Bir regl döngüsü için neyin normal olduğunu anlamak, kanamanızın aslında az olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.
Kadınlar, genellikle 21-35 gün aralıklarla adet olurlar. Adet dönemlerinin süresi 2-7 gün arasında değişebilir. Bununla birlikte, adet döngüleri farklı koşullara bağlı olarak değişebilir. Örneğin, hamile olduğunuzda adet görmezsiniz.
Her kadının vücudu ve regl döngüsü farklıdır. Bazı kadınların adet döngüsü saat gibi olabilir, bazılarınınki de öngörülemez olabilir.
Ne zaman endişe etmeli?
Aşağıdaki durumlar olursa, doktorunuzu bilgilendirmelisiniz:
- Adet kanamasının iki günden daha kısa sürmesi
- Kanamanın çok hafif, lekelenme tarzında olması
- Bir ya da daha fazla dönem şeklinde görülen adet gecikmesi
- 21-35 gün dışına çıkan adet dögüleri
Altta yatan herhangi bir sağlık sorunu olmadan da adet düzensizliği yaşayabileceğinizi unutmayın. Ancak, yine de doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Doktorunuz, adet döngünüzü etkileyebilecek altta yatan nedenlerin belirlenmesine yardımcı olabilir.
Adet düzensizliğinin nedenleri
Adet döngülerindeki düzensizlikler, çeşitli nedenlere bağlı olarak görülebilir. Bunlar:
- Yaş
Ergenlik çağındaki kadınlarda, adet döngülerinin uzunluğu ya da kan akışı değişkenlik gösterebilir. Bununla birlikte, menopoza yaklaştıkça da adet düzensizlikleri görülebilir. Bunların nedeni, vücuttaki hormonal dengesizliklerdir.
- Beslenme Şekli ve Kilo
Kadının fazla kilolu ya da zayıf olması ve vücuttaki yağ yüzdesi, adet döngülerini etkileyebilir. Aşırı kilolu olan bir kadın, hormonlarının normal çalışmaması nedeniyle adet düzensizlikleri yaşayabilir. Bununla birlikte, hızlı kilo vermek ve almak gibi faktörler de düzensizlikler yaşamanıza neden olabilir.
- Hamilelik
Hamile olan bir kadının, adet kanamasının olması pek olası değildir. Bazı lekeler fark edilebilir ve bunun adet kanaması olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, bu aslında implantasyon kanamasıdır. Yani, döllenen yumurtanın rahim duvarına yapışmasının bir sonucudur. Bu kanama, genellikle 2 gün ya da daha kısa sürmektedir.
- Emzirme
Emziren bir anneyseniz, doğumdan sonra yeniden adet görmeniz biraz daha uzun sürebilir. Süt üretimini sağlayan hormonlar, yumurtlamanın gerçekleşmesini engeller ve adet döngülerini geciktirir. Emziren kadınlarda, yeniden adet görülmesi birkaç ay sürebilir.
Ancak, henüz regl olmasanız bile hamile kalmanız mümkündür. Bu nedenle, emzirme döneminde korunmasız cinsel ilişki yaşıyorsanız ve lekelenme fark ederseniz, bir gebelik testi yapmanız iyi bir fikir olacaktır.
- Doğum Kontrol Hapları
Hormon içeren doğum kontrol hapları, adet döngülerinde düzensizliklere ve kanamalarda azalmaya neden olabilir. Doğum kontrol haplarını yakın bir zamanda kullanmaya başladıysanız ya da yakın bir zamanda bıraktıysanız, adet düzensizlikleri yaşayabilirsiniz.
- Stres
Stres yaşıyorsanız, vücudunuzdaki hormonlar da bundan olumsuz etkilenir. Bu da, adet düzensizliklerine ya da gecikmelere neden olabilir. Stres faktörü ortadan kalktığında, adet döngüleri de normale dönecektir.
