32. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğinizin 32. haftasına geldiğinizde mide bulantıları ile kasılmalarınız artmış olabilir. Ancak doğuma az bir zaman kaldığınızı düşündüğünüzde oldukça heyecanlı olduğunuzdan dolayı bu belirtilerden şikayetçi olmayabilirsiniz.
Baş dönmesi: Gebelikte baş dönmesi, kan şekerinin düşük olması da dahil çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Başınız döndüğünde yemek için yanınızda protein ve karbonhidrat açısından zengin atıştırmalıklar taşımanız önemlidir.
Meme uçlarında koyulaşma: Hormonal değişikliklere bağlı olarak meme uçlarında koyulaşma meydana gelebilmektedir.
Nefes darlığı: Nefes darlığı çekiyorsanız bebeğin yeteri kadar oksijen alıp almadığı konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Ancak nefes darlığı sizin açınızdan sıkıntıya yol açabileceği için kendinizi zorlamaktan kaçınmalısınız.
Mide yanması: Doktorunuzun da onayı ile gebeliğinizde yaşadığınız mide yanmaları için antasit kullanabilirsiniz.
Göğüslerde sızıntı: Bu dönemde göğüslerinizin dolgunlaştığını fark etmişsinizdir. Hatta 32. haftaya geldiğinizde kolostrum isimli, bebeğinizin doğduktan sonra ilk birkaç gün besleneceği sütü üretmeye başlamış olabilirsiniz. Bu nedenle sızıntılar fark ederseniz bu durum oldukça normaldir.
Vajinal akıntı: Doğum zamanı yaklaşırken sizi enfeksiyonlara karşı korumak için vücudunuz daha fazla akıntı oluşturmaya başlamış olabilir. Bu vajinal akıntı, doğumdan birkaç gün öncesine kadar rahim ağzınızı kaplar. Ancak akıntının nasıl olduğuna dikkat etmelisiniz. Akıntı olarak değil de su gibi boşaldığını görüyorsanız suyunuz gelmiş olabilir. Böyle bir durumda acilen hastaneye gitmeniz gerekir.
Braxton Hicks kasılmaları: Gebeliğinizin 32. haftası, erken doğum ile Braxton Hicks kasılmaları arasındaki farkı tam olarak öğrenmeniz için idealdir. Braxton Hicks kasılmaları düzensiz aralıklarla ve genelde aniden gelir ve başladığı gibi biter. Genelde 30 saniye ila 2 dakika arasında süren bu kasılmalarda belli bir düzen bulunmaz. Yani bu kasılmalar, kötüleşmeye ya da sıklaşmaya devam etmez.
Braxton Hicks kasılmaları nedeniyle oluşan ağrıyı hafifletmek için yapabileceğiinz bazı şeyler bulunmaktadır. Örneğin, ayakta duruyorsanız uzanın ya da uzanıyorsanız kalkıp esneyin. Ayrıca bir bardak su içmek de fayda sağlayabilir. Susuz kalmak, Braxton Hicks kasılmalarına neden olabileceği için düzenli bir şekilde su içmeye dikkat etmelisiniz. Yanınızda bir şişe su bulundurmak su içmeyi hatırlamanıza yardımcı olabilir. Tekrar kullanılabilir şişelerden su içmek ise ne kadar su içtiğinizin takibini yapmayı kolaylaştıracaktır.
Kasılmalarınız düzenli bir hale geldiyse ya da ağrı artıyorsa ortada endişelenmeniz gereken bir durum olabilir. Ayrıca pelvik kısmında bir saatten fazla bir süre ağrı ve baskı hissetmek de bir diğer erken doğum belirtisi olabilir. Erken doğumun herhangi bir belirtisi ile karşılaşmanız durumunda doktorunuzu aramalısınız. Suyunuz geldiyse acil olarak tıbbi yardım almalısınız.
Erken doğuma girecekseniz panik yapmamayı deneyin. 32 haftalık doğan bebeklerde, önceki haftalarda doğan bebeklere göre hayatta kalma oranı çok daha yüksek olmaktadır. Ayrıca gebeliğin 32. haftasında doğan bebeklerde genelde uzun dönemde komplikasyonlar görülmemektedir.
32.Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
32 haftalık gebeyken rahmin üst noktasında pelvik kemiğe kadar olan mesafe 30-34 cm olmalıdır. 32 ila 34. hafta arasında bebeğiniz kaburgalarınızdan pelvik kemiğine doğru ilerleyecek ve burada doğuma kadar baş aşağı pozisyonda duracaktır. Bu durum gerçekleştiğinde bebeği daha aşağıda taşıdığınızı hissedebilirsiniz. Ancak bazı annelerde doğum başlayana kadar bebek bu pozisyonda olmayabilir.
Gebeliğinizin 32. haftasında ikiz bebeklere gebeyseniz çok daha fazla ağırlık hissediyor olabilirsiniz. Ayrıca ikiz gebeliklerde doğumun genelde 37. haftada gerçekleştiği düşünülürse doğumunuzun 40. haftadan önce gerçekleşebileceği ihtimalini göz önüne almalısınız.
Gebeliğin 32. Haftasında Yapmanız Gerekenler
Gebeliğinizin 32. haftasına geldiğinizde evinizde bebeğiniz için gerekli ayarlamaları yapmış olmanız iyi olacaktır. Her ne kadar henüz erken gibi görünse de evinizi şimdiden düzenlemek, bebeğiniz doğduğu zaman yeni hayatınıza alışmanızda yardımcı olacaktır.
