Hamile kalmak isteyen kadınların karşısına kimi zaman çok ciddi sorunlar, kimi zamansa basit, ancak gebe kalmayı engelleyici sorunlar çıkabiliyor. İnsan anatomisi çok ilginç bir kuruluma sahip ve bu kurulumda var olan herhangi bir basit değişiklik bile çok ciddi sorunlara sebep olabiliyor.
Bu bağlamda kadınların üreme yetileri de küçük, büyük pek çok sorunla sekteye uğrayabiliyor. Aslında pek çok kadının haberdar olmadığı, çok nadir görülen doğumsal anomalilerden birisi olarak “çift rahim” durumu da kimi zaman sorun yaratabiliyor. Peki, nedir “çift rahim”, neden olur ve gebeliğe engel midir?
Çift rahim nedir?
Anneler bir kız bebeğe gebe kaldıklarında bu bebeğin rahmi, öncelikle yumurtalık tüpleri ile gelişmeye başlıyor. Bebek rahimde büyüyüp geliştikçe bu tüpler birleşerek bebeğin rahmini oluşturuyor. Normal şartlar altında bu sürecin böyle gelişmesi gerekir. Ancak bazı bebeklerde bu tüpler birleşemiyor ve bunun sonucunda olması gerektiği gibi bir değil, iki adet rahim oluşuyor. Bu durum ise “çift rahim” ya da “dubleks rahim” olarak adlandırılıyor.
Çift rahim durumunda genel olarak iki ayrı rahim ağzı bulunmaktadır. Çift rahim sorunu çok nadiren karşılaşılan bir durumdur. Yine çok sık rastlanmamakla birlikte bazı çift rahimli kadınların vajinaları da çift olabiliyor ya da vajina resmen ikiye ayrılmış bir şekilde görülebiliyor. Aynı şekilde nadir rastlanan çift rahim vakalarının bazılarında duruma tanı bile konamayabiliyor.
Çift rahim sorunu çok nadiren görülmekte, normal doğumların ortalama olarak % 2 -% 4’ünde çift rahim sorununa rastlanmaktadır.
Çift rahim belirtileri nelerdir?
Rahim, içte olan ve sadece olası bir gebelikte bebeği içinde barındırıp geliştirme görevi olan bir organdır. Dolayısıyla da rahimle ilgili anomaliler genellikle gebelik vakaları dışında belirti vermez ve tespit edilemez.
Bu bağlamda çift rahim sorunu da aslında çok ciddi belirtilerle kendini göstermez ve hatta çoğu zaman gebelik olmadıkça hiçbir zaman fark edilmeyebilir. Ancak bazı kadınlarda bazı durumlarla kendini gösterme ihtimali de bulunmaktadır. Bu durumlar;
- Adet kanaması başlamadan önce ve adet döneminde çok şiddetli ağrı,
- Adet düzensizlikleri,
- Normal dışı bir şekilde yoğun adet kanaması,
- Karında kitle ya da dolgunluk hissi şeklinde sıralanabilir.
Çift rahim tanısı nasıl konur?
Kadın gebe kaldığında ya da yukarıda sıralanan şikayetlerle bir uzmana başvurduğunda bir takım testler ve muayeneler yapılacaktır. Zaten bu şikayetler kist, miyom ya da pek çok kadın hastalığında rutin olarak gözlenmektedir. Şikayetlerin nedenini tespit etmek için ultrason muayenesi yapılacaktır.
Eğer çift rahim sorunu varsa bu, alt karına yapılan ultrason muayenesinde tespit edilebilir. Ayrıca bilgisayarlı tomografi, histerosalpigografi, histeroskopi ve laparaskopi gibi yöntemlerle de çift rahim tanısı konabilir. Tanı konulduktan sonra da doktor durumun şiddetine göre tedavi yöntemini belirlemektedir.
Çift rahim çeşitleri nelerdir?
Çift rahim sorunu iki tür olarak görülür. Bunlardan birisi çift rahim ağzı, bir diğeri ise ikiye ayrılmış şekilde bulunan 2 vajina şeklindedir. Bu tür vakalarda bazı cerrahi müdahalelerle bu durumlar düzeltilebilir, tedavi edilebilir.
Çift rahim nasıl tedavi edilir?
Çift rahimli olduğu tespit edilen kadının ciddi bir rahatsızlık durumu yoksa çift rahim ameliyatı çok sık olarak tercih edilen bir yöntem değildir. Çünkü çift rahim genellikle çok riskli sağlık sorunlarına da neden olmaz. Bu sebeple de çift olan rahmi birleştirme ameliyatı çok nadir vakalarda yapılmaktadır.
