Regl Döneminde Kanın Rengi Neden Değişir?
Çoğu kadın için regl döngüsü, 12-13 yaşlarında başlar ve 21 ile 35 gün arasında değişen sürelerle döngüler gerçekleşir.
Uzmanlara göre, regl döngüleriniz sağlığınız hakkında pek çok fikir verebilir. Regl kanamalarının kaç gün sürdüğünden rengine kadar, her şey sağlığınız hakkında önemli bir şey gösterebilir.
Siyahtan parlak kırmızıya, turuncudan kahverengiye kadar değişen kan renkleri olduğunu fark edebilirsiniz. Çoğu kan rengi, “sağlıklı” ya da “normal” olarak kabul edilse de, bazıları doktorunuza görünmeniz için bir neden olabilir.
Farklı Kan Renkleri Ne Anlama Gelir?
- Siyah kan rengi ne anlama gelir?
Siyah kan gördüğünüzde endişelenebilirsiniz, ancak endişelenmeniz için bir neden değildir. Bu renk, eski bir kahverengi kan rengi ile ilgilidir. Rengi, kahve telvesine benzeyebilir. Siyah kan, genellikle rahimden ayrılması ekstra zaman alan kandır.
- Kahverengi kan rengi ne anlama gelir?
Kahverenginin tüm tonları, genel olarak eski bir kanın işaretidir. Kanın oksitlenmesi için zaman geçti, bu da standart kırmızı rengin değişmesine neden oldu. Kahverengi kan genellikle;
Adet döneminin başlangıcı ya da sonu ile ilgilidir. Kan akışı yavaş olduğunda, regl kanının vücuttan çıkması normalden daha uzun sürebilir. Rahimde daha uzun süre kalan kanın rengi, kahverengiye dönebilir. Bazen, doğumdan sonraki ilk 2-4 hafta içerisinde kanamalar görülebilir. Bu kanamalar, nispeten ağır başlar ve genellikle dördüncü günden itibaren gelen kanın rengi kahverengi tonlarında olabilir.
Hamilelikte görülen lekelenmelerin bazıları kahverengi olabilir. Rengi ne olursa olsun, hamilelikte yaşanan lekelenme ile ilgili mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Bununla birlikte, vajinal kanamalar düşüğe işaret ediyor olabilir. Düşük, genellikle parlak kırmızı renkte kanama ile ilişkilendirilse de, bazı kadınlarda koyu kahve tonlarında kanama gerçekleşebilir.
- Koyu kırmızı kan rengi ne anlama gelir?
Regl dönemi boyunca koyu kırmızı kan rengiyle karşılaşabilirsiniz. Koyu renk, kanın renginin kahverengiye dönecek kadar oksitlenmediği anlamına geliyor olabilir. Koyu kırmızı kan rengi, genellikle kan akışının yavaşladığı adet döneminin sonuna doğru görülür.
Bazen, doğumdan sonraki birkaç hafta içerisinde pıhtı ile birlikte koyu kırmızı renkli kanama fark edilebilir. Sezaryen ile doğum yapan kadınlarda, doğumdan sonraki ilk 24 saatlik süreçte koyu kırmızı renkli ağır bir kanama fark edilebilir.
- Parlak kırmızı kan rengi ne anlama gelir?
Adet dönemleri, genellikle parlak kırmızı renkte kanama ile başlar. Bu, kanın henüz taze olduğu ve hızlı bir şekilde aktığı anlamına gelir. Kanınız, regl döneminin sonuna kadar bu renkte kalabilir ya da akış yavaşladıkça daha koyu bir renge dönebilir.
Parlak kırmızı kanama, bazen enfeksiyonlara bağlı olabilir. Adet dönemi başlamadan önce bu renkte bir kan görüyorsanız, doktorunuza danışmanız önerilir. Bazen, gebelikte görülen herhangi bir renkte kanama da endişe verici olabilir ya da olmayabilir. Ancak bazen, gebelikte görülen parlak kırmızı kanamanın nedeni düşük olabilir. Bazen de, kadında kanama görülebilir ancak bebeğin sağlık durumu iyi olabilir. Her kadın benzersizdir ve hamilelikte kanama fark edilmesi durumunda doktora haber vermek en iyisidir.
Rahimde büyüyen polipler, adet döngüsünde eskiye göre daha ağır kanamalar olmasına neden olabilir. Polipler, büyük ya da küçük olabilir ve vücutta ağrılara neden olabilir.
- Pembe kan rengi ne anlama gelir?
Lekelenmeleriniz oluyorsa, regl döneminin başında ya da sonunda gördüğünüz kanın rengi pembe olabilir.
Doğumdan sonraki 4.günden itibaren pembe ya da kahverengi tonlarda kan fark edilebilir. Pembe adet kanı, bazen düşük östrojen seviyelerinden de kaynaklanıyor olabilir. Östrojen hormonu düşük olduğunda, çeşitli renklerde lekelenmeler fark edilebilir.
Yumurtlama zamanı civarında da pembe renkli kanama fark edebilirsiniz. Bununla birlikte; hamilelik döneminde görülen pembe bir kan, düşüğe işaret ediyor olabilir. Pembe kana kramp ve diğer düşük belirtileri eşlik ediyorsa, mutlaka doktora danışılmalıdır.
