Gebeliğinizin 28. haftasında artık üçüncü trimestere girmiş bulunuyorsunuz. Bu dönemde uykusuz kalıyor olabilirsiniz. Bu nedenle gecenin bir yarısı uyanıyorsanız rahatlayacağınız şeyler yapmanız gerekir. Bunun için kitap okuyabilir ya da rahatlatıcı bir müzik dinleyebilirsiniz. Sonrasında yatağa tekrar dönerek dinlenmeniz oldukça önemlidir.
28. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğinizin 28. haftasında deneyimlediğiniz belirtilerin çoğunu muhtemelen birkaç haftadır yaşıyor olmalısınız. Bu dönemde görülen belirtiler arasında şunlar yer almaktadır:
- Kabızlık ve gaz
- Sırt ağrıları ve bacak krampları
- Uykusuzluk
- Göğüslerde büyüme ve sızıntı
- Devam eden kilo artışı
- Nefes darlığı
- Mide yanması
- Varis
- Sık idrara çıkma
- Vajinal akıntıda artış
Braxton Hicks kasılmaları: Gebeliğinizin 28. haftasında doğuma hazırlık niteliğinde olan Braxton-Hicks kasılmaları yaşamanız normaldir. Bu kasılmalar üçüncü trimesterde başlayıp doğum yaklaştıkça daha yoğun bir şekilde görülebilmektedir. Kasılmalar sırasında rahim kasları 30-60 saniye, hatta bazen 2 dakika kadar kasılır. Bu kasılmalar her ne kadar rahatsız edici olabilse de yoğun bir ağrıya neden olmazlar. Doğumdaki ağrılarda kasılmalar daha uzun süreli, daha güçlü ve daha sık aralıklarla gerçekleşmektedir. Kasılmaların süresi uzuyor ve şiddeti artıyorsa ya da daha sık geliyorsa bir an önce tıbbi yardım almalısınız.
Kabızlık ve gaz: Gebeliğinizde kabızlık ve gaz sorunları yaşıyorsanız günde 3 büyük öğün yemek yerine 6 küçük öğün yemeyi deneyebilirsiniz. Küçük öğünler, sindirim sistemi için daha az yük demektir. Bu nedenle küçük öğünler sayesinde fazla gaz üretiminin önüne geçilebilir. Sindirim sistemi üzerindeki yükü azaltmak hemoroit gelişiminin durdurulmasında da yardımcı olacaktır.
Sırt ağrıları ve bacak krampları: Ağrılar için eşinizden yardım alarak size masaj yapmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca konuda uzman olan kişilere prenatal masaj yaptırabilirsiniz. Bunun yanı sura doktorunuzla konuşarak kaslarınızın rahatlamasını sağlamak için öneriler alabilirsiniz.
Uykusuzluk: Doktorunuzla ya da terapistinizle konuşarak nasıl daha hızlı uykuya dalabileceğiniz konusunda öneriler alabilirsiniz. Uyumak için sakin müzikler ya da dalga sesleri dinlemek yardımcı olabilir. Ayrıca yatakta rahat edemiyorsanız, kanepe daha iyi geliyorsa burda? uyumayı denemelisiniz.
Nefes darlığı: Bebeğiniz büyüdükçe ciğerlerinize ve diyaframınıza baskı yapmaya devam eder. Bunun sonucu olarak da nefes almak zor olabilir. Nefes darlığı çekiyorsanız kendinizi zorlamamalı ve gerekirse dinlenmelisiniz.
Göğüslerde sızıntı: Göğüsleriniz bebeğiniz için şimdiden kolostrum isimli sarı renkli sıvıyı üretmeye başlamış olabilir. Bunun sonucu olarak da bebeğiniz daha doğmadan sızıntı olduğunu görebilirsiniz.
28. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebeliğinizin 28. haftasında doktorunuz muhtemelen karnınızı ölçecektir. Bu hafta, pubik kemikleri ile rahminizin tepe noktası arasındaki fundus yüksekliği ölçülür. Bu yüksekliğin 26-30 cm arası olması beklenir. Ölçümlerin normal aralıklarda çıkması bebeğinizin normal gelişimini sürdürdüğü ve doğru pozisyonda olduğu gibi bilgilerin doğrulanmasını sağlar.28 haftalık çoklu gebelik yaşayan kadınlarda bu yükseklik genelde ölçülmez. Çünkü ikiz gebeliklerde fundus yüksekliği için ortalama bir değerin belirlenmesi zordur.
Doktorunuz, gebeliğinizin 28. haftası itibarıyla bebeğinizin tekmelerini saymanızı isteyebilir. Bebeğin ne sıklıkla tekmelediği ya da her gün düzenli bir şekilde tekmeleyip tekmelemediğinin kaydını tutmanız istenir. Bunun için günün herhangi bir saatini seçin ve zamanlayıcı ayarlayın. İki saatten az bir süre için ayarladığınız süre boyunca bebeğin 10 kere hareket etmesinin ne kadar zaman aldığını not alın. Ertesi gün yine aynı şeyleri yapın. Bu değerleri her gün kaydederek bebeğinizin hareket etme ortalamasını bulabilirsiniz. Bunu yapmanız, bebeğinizin karnınızda sağlıklı bir şekilde geliştiğini teyit etmeniz açısından önemlidir. Değerlerde herhangi bir tutarsızlık görmeniz durumunda doktorunuza haber vermelisiniz.
Gebeliğin 28. Haftasında Yapmanız Gerekenler
Doğum zamanınız giderek yaklaşıyorken doğumdan önce yapmanız gereken şeyler bulunmaktadır.