Ancak gebelik söz konusu olduğunda bu sürecin doktor kontrolünde seyretmesi, tedaviye gerek olup olmadığının da doktor tarafından belirlenmesi gerekiyor. Aynı bağlamda gebelik süreci ve doğum için de gerektiğinde bazı önlemler alınabilir.
Çift rahim sorunu gebeliğe engel olur mu?
Kadınlarda çok nadir olarak görülen ve aslında gebelik süreci hariç fark edilmeyen, şikayete sebep olmayabilen çift rahim vakası, kadının gebe kalmasına engel olan bir durum değildir. Ancak kadın normal bir şekilde gebe kaldıktan sonra gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin rahme sığmaması gibi bir sorun yaşanabilir.
Böyle bir durumda erken doğumlar ya da düşük gibi sorunlar yaşanabilir, bebek kayıpları olabilir. İşte bu tür sorunlara karşı önlem almak amacı için de çift rahimli kadının, gebeliği takip eden doktor ile sürekli iletişim halinde olmaya özen göstermesi gerekir.
Çift rahimli kadınlar nasıl gebe kalabilir?
Çift rahmi olduğunu öğrenen kadınlar genellikle ilk olarak “Çift rahim hamileliğe engel mi?” sorusunun yanıtını düşünürler ve olası bir olumsuzluk için endişe ederler. Ancak şüphelerin aksine çift rahim anomalisi gebeliği engelleyen bir durum değildir.
Çift rahimli kadınlar da gebe kalabilirler. Fakat çift rahim durumu, bir şekil bozukluğu olduğu için bebeğin rahim içerisindeki pozisyonu ve geliş yönüyle ilgili bazı sorunlar yaşanabilir. Yani yukarıda da anlatıldığı gibi bebek rahme sığmayabilir, bebeğin pozisyonu doğru olmayabilir.
Çift rahim durumunun gebe kalmaya engel olmadığını kanıtlar bir diğer veri olarak da; çift rahimli kadınların sadece tekil değil, ikiz gebelik de elde edebildiklerinin altını çizmekte fayda var. Çünkü ikiz gebelik durumunda iki rahim de kendi fonksiyonunu koruduğu için aynı anda her ikisinde de döllenme gerçekleşebilir.
Ancak bu tür bir durumun oldukça riskli olduğu bir gerçektir. Bu tür vakalarda gebelik çok yakından doktor kontrolünde devam etmelidir.
Çift rahimli kadınların bir rahminde gebelik varken diğer rahminin ne durumda olduğu konusunda ise; bir rahimde gebelik oluşmuşken diğer rahimde adet kanamasının devam edebileceği söylenebilir. Yani kadın hamilelik şüphesi için adet kanamasının kesilmesini bekliyorsa rahimlerden birinde olan gebelik uzun bir süre anlaşılmayabilir. İşte bu sebeple de kadının gebelik dolayısıyla vücudunun gösterdiği belirtileri dikkatli takip etmesi gerekir.
Yukarıda anlatılanların tamamı göz önünde bulundurulduğunda çift rahim durumunun bir doğumsal anomali olduğu, kadının rahminin olması gereken gibi birleşemediği için ikili şeklinde kaldığı söylenebilir. Ancak çift rahim durumunun gebe kalmaya engel olmadığı, tıpkı diğer doğal yolla elde edilen gebeliklerdeki gibi bir süreçle gebe kalınabilmesi söz konusudur.
Yani çift rahimli kadınlar da normal gebe kalabilirler. Ancak gebelikte çok yakından takip edilmezlerse birtakım riskler taşımaktalar.
Çift rahimli olan kadınların gebeliklerinde hangi riskler vardır?
- Gebelik rahim içerisine tam olarak yerleşemediği için düşük olabilir.
- Bebek, rahim içinde doğru pozisyon alamayacağı için makat gelişinde olabilir.
- Üst üste birkaç kez düşük olursa kadının sağlıklı bir gebelik için rahim birleştirme ameliyatı olması gerekebilir.
Çift rahim durumu gebeliğin seyrini nasıl etkiler?
Çift rahimli kadınların gebe kalmalarını engelleyen bir durum yoktur. Çünkü çift rahmi olan kadınlar da diğerleri gibi sağlıklı bir şekilde hamile kalabilirler.
Bir tür genital organ bozukluğu olan bu durum, rahim ve yumurtalık kanallarının işlevlerini etkilemediği için gebeliğe engel bir sorun teşkil etmez. Bu bağlamda çift rahimli olmak döllenmenin gerçekleşmesine engel olmadığı için anomali olarak bile kabul edilmez.
Yani çift rahimli kadınlarda da döllenme, rahimde normal şartlarda gerçekleşir. Ancak hamileliğin ileriki dönemlerinde bebeğin büyümesi ile rahme sığmaması sorunundan dolayı erken doğum ya da düşük olabilir.