Gebeliğinizin sonlarına doğru rahatlamak ve derin bir nefes almak zor bir hale gelmiş olabilir. Ayrıca bu dönemde yaşadığınız diğer gebelik belirtileri de durumunuzu zorlaştırıyor olabilir.33. haftaya geldiğinizde hastane çantanızı hazırlamaya başlamalısınız. Ayrıca doğum sonrası bakım ile ilgili gerekenler ve yeni annelerin ihtiyacı olan takviyeler hakkında da bilgi sahibi olmanız faydalı olacaktır. Bebeğinizi kucağınıza almanız için henüz zamanınız olduğunu düşünseniz de erken doğum ihtimaline karşı ihtiyacınız olan her şeyi hazır bulundurmanız önemlidir.
33. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğinizin 33. haftasına geldiğinizde aşağıdaki belirtilerle karşılaşabilirsiniz:
- Sırt ağrısı
- Bilek ve ayaklarda şişme
- Uyumada zorluk
- Mide yanması
- Nefes daralması
- Braxton Hicks kasılmaları
Sırt ağrısı: Bebeğiniz büyüdükçe vücudunuzdaki en büyük sinir olan siyatik sinir üzerindeki baskı artar. Bu durum ise siyatik isimli sırt ağrılarına yol açabilir. Ağrıları rahatlatmak için şunlar yapabilirsiniz:
- Sıcak banyo yapmak
- Isıtıcı ped kullanmak
- Siyatik ağrısını azaltmak için uyurken farklı yöne yatmak
Ayrıca fizik terapi de doğum öncesi ve sonrası süreçte yardımcı olabilmektedir. Ağrılarınız şiddetli bir seviyeye geldiyse doktorunuza haber vermeniz faydalı olacaktır.
Bilek ve ayaklarda şişme: Bilek ve ayaklarınızın önceki aylara kıyasla daha şiş olduklarını fark etmiş olabilirsiniz. Bunun nedeni genişleyen rahmin bacaklarınıza ve ayaklarınıza giden damarlar üzerinde baskı uygulamasından kaynaklanmaktadır. Bilek ve ayaklarınızın şiştiğini görüyorsanız 15-20 dakika süreyle, günde en az 2-3 defa ayaklarınızı kalp seviyesinin üstünde tutmanız faydalı olabilir. Aşırı miktarda şişme olduğunu görüyorsanız bir an önce doktorunuzu aramalısınız.
Gebeliğinizin üçüncü trimesterinde olduğunuz bu günlerde erken doğum belirtilerini öğrenmeniz gerekmektedir. Bebeğinizin tam olarak gelişmesi için henüz birkaç haftaya daha ihtiyacı olsa da erken doğma ihtimali bulunmaktadır. Erken doğumun işaretleri şunlar olmaktadır:
- Düzenli ve gittikçe sıklaşan aralıklarla gelen kasılmalar
- Bel ve bacakta geçmeyen kramp
- Suyun gelmesi (az ya da çok miktarda olabilir)
- Kanlı ya da kahverengi vajinal akıntı
Doğum sürecinin başladığını düşündüren kasılmalarınız oluyorsa bunlar erken doğumun habercisi olmayabilir. Braxton Hicks kasılmalar, sık olarak gelmez ve bu kasılmaların aralığı azalmadığı gibi şiddetleri de artmaz. Braxton Hicks kasılmaları bir süre sonra kendiliğinden geçmekte ve doğumdakiler kadar güçlü olmamaktadırlar.
Kasılmalarınız gittikçe daha uzun sürüyor, daha güçlü oluyor ya da kasılmalar arasındaki süre azalıyorsa bir an önce hastaneye gitmelisiniz. Henüz doğum yapmanız için erken olduğundan dolayı sağlık çalışanları doğumu durdurmayı deneyeceklerdir. Erken doğum, susuzluk ile tetiklenebilmektedir. Bu nedenle damardan sıvı alınması genellikle doğumu durdurmak için yeterli olmaktadır.
33. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebeliğinizde bu zamana kadar 10-12 kilogram kadar almış olmalısınız. İkiz bebekler bekliyorsanız ise 15-19 kilogram almış olmanız normaldir.
33. haftaya geldiğinizde karnınızda arada kasılmalar hissediyorsanız bunlar Braxton Hicks isimli yalancı kasılmalardır. Braxton Hicks kasılmaları genellikle cinsel ilişki ya da egzersizden sonra görülür. Doğum kasılmalarının aksine Braxton Hicks kasılmaları pozisyon değiştirdiğinizde geçme eğilimindedir. Kasılmalar geçmiyorsa mesanenizi boşaltmalı, sol tarafınıza uzanmalı, su içmeli ve doktorunuzu aramalısınız.
Gebeliğin 33. Haftasında Yapmanız Gerekenler
Vücudunuzdaki baskının artması nedeniyle bu dönemde vücudunuzda meydana gelen şişlikleri azaltmak için bazı şeyler yapabilirsiniz. Havuzda yürümek ya da yüzmek, bacaklarınızda geçici bir rahatlama sağlayacaktır. Ayrıca havuzda ağırlığınız yokmuş hissi rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Ancak havuzda egzersiz yapacaksanız bunu abartmamalı ve bir yandan da bol su içmeyi ihmal etmemelisiniz.
33.Hafta Gebelik Ultrasonu
Bu hafta ultrasona girecek olsaydınız bebeğinizin uyanıkken gözlerinin açık olduğunu görebilirsiniz. Bebeğiniz bu dönemde dış dünyaya uyum sağlamak için nefes almasını da kontrol etmeye başlamaktadır. 33. haftada bebeğinizin kemikleri de sertleşmekte ve beyin gelişiminde ciddi ilerlemeler olmaktadır.