- Doktorunuzla doğum hakkında konuşun
Hali hazırda doktorunuzla doğumunuz hakkında konuşmadıysanız bunu yapmanın tam vakti. Bu görüşmede, doğumda ağrı kesici olarak ne tür yöntemler kullanmak istediğinizi belirlemelisiniz. İlaç olmadan doğum yapmak istiyorsanız ağrı ile başa çıkma yöntemleri ile ilgili olarak konuşmalısınız.
- Tdap aşısı olun
Üçüncü trimesterinizde, gebeliğinizden önce yaptırmış olsanız bile Tdap aşınızı olmanız gerekecektir. Tetanoz, difteri ve boğmacaya karşı koruma sağlayan bu aşı, bebeğiniz aşılanmadan önceki süreçte korunmasını sağlayacaktır.
- Çocuk doktoru seçeneklerinizi daraltın
Şimdiye kadar yapmasıysanız artık bebeğiniz için doktor bulma zamanınız gelmiş demektir. Bebeğinizin doktoruna karar verdikten sonra birbirinizi tanımak için zaman ayırabilirsiniz.
- Hazırlık yapın
Doğum yapmanıza daha birkaç ay daha olsa da şimdiden hazırlık yapmanız faydalı olabilir. Bunun için haber vereceğiniz kişilerin numaralarının yer aldığı bir liste hazırlayın. Hastane çantanızı hazırlayın. Eşinizden hastaneye giden en hızlı ve kısa yolu bulmasını isteyin.
- Her anın tadını çıkarın
Gebeliğinizin güzel zamanlarını yaşadığınız için bu anların tadını çıkarın. Bu dönemde diğer anne adaylarıyla konuşarak duygusal açıdan rahatlama sağlayabilirsiniz. Ayrıca düşüncelerinizi yazmak da endişelerinizin azalmasına yardımcı olabilir.
28. Hafta Gebelik Ultrasonu
Gebeliğinizin 28. haftasında bebeğinizin vücudundaki yağ miktarı artmakta ve cildi daha yumuşak bir hale gelmektedir. Ayrıca bu dönemde bebeğiniz nefes almaya başlamıştır. 28 haftalık fetüs, şimdi doğsa bile hayatta kalacak kadar olgunlaşmıştır.
Gebeliğin 28. haftası ile birlikte doktorunuz iki haftada bir kendisini ziyaret etmenizi isteyecektir. Gebeliğinizde şimdiye kadar komplikasyon görülmediyse 28. haftada ultrason yapılmayabilir. Her ne kadar bebeğinizin görüntüsünü merak ediyorsanız bile doktorunuz gerekli görmediği müddetçe her muayenenizde ultrasona gerek yoktur.
28. Hafta Gebelikte Ultrason görüntüsü nasıldır?
28. Hafta Gebelikte Bebek Kaç Aylıktır?
Gebeliğinizin 28. haftası itibarıyla tam olarak 7 haftalık hamilesiniz demektir. Bu hafta, gebeliğinizin üçüncü trimesterine girmiş bulunuyorsunuz.
Gebeliğin 28. Haftasında Bebeğin Boyu
28. haftada bebeğinizin büyüklüğü bir greyfurt kadardır. Bebeğinizin başı ile ayak parmakları arası uzunluğu 37-38 cm’dir.
Gebeliğin 28. Haftasında Bebeğin Kilosu
28. haftada bebeğinizin ağırlığı yaklaşık 1 kilodur.
Gebeliğin 28. Haftasında İshal
Gebelikte birkaç günden fazla süren ishal yaşıyorsanız, ishalin şiddetinden bağımsız olarak doktorunuza haber vermeniz iyi olacaktır. Çünkü ishal nedeniyle vücudunuz susuz kalabilir ve bu durum ise erken doğuma neden olabilir.
Gebelikte ishal sorunu yaşıyorsanız kurutulmuş meyve, yağlı ve baharatlı gıdalar ve laktoz intoleransınız varsa sütten kaçınmanız faydalı olacaktır. Bunun yerine sindirim sistemini yormayacak muz, pirinç ve elma sosu tüketebilirsiniz.
Gebeliğin 28. Haftasında Mide yanması
Mide yanması yaşıyorsanız bunun sebebi midenizdeki asidin midenizden yukarı çıkmasıdır. Mide yanmasına neden olan şeyler şunlar olabilmektedir:
- Büyük öğünler yemek
- Yağlı yiyecekler tüketmek
- Çikolata ya da nane şekeri yemek
- Meyve suyu ya da kafeinli içecekler içmek
- Yedikten sonra fiziksel aktiviteler yapmak
- Öne eğilmek
- Endişeli hissetmek
Yukarıdaki davranışlardan vazgeçerek ve alışkanlıklarınızı değiştirerek mide yanmalarını azaltmanız mümkündür. Ancak bunları yaptığınız ve doktorunuzun önerdiği ilaçları kullandığınız halde belirtileriniz azalmıyorsa bu durum preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) belirtisi olabilir.
Preeklampsi, hem bebeğiniz hem de sizin için tehlikeli olduğu için mide yanmanız ilaçlar ile geçmiyorsa bunu doktorunuza bildirmelisiniz. Ayrıca aşağıdaki durumları deneyimliyorsanız bir an önce doktorunuza haber vermelisiniz:
- El, ayak ya da yüzde ani bir şişkinlik
- İlaçlarla geçmeyen baş ağrısı
- Görüşte bulanma, parlayan ışıklar ya da noktalar görme
- Kaburganın alt kısmında ağrı
28 haftalik hamileyim doğum tam olarak hangi gün gerceklesicek
Merhaba 28 haftalik hamileymiş doğum tam olarak hangi gün gerceklesir