LH (Luteinizan Hormon – Luteinleştici Hormon) kişinin beyin tabanında yer alan hipofiz bezinden salgılanan ve üreme sağlığı için çok önemli olan bir hormondur. LH her daim belli bir seviyede salgılanmakta, ancak kadınların adet dönemlerinin ortasında salgılanma düzeyi artarak yumurtanın çatlamasını ve olası bir gebeliği sağlamaktadır. Kadınların üreme yetisinde son derece önemli olan LH, erkeklerde ise testisleri uyararak testosteron hormonu üretimini uyarmakta, teşvik etmektedir.
Hipofiz bezi, kişinin beyninin alt tarafında yer alan ve yaklaşık bir bezelye büyüklüğünde olan çok fonksiyonlu ve çalışması da çok önemli olan bir bezdir. Hipofiz bezi vücut için gerekli olan birçok hormonun üretim yeridir. Kadın, erkek herkesin üreme sistemi üzerine etkili olan FSH (Folikül Uyarıcı Hormon) ve LH (Luteinleştici Hormon) da hipofiz bezinde üretilerek kana salınmaktadır. Bu bezden kana salınan hormonlar erkeklerde testisleri, kadınlarda ise yumurtalıkları uyarır ve üreme fonksiyonunun çalışmasını sağlar.
Üreme sistemi için gerekli olan bu hormonlar, beynin hipotalamus bölgesinden salgılanan GnRH adlı hormonun kontrolü altında salgılanır. GnRH hormonu vücutta aralıklı olarak salgılanarak hipofiz bezini uyarmakta ve bu uyarı sonucunda FSH ve LH hormonları salınmaktadır. Bu hormonların vücutta belli aralıklarla ve belli bir düzende salınıyor olması da kan tahlillerinde tespit edilen sonuçlarının değişken olmasına neden olmaktadır
LH (Luteinleştici Hormon) görevleri nelerdir?
Yukarıda anlatıldığı üzere LH, erkeklerde testisleri uyararak testosteron üretilmesini sağlar. Zaten testosteron üretimi de erkek cinsiyet karakterlerinin belirginleşmesi ve cinsel fonksiyonlar için gerekli olduğundan, erkek cinsinin en belirleyici hormonu olarak bilinir. LH kadınlarda ise yumurtalıkları uyararak yumurtanın zamanı geldiğinde çatlamasını, yani döllenme için yumurtlamanın gerçekleşmesini sağlar. LH gebe kalabilmek için salınımı şart olan bir hormondur. Zira LH salgılanmazsa yumurtlama da olmaz, gebelik de gerçekleşmez. Bunun yanında LH sayesinde yumurta çatladıktan sonra, yine LH progesteron adı verilen hormonun üretimini de uyarmaktadır.
Luteinleştici Hormonun diğer görevleri arasında; kadınlarda yumurtayı saran yapı olan folikülün olgunlaşmasına yardımcı olmak, kadınların yumurtalıklarında androjen üretimini tetiklemek ki; üretilen bu androjenler daha sonra estradiole dönüşürken, estradiol ise güçlü bir östrojen türüdür. Yani bir kadının üreme yetisinde Luteinleştirici Hormonun bir değil, birkaç hayati görevi bulunmaktadır. Ayrıca oluşan gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için de yine Luteinleştirici Hormona ihtiyaç vardır.
LH (Luteinleştici Hormon) normal değerleri kaç olmalıdır?
LH, kadın ve erkekte her zaman belli bir miktarda salgılanmaktadır. Ancak adet (menstural) dönemi boyunca salgılanma düzeyi değişkenlik gösterir. Ayrıca LH testinin yapıldığı döneme göre de bu “normal” olarak kabul edilen aralıklar değişkenlik gösterebilir. Normal şartlar altında; erkeklerde LH: 1.24 – 8.62 mIU/mL arasında, kadınlarda ise foliküler fazda: 2.12 – 10.89 arasında, siklus ortası tepe noktasında: 19 – 103 arasında, Luteal fazda: 1.2 – 12.89 arasında, menopoz döneminde: 10.8 – 58.6 arasında olmalıdır.
