
Tüp bebek tedavisinde ortalama başarı oranı ortalama olarak %60’tır. Başarıyı etkileyen birçok faktör vardır. Dolayısıyla başarı oranının her çiftte aynı olması beklenemez. Tüp bebek uygulamalarında ilerleyen gelişmelere ve yeni teknolojilere rağmen bazı durumlarda istenilen başarı oranlarına ulaşmak mümkün olmayabilir. Başarıyı belirleyen en önemli faktörlerden biri anne yaşıdır. Yaş ilerledikçe hem yumurta sayısı hem de yumurta kalitesi azalır. 35 yaşından küçük kadınlarda başarı oranı %60’ larda iken, 40 yaşına doğru bu oran yarı yarıya azalıp, %20’ lere düşer. Tüp bebek tedavisinde başarı oranını etkileyen diğer faktörler:
- Kadının yaşı ve yumurtalık kapasitesi
- Tüp bebek tedavisinde elde edilen yumurtaların sayısı ve kalitesi
- Kısırlığın nedeni ve süresi
- Anne adayının daha önce gebe kalıp kalmadığı
- Sperm sayısı ve kalitesi
- Daha önce geçirilmiş hastalıklar
- Uygulanan tedaviler ve hastanın buna uyumu
- Transfer tekniği ve transfer edilen embriyonun kalitesi
- Rahim içinde embriyonun tutunmasını engelleyecek polip veya miyom varlığı
- Merkezin kalitesi, çalışan personelin eğitim ve deneyim durumu

Yeni tüp bebek tedavisine başlamadan önce başarısızlığı olan çiftlerin detaylı incelenmesi uygun olacaktır. Rahimde tutunmayı engelleyen miyom, polip veya yapışıklı olup olmadığı değerlendirilmelidir. Bu amaçla rahim içini değerlendiren histerosalpingografi, sali infüzyon sonografi veya gerekirse histeroskopi yapılabilir.
Ayrıca hidrosalpenks denilen tüplerin içinde sıvı birikmesi durumu da başarıyı olumsuz etkiler ve tespit edildiğinde tüplerin bağlanması veya çıkarılması başarıyı arttırabilir. Bağışıklık ve pıhtılaşma bozukluğu ile ilgili durumlarda incelenmeli ve tespit edildiğinde uygun tedavi başlanarak tedavi başarısına katkıda bulunulması uygun olacaktır. Pıhtılaşma bozukluklarında kan sulandırıcılar kullanılır.
Bağışıklık sistemi bozukluğunda ise paternal lenfosit aşısı kullanılabilir. Bu yöntemde erkekten alınan kan örneğinde lenfosit hücreleri ayrıştırılarak annenin koluna 4 ayrı yerden enjekte edilir. Bu uygulama tüp bebek tedavisinden önce 3 kez, tedaviden sonrada 2 kez olarak yapılır. Bu tedavinin amacı annenin rahimde gelişmekte olan bebeğe zarar verecek bağışıklık hücreleri oluşturmasını önlemektir.
Sperm kalitesi kötü olduğunda ileri tekniklerle spermin detaylı incelenmesi ve daha kaliteli spermlerin elde edilmesi başarıyı arttıracaktır. Ayrıca iyi kalite embriyo elde etmek ve tutunma oranını arttırmak için laserle yardımcı tomurcuklanma (assisted hatching), yapay rahim içi uygulaması (endometriyal co-culture) ve blastosist transferi (5. gün embriyo transferi) yapılabilir.
Tüp bebek tedavisinde başarı oranı salt ilaç iğne ve uygulanan tekniklerle sağlanamaz. Her tedavide olduğu gibi tedavi gören hastanın yaşam şartlarını iyileştirmesi,özellikle stresten uzak durması başarı oranını yükseltecek önemli faktördür.Tedavi öncesi ve sonrası dengeli beslenmeli sigara ve alkolden uzak durmalı, zihin olarak tedaviye hazırlanmalıdır.Tüp bebek tedavisinde her ne kadar başarı oranı günden güne yükselse de her zaman ilk denemede veya ikinci denemede başarılı olunamayacağını bilerek tedaviye başlamak sizi 1-0 önde başlatacaktır.
Benim ikinci tüp bebek denemem olumlu olmuştu. Kızım şimdi 2 yaşında İlk denememizde üstümüzde stres vardı her şeyi kafaya çok takıyorduk ama takmamak gerekirmiş.