Gebeliğinizin 25. haftasında bebeğinizi yakında kucağınıza alacağınız fikrini daha çok benimsemeye başlamış olabilirsiniz. Doğuma yaklaştıkça süreç korkutucu gelse de doğumun aynı zamanda heyecanlı bir olay olduğunu unutmamalısınız. Bu dönemde doğum yapacağınız hastaneyi ayarlayarak doğum ile ilgili aklınızı kurcalayan sorunlardan birini eleyebilirsiniz.
25. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğinizin 25. haftasında hala kendinizi enerjik hissediyor olabilirsiniz. Ancak bu dönemde bebeğinizin günden güne büyümesiyle kendinizi ağırlaşmış hissetmeniz de normaldir. 25. haftaya geldiklerinde anne adaylarının deneyimlediği gebelik belirtileri şunlar olabilmektedir:
Uyku sorunları: Doğum ile ilgili duyduğunuz endişeler, hormonlarınız ya da büyüyen karnınız uyumakta sorunlar yaşamanıza neden olabilmektedir. Bu nedenle en iyi nasıl uyuyabileceğinizi keşfetmek için farklı yollar denemeniz gerekebilir. Bunlardan bir tanesi günün erken saatlerinde daha fazla su tüketerek uyku zamanınıza doğru daha az su tüketmek olabilir. Bu sayede gece tuvalete gitme ihtiyacı duymazsınız ve uykunuz bölünmez.
Sık idrar çıkma: Bebeğiniz mesanenize baskı yapmaya başladığı için bu dönemde sık sık idrara çıkma ihtiyacı duymanız normaldir.
Kabızlık: Egzersiz yapmak (günlük yürüyüşler gibi), bol bol su içmek ve lif açısından zengin gıdalar tüketmek düzenli olarak tuvalete düzenli olarak çıkmanızda faydalı olacaktır.
Hemoroit: Hemoroit, bebeğin sindim sistemi üzerinde baskıya neden olması yüzünden özellikle gebeliğin ikinci yarısından itibaren hemoroit sorunu görülebilmektedir. Üstelik bu dönemde bir de kabızlık yaşanıyorsa durum daha da zor hale gelmektedir. Kabızlığı kontrol altına almak, ilerleyen zamanlarda hemoroit nedeniyle yaşanan şişliklerin ve rahatsızlık hissinin azaltılmasında faydalı olacaktır.
Gaz ve şişkinlik: Gebelikte salgılanan hormonlar nedeniyle sindirimin yavaşlaması fazla gaz üretimine neden olabilmektedir.
Mide yanması: Gebelikte midenizle ilgili yaşayabileceğiniz sorunların başında mide yanması gelmektedir. Bebeğiniz sindirim sisteminize baskı yaptığı için mide asidi yemek borusundan yukarı çıkmakta bu durum da midenizde yanma hissetmenize neden olmaktadır. Gebelikte anti asit kullanımı genelde güvenli olsa da doktorunuza danışmadan kullanmamanız gerekir. İlaçların yanı sıra özellikle yatmadan önce yağlı ve baharatlı gıdalardan kaçınmak midenize iyi gelecektir.
Braxton Hicks kasılmaları: Doğuma hazırlık niteliğinde olan bu kasılmalar, genelde gebeliğin 28. haftasında kendini göstermektedir. Ancak bazı anne adayları bu kasılmaları daha erken zamanlarda fark edebilirler. 25. haftanızda bu kasılmaları yaşıyorsanız rahminizin zorlanıp sıkıştığını ve sonrasında normal haline döndüğünü hissetmişsinizdir. Neyse ki Braxton Hicks kasılmaları sıklıkla ve düzenli bir şekilde meydana gelmez. Ayrıca pozisyon değiştirdiğinizde geçme eğilimindedirler. Doğumda yaşayacağınız gerçek kasılmalar düzenli bir şekilde, güçlü ve gittikçe daha sık meydana gelmeye başlar. Kasılmalarınızın gerçek olduğunu düşünüyorsanız bir an önce doktorunuzu aramalısınız. Kasılmalar gerçekse erken doğum yaşıyor olabilirsiniz. Yeterince erken müdahale edildiği takdirde erken doğum engellenebilmektedir.