Burada bahsi geçen “normal” değer aralıkları testin yapıldığı laboratuvara göre de küçük de olsa farklılık gösterebilir. Bundan dolayı kişi testin yapıldığı laboratuvarın referans aralığını ve testi değerlendiren uzmanın görüşünü göz önünde bulundurmalıdır.
LH (Luteinleştici Hormonun) testi neden yapılır?
Vücutta üreme sisteminin çalışmaları bakımından pek çok fonksiyonu bulunan LH testi;
- Adet düzensizliklerinin değerlendirilmesi,
- Yumurtlama döneminin tespit edilmesi,
- Hipofiz bezi bozukluklarının, yeterince çalışıp çalışmadığının tespiti,
- Hem erkek hem de kadın üreme bozukluklarının değerlendirilmesi, hamile kalamama ve kısırlık gibi sorunlara sebep olan faktörlerin tespit edilebilmesi,
- Zamanından daha erken veya geç başlayan ergenliğin araştırılması,
- Cinsel işlev bozuklukların değerlendirilmesi,
- Erkeklerde cinsel isteksizlik, sertleşme sorunları, anormal şekilde meme büyümesi ve testosteron düşüklüğü gibi farklı durumların değerlendirilmesi amacıyla kullanılır.
LH neden yükselir?
Diğer tüm hormonlar gibi Luteinleştirici Hormonun da normal değerlerden daha yüksek ya da düşük salgılanması birtakım sorunlardan ya da olağandışı durumlardan kaynaklanır. LH seviyesini yükselten durumlar;
- Menopoza giriş: Menopoz yaklaştığında ve özellikle de menopoza girişle birlikte FSH hormonu ve LH normal değerlerin üzerine çıkar.
- Hipofiz adenomu (hipofiz bezi tümörleri): Hipofiz bezinde ortaya çıkan bazı tümörler vücutta Luteinleştirici Hormonun aşırı miktarda üretimine neden olur. Aslında çoğunlukla iyi huylu olan bu tümörler, kişide hormon bozukluklarına yol açar.
- Bazı genetik hastalıklar: Kadınların yaşadığı Turner sendromu ve erkeklerin yaşadığı Klinefelter sendromu vücutta Luteinleştirici Hormon seviyesinin normalden fazla olmasına sebep olur.
- Polikistik Over Sendromu (PCOS): Kadınların yumurtalıklarında çok sayıda kistlerin olduğu, yumurtlamanın bozukluğunun yaşandığı ve adet düzensizliklerinin olduğu bir hastalıktır. Bunların yanında Polikistik Over Sendromunda kadının vücudunda ekstra kıllanma görülebilir. Bu durum vücuttaki insülin direnci ile ilişkili ve kadının FSH hormonu normal veya düşük olmasına rağmen LH hormonu yüksek seyreder.
- Alkol kullanımı: Kişinin uzun süreli ve fazla miktarda alkol kullanımı testislerde yetersizliğe neden olur ve bundan dolayı da Luteinleştirici Hormon seviyesi yükselir.
- Testiküler feminizasyon sendromları: Kişinin genetik olarak ve testise sahip olmak bakımından erkek olması, ancak dış görünüş bakımından kadın gibi olması sorunudur ve genetik bir bozukluk olarak bilinir.
- Kadınlarda yumurtalık, erkeklerde testis yetmezliği: Farklı sebepler dolayısıyla testislerin veya yumurtalıkların fonksiyonlarını yeterince yerine getirememesi sorunudur. Genellikle radyasyon almak, kemoterapi, birtakım ameliyatlar, enfeksiyonlar, travmalar, tümörler ve çeşitli hastalıklar yumurtalık ve testis yetmezliklerine neden olabilir.
Bazı durumlarda LH normal dışı bir şekilde yüksek çıkabilir?
Herhangi bir hastalık yokken Luteinleştirici Hormonun normalden daha yüksek çıkması.
- Kısırlaştırma, hadım etme,
- Bazı böbrek üstü bezi hastalıklar,
- Testis olmaması,
- Erken ergenlik durumları,
- Tiroid bezinin normalden yavaş çalışması gibi durumlardan kaynaklanıyor olabilir.