Gebeliğin 33. haftasında gebelik ultrasonu, biyofizik profilin bir parçası olarak gerçekleştirilebilir. Bu test, üçüncü trimesterde yüksek riskli hastalarda ve gebeliği 40 haftayo geçen kadınlar için yapılmaktadır. Ultrasonda fetüsün hareketleri, nefesi, kas tonusu ve amniyotik sıvının miktarı ölçülebilir. Biyofizik profilin bir diğer parçası olan nonstress testte ise bebeğiniz hareket ettiğinde ya da kasılmalarınız olduğunda bebeğin kalp atış hızı ölçülür.
33. Hafta Gebelikte Ultrason görüntüsü nasıldır?
33. Hafta Gebelikte Kaç Aylık Hamilesiniz?
Gebeliğinizin 33. haftasında olmanız 8. ayda olduğunuzu göstermektedir.
Gebeliğin 33. Haftasında Bebeğin Kilosu
Bebeğiniz bu dönede yaklaşık olarak 1.9 kilogramdır.
Gebeliğin 33. Haftasında Bebeğin Boyu
Gebeliğinizin 33. haftasına geldiğinizde bebeğinizin boyu 43-44 cm kadardır. Bebeğiniz bu dönemde yaklaşık bir hindistan cevizi büyüklüğündedir.
33. Hafta Gebelikte Beslenme
Gebeliğinizin 33. haftasına geldiğinizde sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızı sürdürmeniz önemlidir. İyi beslenmek, sadece ne yediğinizle ilgili değil ne kadar ve ne zaman yediğiniz ile de ilgili olduğu için aşağıdaki önerilere bakarak neler yapabileceğiniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz:
- haftalık gebeyken yediğiniz yiyecek, ne zaman yediğiniz ve tek seferde ne kadar yediğiniz gibi konular zindeliğinizi doğrudan etkilemektedir.
- Belli gıdaları yemeniz ya da belli bir saatten sonra yemeniz mide bulantısı, mide yanması ya da diğer rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bunlara neden olan alışkanlıklarınız varsa geçici bir süreliğine bunlardan vazgeçmelisiniz.
- Bebeğiniz doğduktan sonra şu an sizi rahatsız eden yiyeceklere geri dönebilirsiniz.
- Yediğiniz küçük öğünlerde bile besinlerin dengeli olmasına ve hem bebeğiniz hem de sizin için faydalı olmasına dikkat etmelisiniz.
Gebeliğin 33. Haftasında Mide Bulantısı
Gebeliğin üçüncü trimesterinde artık mide bulantılarından kurtulacağınızı düşünmüş olsanız da bu dönemde kendinizi tekrar hasta hissetmeniz normal bir durumdur. Üçüncü trimesterde mide bulantısı ve mide yanmasına rastlandığı gibi bu rahatsızlıklar gebelerin birkaç kilo vermelerine bile neden olabilmektedir. Gebeliğin neredeyse her belirtisinden olduğu gibi mide bulantısından da büyük ölçüde hormonlarınız sorumludur. Hormonların yanı sıra bebeğin büyümesinden dolayı midenizi sıkıştırması da mide ile ilgili yaşanan sıkıntılara neden olabilmektedir.
Gebelikte yaşanan mide bulantılarının önüne geçmek için günde üç büyük öğün yerine gün boyunca küçük öğünler halinde beslenmeyi deneyebilirsiniz. Düzenli yediğinizde emin olmalı ve midenizin boş olmasının bulantıları daha kötü hale getirebileceğini unutmamalısınız.
Gebeliğin 33. Haftasında Karın ve Kasık Ağrısı
Gebeliğin 33. haftasında karın ya da kasıkta meydana gelen ağrılara pek çok şey neden olabilmektedir. Bu ağrıların nedenleri şunlar olabilmektedir:
Ligament ağrısı: İkinci trimester ve sonrasında karnınızda kramp tarzı ağrılar hissetmeye başlamış olabilirsiniz. Bu kramplar genelde birkaç saniye sürüp geçmektedir. Ağrılar birkaç saniyeden fazla sürüyor ya da dakikaları buluyorsa doktorunuzu aramalısınız.
Doğum: Braxton Hicks kasılmaları düzensiz olarak gelir. Ancak hissettiğiniz kasılmalar doğumdan dolayı meydana geliyor olabilir. Kasılmalarınız düzenli geliyor, araları kısalmaya başlıyor ve vajinadan sıvı ya da kan geliyorsa bir an önce hastaneye gitmelisiniz.
Plasental abrupsiyon: Gebeliğin son zamanlarında yaşanabilen ciddi ve tehlikeli bir durum olan plasental abrupsiyon, plasentanın rahimden doğumdan önce ayrılmasıdır. Genelde bu durum kanama ile fark edilir. Ayrıca adet sancısı gibi bir ağrı hissetmeniz de plasental abrupsiyon belirtisi olabilir.
Preeklampsi: Preeklampsinin şiddetli olduğu durumlarda üst karında yoğun bir ağrı görülebilmektedir. Ağrı ile birlikte yüzünüzde, el ya da ayaklarınızda şişlik görüyorsanız bir an önce doktorunuza haber vermelisiniz.
Ben 33haftalık hamişim bebeğim 34haftayla uyuml diyor dokdur benim bebeyimin harketleri çok az gece hiç oynamıyor beni bilgilendir seniz sevinirim