25.Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Şimdiye kadar toplamda 7-8 kilo almış olmanız normaldir. İkiz gebelik yaşıyorsanız almanız gereken kilo miktarı 11-18 kilo arasında olmalıdır.
Gebeliğin 25. haftasında kilo almış olmak, anne adayları açısından endişe yaratabilmektedir. Her ne kadar şimdiye kadar yavaş yavaş kilo almanız gerektiği önerisini almış olsanız da ikinci trimesterin bu zamanlarında birden kilo almış olduğunuzu fark etmiş olabilirsiniz. Gebeliğin ortasında vücutta artan sıvı miktarından dolayı kiloda ani artış görülebilmektedir. Ayrıca her hafta aynı şekilde kilo alamamanız ve arada dalgalanmalar görmeniz normaldir. Doktorunuzun kilo ile ilgili verdiği tavsiyeler sağlıklı kilo artışı yaşamanız ve böylece bebeğinizin mümkün olduğunca sağlıklı olması içindir.
25. haftada fazla kilo aldığınızı düşünüyorsanız sağlıklı yemeye devam etmeli ve egzersiz yapmalısınız. Aldığınız kilo miktarının sağlıksız olması halinde doktorunuz sizi haberdar edecektir. Bu nedenle kilo konusunda endişe duymak yerine bebeğinizdeki gelişmeler üzerine yoğunlaşmanız daha faydalı olacaktır.
Gebeliğinizin 25. haftasında bebeğin hareketleri daha fark edilir hale gelir ve bu hareketlerde belli bir düzen olduğunu fark edersiniz. Bebeğiniz çok fazla tekmeliyorsa onun uyanık olduğunu, fazla hareket etmiyorsa uyuyor olduğunu anlarsınız. Bebeğin düzenli olarak hareket etmesi, onun sağlıklı ve hareketli bir bebek olduğunu göstermektedir. Bebeğinizin hareketlerini bir süredir hissetmiyorsanız onu uyandırmak ve her şeyin yolunda gittiğini anlamak için soğuk su içebilir, müzik açabilir ya da eşinizden size hafif bir masaj yapmasını isteyebilirsiniz.
Gebeliğin 25. Haftasında Yapmanız Gerekenler
- Glukoz taraması
Gebeliğin 24 ile 28. haftaları arasında gebelik diyabetine yönelik olarak test yapılması olasıdır. Glukoz testi için şekerli bir sıvı içtikten sonra bir saat beklemeniz istenir. Bir saat sonra kanınız alınarak vücudunuzun şekeri nasıl işlediğine bakılır. Bu süre içinde glukoz seviyeniz yükseldiyse başka testlere de ihtiyaç duyulabilir. Testin amacı gebelik şekerini ihtimal dışı bırakmaktadır. Ancak gebelik testi tanısı almanız halinde doktorunuz gebeliğinizin geri kalanında kan şekerinizi izleyecek ve gerekli noktalarda sizi bilgilendirecektir.
- Doğum hazırlık sınıfları
Gebeliğinizin 25. haftasına geldiğimizde doğum hazırlık sınıflarına katılmanın tam zamanıdır. Bu sınıflarda doğum hakkında bilgi sahibi olmanız sağlanacaktır. Kurslara katıldığınız zaman doğumda yanınızda olacak eşiniz ya da başka bir yakınınızın kursa sizinle gelmesi sayesinde doğumda ağrınızın kontrol edilmesinde kullanılacak olan yöntemler ve doğum teknikleri hakkında birlikte bilgi sahibi olabilirsiniz. Doğum yapacağınız hastanede kurs alıyorsanız buradaki doğum süreci ve doğum odaları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Yoga sınıfları
Doğum hazırlık sınıflarının yanı sıra gebeliğinizde yoga kurslarına katılmayı düşünebilirsiniz. Yoga sayesinde nefes alma ve gevşeme teknikleri ile doğuma hem zihinsel hem de fiziksel olarak hazırlanabilirsiniz. Ayrıca yoga yapmak, hamile kadınlarda depresyon belirtilerini azaltabilmektedir.