Eğer bir erkekte bu test yüksek çıktı ve de testosteron düşük çıkmışsa testis yetmezliğinden şüphe edilir. Bu durumda testisler luteinleştirici hormon uyarısına yanıt veremiyor ve yeterli testosteron üretemiyordur.
Çocuklarda LH yüksekliği nedir, ne anlama gelir?
Çocuklarda LH yüksekliğinden bahsediliyorsa kızlarda daha sık görülür ve erken ergenliğe neden olabilir. Çocuklarda LH yüksekliği aşağıdaki durumlardan kaynaklanabilir:
- Kafaya ciddi darbe alınması,
- Beyin dokusunun zedelenmesi,
- Beyin dokusunun veya zarın menenjit gibi enfeksiyon veya iltihap olması,
- Beyin ameliyatı geçirmek,
- Beyine radyasyon, yani ışın tedavisi almak,
- Beyin tümörü olması
LH (Luteinizan Hormon) düşüklüğü nedir?
LH’nin yükselmesi normal şartlar altında kadınlarda yumurtanın çatlaması için gerekmektedir. LH’nin belirgin şekilde düşük olması durumunda; yumurta çatlamaz ve dolayısıyla da gebelik oluşmaz.
LH neden düşer?
- Aşırı stresli bir yaşam,
- Yeme bozuklukları,
- Hipofiz bezi ya da hipotalamus yetmezliği,
- Kallmann sendromu (Koku alamama ya da az koku alma ile birlikte FSH ve LH hormonlarının düşüklüğünün yaşandığı bir hastalık)
- Kanser gibi ağır hastalıklar,
- Prolaktin hormonu yüksekliği,
- Kalp yetmezliği ilacı olan digoksin, doğum kontrol ilaçları, bazı sakinleştiriciler, östrojen, testosteron ve progesteron gibi hormonların ve bazı ilaçların kullanılması LH testi sonucunun düşük çıkmasına neden olabilir.
Fsh.74.99 çıktı
Fsh.74.99 çıktı hormon ilacı kullanıyorum. 3ay süre hocam ne yapmam gerek yardım edin yaş 38
FSH. 71.37 veLH47.95 çıktı hormon ilacı kullanmalı mıyım hocam kullanmassam bir sakıncası var mı yaşım 40. Teşekkürler peki zayıflatan bu değerler düşer mi
Mrb fsh:5.30 Lh:15.11 çıktı bebek düsünüyorum ne yapmaliyim yardimci olurmusunuz
Fsh 7.31 lh 4.95 hamile kalma sansim varmi
Merhaba 23 yaşındayım 3 yıldır evliyim geleneksel yöntemlerle hamilelikten korundum ama şimdi hamile kalmak istiyorum ve adetimin 5 .ci gününde fish değerim 7.02 prolaktin 15.8 LH 6.29 \r\nDoktorum geliyor 1000 reçete etti 3 ay sonra hamile kalmaz san gel dedi ama bu ilaç diyabet hastaları için kullanılıyor acaba bu ilaçla gebe kalabilir miyim?
Merhaba hocam 43 yaşındayım üç ay önceki FSH değeri 71.3 LH 59.42 di şimdiki değerler FSH 69.53 LH 51. 61 ne anlama geldiğini söyleyebilirmisiniz menopoza girdiğimi söyledi doktorum bu düşüş iyi birşeymi teşekkür ederim
Merhaba hocam 18 yawindayim. FSH-7.8, LH-13.5. Tedavi etmem lazimmi? Tedavi etmezsem hangi sorunlar ve hangi hastaliqlar yarana bilir?
