Kan grubunuz hamile kalma şansını ve sağlıklı bir gebeliği etkiler mi? Endişelenmeli misiniz? Kan grubu doğurganlık problemlerine dair yaygın bir sebep olmasa da, rol oynayabilir. Kanıtlar kan grupları arasındaki uyuşmazlıkların doğurganlığı etkileyebileceğini ve az oranda çiftlerde düşük riski barındırabileceğini gösteriyorlar.
Kan Grupları
Dört temel kan grubu var: 0, A, B ve AB. Alyuvarlarınızın üzerindeki protein türü ve genetik yapınız kan grubunuzu belirliyor. Eğer A proteinleriniz varsa A grubusunuz ve devamı da bu şekilde. 0 en yaygın kan grubu.
Her ikisi de 0 kan grubu sahibi olan ebeveynlerin çocukları da 0 kan grubu olur. Her ikisi de A grubu olan ebeveynlerin çocukları 0 grubu olabilir. Kan grupları arasında Rh pozitif veya negatif gibi alt türler de mevcut ve bunlar da kan grubuna dair potansiyel sorunlarda göz önüne alınmalılar.
Kan Grubu Doğurganlığı ve Hamileliği Nasıl Etkiliyor?
Kan gruplarının doğurganlık ve hamilelik üzerindeki etkilerine dair hala bir şeyler öğreniyoruz ancak bazı araştırmaların sonuçları şunları gösteriyorlar:
- 0 grubu ve yumurta kalitesi: Albert Einstein Tıp Okulu’ndaki araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışmaya göre, kan grubu 0 olan ve 30’unu geçmiş olan hamile kalmaya çalışan kadınların FSH hormonlarının düzeyi A grubu olanlara göre iki kat daha fazla artmış. Artan FSH azalan yumurta sağlığının sadece bir işareti.
- 0 grubu ve immün tepki: Bazı doğurganlık uzmanları, 0 grubu olanların özellikle tüp bebek tedavisinde etkili olabilecek dengesiz bağışıklık sistemi reaksiyonları olabildiğini belirtiyor. Bu ise kısmen 0 kan grubu olan kadınlarda daha kötü tüp bebek tedavisi sonuçlarına işaret edebilir.
- A-B-0 uyumsuzluğu: Farklı kan gruplarına sahip pek çok çift gebelikte sorun yaşamasa da, az sayıda vakada bu bir problem olabilir. Anne 0 grubu ama bebek A veya B iken bu uyumsuzluk ortaya çıkabilir. International Journal of Molecular and Cellular Medicine’de yayınlanan bir değerlendirmede, A-B-0 uyumsuzluğunun hamileliklerin %20’sinde ortaya çıktığı belirtiliyor. Bunlar arasından sadece %20’si uyumsuzluktan etkilenmiş ve yenidoğan sarılığı veya muhtemel düşükler yaşanmış.
- Rh faktörü: Rh faktörü kan gruplarının alt türlerinden birisi. Bir insan ya Rh pozitif ya da Rh negatiftir. Rh uyumsuzluğu, bebek Rh pozitifken annenin Rh negatif olmasıyla ortaya çıkabilir. Bu vakalarda annenin bağışıklık sistemi tepki gösterir ve bebeğe (genelde ikinci hamilelikte) antikorlar gönderir, bu da anemi veya sarılığa sebep olur. Hamilelikteki basit bir kan testi bebeğin risk altında olup olmadığını ortaya çıkartabilir. Erken gebelikte Rh iğnesi olarak adlandırılan önleyici tedbir sayesinde uyumsuzluk önlenebilir. Doğumdan sonra bir iğne daha yapılabilir. Amerikan Gebelik Derneği, Rh negatif kadınların düşük, anormal doğumlar ve kürtajdan sonra da iğne olmaları gerektiğini, böylece gelecekteki bir Rh+ bebek için antikor geliştirme riskinin önleneceğini belirtiyor.
Endişeliyseniz Atılacak Pozitif Adımlar
İlk olarak, endişe etmeyin! Kan grubunun çoğu doğurganlık probleminde bir problem olmadığını unutmayın. Polikistik over sendromu, tübal tıkanıklık veya endometriyoz gibi diğer endişeler çok daha yaygınlar ve doğal, tıbbi veya kombinasyon yaklaşımları ile tedavi edilebilirler.
0 kan grubuna sahip olan pek çok kadın hamile kalıyor ve başarılı hamilelikler ile tüp bebek tedavileri geçirebiliyor. Ek olarak, uyumsuz (A-B-0) kan grubuna sahip olan çiftler genelde gebelik veya hamileliği tamamlama konusunda sorun yaşamıyorlar. Fakat zorlanıyorsanız ve endişeleriniz varsa, doğal doğurganlık programlarından fayda görebilirsiniz.
Yumurta kalitesinden endişe ediyorsanız doğal yumurta sağlığı programlarını araştırabilirsiniz. Her iki partnerin de sigarayı bırakması, pasif içicilikten kaçınması ve kötü beslenmeyi terketmesi gerekiyor çünkü bunlar yumurta ve sperm kalitesi bakımından kan grubundan daha önemli faktörler.
Eğer kan grubundan dolayı immünolojik doğurganlık problemlerinden endişe ediyorsanız, doğurganlık diyetleri ile bağışıklık sistemini dengeleyebilir veya destek için bağışıklık sistemini destekleyen bitkileri dikkate alabilirsiniz. Sağlıklı bir kiloda kalmak için elinizden geleni yapın ve düşük eforlu sporu da unutmayın.
Kan grubunuz ne olursa olsun, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı doğurganlık, gebelik ve hamilelik için önemli. Doğurganlığa dair her noktayı daima kontrol etmek mümkün olmayabilir. Ancak yediğimiz şeyleri, nasıl yaşadığımızı kontrol edebiliriz ve bunlar bir fark yaratabilirler.
Benim kanıım 0 rh(-) ben de talesemi tasıyicısiyım. Nisanliminki 0rh(+) ilerde hamileligimde herhangi bir sorun yasarmiyim..kan gurubum yada taşıyıcı olmam evlendikten sonra bana ne gibi sorunla yaşatabilir.
Benim kanıım 0 rh(-) ben de talesemi tasıyicısiyım. Nisanliminki 0rh(+) ilerde hamileligimde herhangi bir sorun yasarmiyim..kan gurubum yada taşıyıcı olmam evlendikten sonra bana ne gibi sorunla yaşatabilir.
Benim kanım 0rh- 7 ay sonra evlenecem evleneceğim insanın kadnı ab+ bir sorun çıkarmı
Benim kanım 0rh negatif esiminki ise 0rhpozif ve kan uyusmamuz var peki bebek oluşumu yinede.
merhaba
20 yıllık evliyiz .eşimle kan uymazlığı olduğunu yeni örendik. 20 yıl içerisinde 4 kez aşılama ve 3 kez tüpbebek denemesi yaptık. başarılı olamadık. kan uyuşmazlığı gebelik oluşmasına engel olurmu. başarısız denemelerimiz sonrası hiçbir şekilde kan uyuşmazlığı iğnesi yaptırmadık. tekrar tüp bebek düşünüyoruz acaba iğne yaptırmalımıyız.