelde bir problem belirtisi değildir. Ancak yine de ortada bir sorun olup olmadığının anlaşılması açısından kontrol edilmesi gerekir. Bu dönemde yaşanan ağır kanamalar, hafif düzeyde inflamasyondan rahim ağzı ya da plasenta ile ilgili sorunlara kadar farklı problemlerin belirtisi olabilir.
Gebeliğin 23. Haftasında Kasık Ağrısı
Gebeliğin ikinci trimesterinde görülen kramp şeklindeki ağrılar genelde round ligament ağrısıdır. Round ligament, rahmi destekleyen bir kastır ve esnedikçe alt karında keskin ve bıçak kesiği gibi bir ağrıya neden olabilmektedir. Gebelikte görülen ağrı ve krampların normal nedenleri şunlar olabilmektedir:
- Gaz ve şişkinlik
- Kabızlık
- Cinsel ilişki
Kramp ve ağrılar normal olabildiği gibi bazen de ciddi bir soruna işaret edebilmektedirler:
Dış gebelik: Dış gebelik, yumurtanın rahim dışında bir yere tutunması ile gerçekleşir ve acı verici kramplara neden olur.
Düşük: Lekelenme ile birlikte hafif ya da şiddetli kramplar düşük göstergesi olabilir. Kramplar ciddi düzeydeyse ve/veya bunlara ağır kanama eşlik ediyorsa hemen doktorunuzu aramalısınız.
Preeklampsi: İdrarda protein ve yüksek tansiyonun birlikte görüldüğü preeklampsi, alt karında yoğun ağrılara neden olabilmektedir.
Erken doğum: Karında artan baskı, alt karın ağrısı ve kramplar erken doğum belirtisi olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu: Alt karın ağrısı ile ağrılı idrara çıkma idrar yolu enfeksiyonuna işaret ediyor olabilir.
Plasental abrupsiyon: Plasentanın, bebek doğmadan rahimden ayrılması ile meydana gelir. Hayati tehlike arz eden bir durum olmakla birlikte plasental abrupsiyon, geçmeyen kramplara neden olabilmektedir. Böyle bir durumda bir an önce doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
Bülent Bey merhaba,\r\nBen 23 haftalık hamileyim. Gebelikten önce insülin direncim olduğu için metformin grubu glucophage 1000 mg 2×1 kullanıyordum. Hamile kalınca endokrin doktorum ilaç kullanımını kesip diyet yapmamış açlık 95 1.saat toktuk 140 üzerine çıkınca insülin kullanmamı önerdi. Benim birkaç gündür a.k.ş. 100 t.k.ş. 160 civarında çıkıyor ve bebeğim iriymiş. Kadın doğum doktorum artık glucophage kullanmam gerektiğini söyledi. Ancak endokrinde insülin kullanmamı öneriyor. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir? Kafam çok karıştı. Şimdiden teşekkür ederim. İyi günler dilerim.