merhaba doktor bey sık adet gördüğüm için hormon tahlili yapıldı 48 yaşındayım fsh 16.7 lh 6 87 sonuç olarak menopoz varmı
Merhaba ben 33 yaşındayım fsh 23.23 LH 14.55 çıktı.sag yumutalığımda kist var bebek istiyorum.bebeğim olur mu
25 yasindayim 2 cocugum var 4 aydir adet olmuyorum. Fsh 1.18 Lh 0.764 yardimci olursaniz sevinirim
37 yaşındayım,9 yasında kızım var ancak ikinciyi istiyoruz olmuyor.LH 7,37 çıktı.Ne anlama geliyor.hamile kalmaya engelmi.Diğerleri:fsh 7,93 prolaktin 10,53- t4(serbest)13,8-tsh 2,05 çıktı
Fsh 34 lh 14 40 yaşındayım tüp bebek olur mu
Hocam ovulasyon testi yaptım 3 gün ikiside pembe çıktı bugün 2.cizgi silik çıktı kan testi yaptırdım lh 6.33 fsh 3.99 çıktı bu iyi mi
Merhaba
FSH 4.30 -LH 6.10-PROLAKTIN 14.70-DHEA SO4 253.50-17 OH PROGESTERON 0.88/UG/L ve ESTRADIOL 55.60 cıktı bunlar normal mıdır?
Merhaba adetimin ikinci günü hormon testi yaptırdım ki 1.86 fsh 5.71 normalmi
Merhaba lh 1.86 fsh 5.71 adetin ikinci günü test yapıldı normalmi
Merhaba;
FSH 7,74, ESTRADİOL 39,44 , LH 3,5 PROLAKTİN 12,88, TSH 0,86 41 yaşındayım . 1,5 yıldır evliyim. 1 yıldır tüp bebek için takip altındayım. %5 şansımın olduğu söylendi. Sizden de yorum alabilir miyim. Teşekkürler.
Hocam 41 yaşındayım ikinci çocuk istiyorum Değerlerim FSH 8.6 LH 3.73 E2 37.32 Rrolaktin 8.93 TSH 2.19 Totoltestesteron 0.20 sizce normal yola hamile kalabilirmiyim?Yardımcı olursanık sevinirim
Fsh değerim 18.89 Lh 6.12 30 yaşındayım hamile kalmak istiyorum ne yapmam gerekiyor doktorum bir ay daha bekleyelim dedi 2 aydır gidiyorum
Iy Gunler benim Adım Makbule 28 YAŞINDAYIM 4 senelik evliyim 3 senedir tedavi görüyorum FSH6.60 LH 6.0 ESTRADIOL 36.44 TSH2.92 PROLAKTIN.21.72 HORMON DEYERLERIM DOKDORUM NORMAL DIYOR YENILERDE ASILAMADA YAPDIRDIK TUTMADI HERANGIBI CIDI SORUNUMU VAR DOKDORUM HERWEY NORMAL DIYOR AMA HALA BEBEYIMIZ OLMUYOR
LÜTEİNİZAN HORMON 31.25 çıktı bu nedemek? lütfen hastaneye gidemedim korona yüzünden ??
hocam kızım 8 yaşında 1,5yıldır erken ergenlik tedavisi görüyoruz. son yapılan testler şu şekilde sonuç alamadan hastaneden geldik haftaya sonuç almaya çağırıyorlar ama hastahane bulunduğum yere çok uzak ( ben önceki test sonuçlarıyla karşılaştırdım normal gibi ) lütfen yorumlarmısınız;
Kortizol 11.7 g/dL – 28.04.2020
ACTH 12.9 pg/mL 0 – 46 28.04.2020
LHLüteinleştiren Hormon) 0.2 mIU/mL – 28.04.2020
FSH 1.5 mIU/mL – 28.04.2020
Pediatrik Estrodiol 5.00 pg/mL 6 – 27 28.04.2020
Hocam FSH ve LH cok dusek ben 35 yasinda erkek ve testestoron son bir senedir 200 civarinda ereksiyon olamiyorum azgin olamiyorum haz alamiyorum sertlesme sorunum var.Nasil FSH ve LH yukselturim hangi ilaci kullanmaliyim.
Hocam 11.5 yaşında yani 2008 doğulu kızım regl oldu.Lh 4.17
FSH 7.33
Akş 105
Proloktin 20.05
Estradiol <5
Trigliserid 101
Demir 201
Ldl kolesterol 102-HDL kolesterol 62-kolesterol 168- keratinin 0,48-fosfor 5,64 çıktı.Bu değerler normal mi.Boyu150cm.Boy uzaması devam eder mi.lutfen cevap yazın çok endişeliyim ben bir anneyim