25. Hafta Gebelik Ultrasonu
Gebeliğin 25. haftasına geldiğinizde bebeğinizin denge hissi gelişmiştir. Bu dönemde bebeğiniz rahimde hangi tarafın yukarı hangi tarafın aşağı olduğunu öğrenmektedir. Ayrıca fetal gelişimin 25. haftasında bebeğin vücudundaki yağ miktarı ve tüyler artmaktadır.
25. haftada doktorunuz büyük ihtimalle ultrasona ihtiyaç duymayacaktır. Ancak bu ay içerisinde doktorunuzu görmediyseniz doktor randevunuzu birkaç hafta içinde gerçekleştirmeniz gerekecektir. 28. haftadan itibaren ise iki haftada bir doktorunuzu ziyaret etmeye başlayacaksınız.
25. Hafta Gebelikte Ultrason görüntüsü nasıldır?
25. Hafta Gebelikte Bebek Kaç Aylıktır?
Gebeliğinizin 25. haftasında gebeliğinizin 6. ayında bulunmaktasınız.
Gebeliğin 25. Haftasında Bebeğin Kilosu
Bebeğinizin ağırlığı 25. haftada 600-700 gram arasındadır.
Gebeliğin 25. Haftasında Bebeğin Boyu
25 haftalık fetüsün büyüklüğü yaklaşık olarak granat kadardır. Bebeğinizin uzunluğu 34-35 santimetreye denk gelmektedir.
Gebeliğin 25. Haftasında Karın Ağrısı
Gebeliğin 25. haftasında yaşanan karın ve kasık ağrıları genelde round ligament ağrısıolmaktadır. Round ligamentler, rahmi destekleyen bağdokulardır. Rahminiz ve bebeğiniz büyüdükçe round ligamentler de gerilmeye başlar. Genelde gebeliğin 18 ile 24. haftaları arasında hissedilen bu ağrılar, karnınızın tek tarafında olabileceği gibi iki tarafında da görülebilmektedir.
Round ligament ağrısı genelde keskin bir ağrı olup birkaç saniye sürmektedir. Öksürme, hapşırma, gülme ya da aniden ayağa kalkma gibi durumlar ağrıyı tetikleyebilmektedir. Bu ağrı normal olsa da rahatsızlık hissini azaltmak için hareketlerinizi daha yavaş yapmayı deneyebilirsiniz. Oturup kalkarken daha yavaş olmak, hızlı bir şekilde dönmemek ya da rahatsızlık durumunda hafifçe öne doğru eğilmek faydalı olabilmektedir. Egzersiz yapmak ağrıları tetikleyebileceği için bu dönemde kendinizi zorlamaktan kaçınmalısınız.
Gebeliğin 25. Haftasında Cinsel ilişki
Gebelikte cinsel ilişki, doğum gerçekleşeceği zamana kadar doktorunuz aksini önermediği müddetçe güvenlidir. Hatta pek çok kadın gebelikte cinsel isteklerinde artış olduğunu fark eder. 25. haftaya geldiğinizde bazı pozisyonları rahatsız edici bulabileceğiniz için yeni pozisyonlar deneyebilirsiniz.