- Turuncu kan rengi ne anlama gelir?
Kan, servikal sıvı ile karıştığında rengi turuncu görünebilir. Sonuç olarak, turuncu kan renginin nedenleri pembe kan rengi ile aynıdır.
Hamile kaldıktan 10-14 gün sonra pembe ya da turuncu lekelenmeler fark edilebilir. Bu lekelenmeler, tüm hamile kadınlarda görülmez ancak rengi farklı da olabilir. Regl işareti olmayan lekelenmeleriniz varsa, hamilelik testi yapmayı düşünebilirsiniz.
Turuncu kan rengi, bakteriyel enfeksiyonların ya da cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir işareti de olabilir.
- Gri kan rengi ne anlama gelir?
Gri akıntı görmek, doktorunuzu aramanızı gerektiren bir nedendir. Gri kan renginin en yaygın nedeni, enfeksiyonlardır. Kanamaya eşlik eden; ateş, ağrı, kaşıntı, kötü koku varsa mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Hamileyseniz, gri kan renginin nedeni düşük olabilir.
Kanın renginin adet döneminin başında ve sonunda farklı olması normal midir?
Evet, normaldir! Regl kanamalarının rengi, döneminizin başı ile sonunda farklı olabilir. Hatta, bir ay farklı, diğer ay farklı bir renk ile karşılaşabilirsiniz. Adet düzeniniz tamamen sağlıklı olsa bile, adet kanının rengini değiştiren bazı faktörler söz konusudur.
Çoğu durumda, parlak kırmızıdan koyu kırmızıya ve kahverengiye değişen kan renkleri, kanın rahimde olduğu süre ve akışla ilgilidir. Kan akışı, regl döneminin başlangıcında daha hızlı olabilir ve sonuna doğru yavaşlayabilir. En ağır günlerde, kanın renginin parlak kırmızı olduğunu fark edebilirsiniz.
Yine de, renklerdeki her değişiklik normal kabul edilmez. Daha önce karşılaşmadığınız bir renk ya da gri bir lekelenme fark ederseniz ve başka belirtileriniz de varsa, bir doktora danışmanız en iyisidir. Hamilelik sürecinde görülen herhangi bir kanama, doktorunuzu ziyaret etmenizi gerektiren bir nedendir.
Kanamanın sulu ya da pıhtılı olması ne anlama geliyor?
Adet kanının renginin yanı sıra, dokusu da regl döngüsü boyunca değişiklik gösterebilir. Bazı aylarda, farklı dokularda olduğunu fark edebilirsiniz.
Regl kanında pıhtı fark edilmesi, her zaman endişe kaynağı değildir. Burada, boyut önemlidir. Büyük pıhtılar fark ederseniz, doktorunuza danışmanız gerekir. Aynı durum, pıhtıya eşlik eden ağır kanama için de geçerlidir.
Kanın rahimden hızlı aktığı durumlarda, kanama daha ince yapıda olabilir.
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Sağlıklı olsanız bile, regl kanamalarının renginde ya da dokusunda değişimler fark edebilirsiniz. Adet döneminizin süresi 7 günden daha uzun ya da ağır geçiyorsa; 1-2 saat aralıklarla ped değiştirmek zorunda kalıyorsanız, herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için doktorunuzdan randevu alın. Randevu almanızı gerektiren diğer durumlar şöyledir:
- Adet döngüleriniz düzensizse,
- 24 günden daha kısa, 38 günden daha uzun süren adet döngüleriniz varsa
- 3 ay ya da daha uzun bir süredir adet olmadıysanız
- Kanamaya eşlik eden rahatsız edici bir ağrı varsa
- Adet dönemleri arasında kanama fark ederseniz
- Menopoz sonrası dönemde kanama fark ederseniz
- Hamileyseniz
Gördüğünüz herhangi bir kanama hakkında doktorunuza danışmalısınız. Kanama ve lekelenmeler, bazen düşük belirtisi olabilir. Bununla birlikte, gri kan rengi de düşük ve enfeksiyonlara işaret ediyor olabilir. Bu nedenle, bir doktor tarafından muayene edilmesi en iyisidir.
Merhaba Bülent Bey iki dönemdir regl dönemimde lekelenme başlıyor ve 5-6 günün sonunda regle dönüyor.Bu seferki lekelenme regl tarihimden 5-6 gün önce 21.günde filan başladı.Gebelik planladığım için umutlanıyorum daha önce kimyasal gebelik yaşamıştım doktoruma kontrole de gittim.Sizce tekrar muayneye gitmem gerekir mi?
Merhaba.Ben bir spermli peceteyi elledim ve tualetde vaginama deydirmis olabilirim ustune 2 defa adet oldum.2ci regl donemimde adet gununden 1 gun once kahve rengi akinti geldi ve sonra kirmizi rengli akinti geldi.ben cok korkuyorum regl oldum ama yine de aklima hamile olabilecegim geliyor lutfen bana bir cavab verin boyle hamilelik olabilirmi hele hele 2adet gormus bir.psikolojim cok bozuk.lutfen cavab verin.