- Ağır Egzersizler
Ağır egzersiz yapan kadınlar, adet düzensizliği yaşayabilir. Sporcu bir kadın, stres altında olabilir ya da vücut ağırlığı düşük olabilir. Bu durumların tümü, adet döngüsünde değişimlere neden olabilir.
- Yeme bozuklukları
Anoreksiya gibi yeme bozuklukları, adet düzensizliğine neden olabilecek faktörlerdir. Yeme bozuklukları, vücut ağırlığında belirgin değişimlere neden olur ve bu da hormonları etkileyebilir.
- PKOS Hastalığı
Adet düzensizliğiniz varsa ya da adet gecikmesi yaşıyorsanız, bu Polikistik Over Sendromu’nun bir sonucu olarak ortaya çıkmış olabilir. Pkos ayrıca; kiloda değişimlere, sivilcelere, tüylerin uzamasına ve kısırlığa da neden olmaktadır.
Polikistik Over Sendromu, bir ultrason muayenesi ile teşhis edilir. Yumurtalıklarda kist oluşumuna neden olan PKOS hastalığın varlığında, doktorunuz kilo vermenizi ve muhtemelen doğum kontrol hapı kullanmanızı önerecektir. Doktorunuz, başka ilaçlar da reçete edebilir.
Adet düzensizliği riskini arttıran faktörler nelerdir?
Her yaştan kadınlar, adet düzensizliği için risk altında olabilir. Adet döngüsündeki değişimler, vücudunuzda bazı şeylerin olması gibi çalışmadığını gösteriyor olabilir. Altta yatan nedenin belirlenmesi için doktorunuzla görüşmelisiniz.
Üç aydan daha uzun bir süredir adet görmüyorsanız, doktorunuz “amenore” teşhisi koyabilir.
Ne zaman doktora görünmeli?
Adet düzensizliklerinde her zaman altta yatan bir sağlık sorunu yoktur. Ancak, aşağıdaki durumlarda doktorunuza başvurmalısınız:
- Üç dönemdir adet görmediyseniz ve hamile değilseniz (hamile olabilirsiniz)
- Bir sonraki adet gününüzü hesaplayamıyorsanız
- İki adet döngüsü arasında kanama yaşıyorsanız
- Adet dönemlerinde dayanılamayacak ağrılar hissediyorsanız
Adet düzensizliği tedavisi
Adet düzensizliğinizin nedeni, yukarıdaki pek çok faktörden biri olabilir. Belki de tek seferlik bir durumdur. Adet döngülerinizdeki düzensizlik devam ederse ya da herhangi bir rahatsızlık belirtisi yaşarsanız, tedavi edilmesi gereken bir durum olabilir.
Doktorunuz, adet düzensizliğinin olası nedenleri hakkında size bilgi verecek ve uygun bir tedavi planı için belirli testler talep edecektir.
Adet düzensizlikleri, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisi ile tedavi edilebilir. Bazen, doğum kontrol hapları da adet döngülerinin daha düzenli olmasına yardımcı olabilir. Adet düzensizliğinin daha ciddi bir şeyin nedeni olması durumunda, diğer müdahaleler gerekli olabilir.
Sonuç olarak…
Adet düzensizliği, endişelenmenizi gerektirecek bir şey olmayabilir. 2-3 günlük gecikmeler normal kabul edilmektedir. Bir adet döngüsünü kaçırdıysanız ya da hafif bir lekelenme yaşadıysanız ve hamile olduğunuzu düşünüyorsanız, bir gebelik testi yapabilirsiniz.
Üreme çağında bir kadın olarak, regl döngülerinizi takip ettiğinizden ve doktorunuzu bilgilendirdiğinizden emin olun. Bu, olası sağlık sorunlarının erken dönemde teşhis ve tedavi edilmesi için son derece önemlidir.
43 gündür regl olmuyorum hamile olma ihtimalim yok ilk defa oldu böyle bişey ne yapmalıyım