- Yemek konusunda yardım almak
Bebeğiniz doğduğu zaman hakkında endişelenmeniz gereken en son şey yemek konusu olmalıdır. Düzgün bir şekilde beslenmeniz, doğumdan sonraki iyileşme süresi için çok önemlidir. Emziren annelerin, vücudun artan metabolik taleplerine karşılık günlük olarak fazladan 400-500 kalori almaları gerekir.
Buzluğunuzda yer varsa şimdiden yemek hazırlayıp sonrasında kullanmak üzere buzluğa kaldırabilirsiniz. Ayrıca ailenizden ya da arkadaşlarınızdan yemek konusunda size yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz.
- Çocuk bakımını ayarlayın
Başka çocuklarınız varsa doğuma girdiğiniz zaman onlara kimin bakacağını da ayarlamalısınız. Çocuklarınız ile ilgilenecek bir aile üyeniz var mı? Çocuğunuz, bir arkadaşının evinde kalacaksa doğum başladığında oraya nasıl gidecek?
Doğumun planlanandan erken gerçekleşmesi ihtimaline karşın yedek bir planınız olması iyi bir fikirdir. Çocuklarınız gün içinde bakım evinde ya da okulda oluyorlarsa doğumunuzun başlaması halinde onlarla kimin ilgileneceğini ayarlamalısınız.
32.Hafta Gebelik Ultrasonu
Bebeğiniz bu dönemde doğuma hazır hale gelmekte olduğu için baş aşağı durmaya başlar.
Gebeliğinizin 32. haftasında doktorunuz checkup isteyebilir. Ancak 32. haftada genelde ortada gebelik komplikasyonları yoksa ultrason yapılmaz. Yine de doktorunuz ikiz gebelik gibi özel bir durumunuz varsa 30. haftadan itibaren daha fazla görüntüleme yapmak isteyebilir.
32. Hafta Gebelikte Ultrason görüntüsü nasıldır?
32.Hafta Gebelikte Kaç Aylık Hamilesiniz?
Gebeliğin 32. haftasına gelmeniz, 8 aylık hamile olduğunuz anlamına gelmektedir.
Gebeliğin 32. Haftasında Bebeğin Kilosu
Bebeğinizin bu dönemdeki ağırlığı yaklaşık olarak 1.7 kilogramdır.
Gebeliğin 32. Haftasında Bebeğin Boyu
Bebeğinizin hızla büyümeye devam ettiği bu dönemdeki uzunluğu 42 cm civarındadır.
Gebeliğin 32. Haftasında Çalışabilir Raporu
Çalışan bir anne adayıysanız izinlerinizi ne şekilde kullanacağınızı belirlemek önem taşımaktadır. 32. haftadan sonra 8 hafta ve 40. haftadan sonra 8 hafta olmak üzere 16 hafta doğum izni kullanabilirsiniz. Çoğul gebeliklerde ise doğum öncesi izin 30. haftada başlatılarak 10 hafta olmaktadır.
Doğum öncesi kullanacağınız izni doğum sonrası dönemde kullanma şansınız da bulunmaktadır. Bu durumda 32. haftada alacağınız doktor raporu ile sağlığınız uygunsa 37. haftaya kadar çalışabilir ve aradaki 5 haftayı doğum sonrası döneme ekleyebilirsiniz.
Gebeliğin 32. Haftasında Vajinada Ağrı
Gebeliğinizin 32. haftasına geldiğinizde pelvik ağrı yaşamanız normaldir. Bu dönemde bebeğiniz baş aşağı pozisyonda durmaya hazırlanmaktadır. Bebeğiniz bu pozisyondayken kalça kemiğinize daha fazla baskı yapmaya başlar.
Ancak bu ağrılar şiddetli bir seviyeye geldiyse doktorunuza danışmanız gerekir. Ağrıların şiddetinin artması ters bir şeylerin olduğuna işaret edebilmektedir.
Gebeliğin 32. Haftasında Mide Yanması
Gebelikte mide yanması sıkça rastlanan bir durumdur. Gebelik döneminde yemek borusundaki kaslar gevşemeye başlar ve bu nedenle mide asidi yukarı çıkar. Gebelerin yaklaşık yarısında özellikle yemeklerden sonra ya da uyku zamanı mide yanması görülebilmektedir. Gebelikte yaşanan mide yanmalarının önüne geçmek için şunları yapabilirsiniz:
- Az ve sık yiyin
- Mide yanmasını tetikleyen yiyeceklerden kaçının (turunçgiller, domates, yağlı yiyecekler, çikolata, kahve gibi)
- Sıvı alımınızı arttırın
- Yatmadan en az 3 saat önce yemeyi bırakın
- Doktorunuzun da onayı ile antasit kullanın.
Hocam 32 haftalık bebek kilosu 1.70 derken
Benim 32+1 bebeğin kilosu 2.300 olmuş
32 haftalıga göre normal mi
Yada kullandığım ilaçlar mı etki eder kilo yapar
İçimde sıkıntı korku var
Doğum Mart’ta inşaAllah
Devit-3 oral damla
Ferrum 0.35 mg
Efermag 365mg
Euthyrox 25 mcg
Bunlar kullandığım ilaçlar