Merhaba doktor bey ben 25 haftalik hamileyim bebegimin kafasinda kis var 4:83 santim zarari nedir ogrene bilirmiyim tesekkurler
Sorusu : Hocam Merhaba; Ben sizin hastanizdim şuanda 25.haftamin içindeyim ikizlerime hamileyim 24. Haftaya kadar hiçbir sorunumuz yoktu ama 24.haftada kanamam oldu yoğun bi şekilde dr muane etti rahimde açılma var dedi ve serklaj yapmamız gerek dedi geçen hafta cuma günü serklaj yapıldı serklajdan sonra kanamam 4 gün olmadı taburcu edildim evime geçtim ama 1 gece kaldım ertesi gün tekrar Kanamam oldu aynı şekilde şuanda hastanede yatıyorum dr progestan verdi onu kullanıyorum yataktan kalkmamam gerekmis sadece wc için kalkiyorum hocam kanamamin nedeni neden oluyor lütfen bana yardım edin bebeklerin yukarda olduğu kanamamin d indiğini söylüyorlar ama ara ara lekelenme oluyor yine çok korkuyorum lütfen soruma siz cevap verir misiniz hocam sağlıklı günler dilerim
Merhaba hocam,25.inci haftadayim ikiz gebeliğin var.ozel bölgede varis oluştu.bu neden oluşur.gecme ihtimali var mı? teşekkürler
Merhaba hocam 13 14 haftalarinda toxstoplazma kanda cikti bilmiyordum ve tetkikler yapildi daha onceden gecirmisim ve periantoloji ye gittim bir sorun cikmadi. Hala bir risk varmidir su anda 25 haftalik hamileyim ve birde 5.aydan itibaren panik atak rahatsizligim var doktora gittm ilac verdi atarax diye ama korkuyorum kullanmadim gebeligimde karnim buyudukce panik atagim daha cok artiyor surekli boguluyorum nefes darligi cekiyorum bebege bir zarari varmidir bu sıkıntıların kayiplarim 2 evladimi kaybettim 2 de dusugum var hocam bilgi verirseniz sevinirim
Hocam merhabalar.. 24+1 günlük hamileyim ve 1 hafta önce suyunun azaldigini söyledi doktor 1 gece serum takviyesi aldım taburcu oldum 2 gün sonra tekrar kontrole gittim ve haala suyum az cep1de 50 ml total de 89 muş.. suyum çoğalır mı sizce en erken ne zaman dogum gerçekleşirse bebek hayata tutanabilir
Hcm cevap için teşekkürler. Cok moralim bozuk.umblikal ven karaciğer içinde posterior doğru ilerliyor yazıyor.arsa izlenmedi.dv trazesisi izlenmedi.akımın nereye gittiği önemli yazmışsınuz karaciğere doğru posterior ilerlemesi iyi mi.yüzde 80 yüzde 90 doğumda oluşacak sıkıntılar dışlandı yazıyor. Ust düzey ultrasonda başka bi bulgu rastlanmadı ve tüp bebek genetik tanılı .izole olduğu için sıkıntı çıkmayabilir dendi takipteyim gelişim 1 hafta önde. Herseyi normal dendi.amniyosentezi tüp bebek merkezi önermiyor.bu durumda içimi nasıl rahatlatabilirim.karaciğere akması. İyimi kötümü
MrBb hocam 25 haftalık gebeyim çocuğumun kalbinde iki tane parlaklık var ultrasyonda parlaklık var ama bi sorun yok dedi bu neden olur birde zamanla gidermi
Merhaba hocam . 25 haftalık hamileyim. Bebeğim kilosu 861gram. bugün doktor suyumun fazla olduğu söyledi. Akş :69 Tkş:90 değerlerim. Yarın şeker yüklemei yapılacak. İnternette suyun fazlalığı ile ilgili çok kötü hastalıklar yazıyor bunkonuda bilgi verirmisiniz
Hocam merhaba
25 haftalık gebeyim. Amniyosentez yapıldı testlerim temiz cıktı. Ancak ayrıntılı ultrasonda bebegimin beyninde sol vent 9 mm ölçüldü. Sizin yorumunuzu almak istedim. Bu durum bebegimin zekasinda bir sorun teskil edermi