Vazektomi sonrasında, normal aktivitelere dönmeden önce muhtemelen uzun süre beklemenize gerek yoktur.
Vazektomi; doktorunuzun, spermlerinizi ileten tüplerde kesi yaparak kapattığı ve ayakta gerçekleştirilen bir prosedürdür. Genellikle, doktor muayenehanesinde gerçekleştirilir. Kısa süreli bir işlemdir, 30 dakika ya da daha kısa sürer.
Tam iyileşme süresi, pek çok erkek için ortalama 8-9 gündür. Bu süre; kişisel ağrı algısına ve dokularınızın iyileşme yeteneğine bağlı olarak değişebilir.
İşlem sonrası nasıl hissedilir?
Tip olarak, doktorunuz operasyon öncesinde bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi uygular. İşlem sonrasında, doktorunuz testis torbasını bandajlayacaktır. Uyuşma sona erdiğinde testis torbası; hassas, rahatsız edici ya da acı verici hissettirebilir. Muhtemelen, biraz şişlik ve morarma da fark edilebilir.
Operasyon sonrasında kısa bir süre sonra eve dönebilmeniz gerekir. Doktorunuz, muhtemelen eve giderken yanınızda birinin size eşlik etmesini isteyecektir.
Cerrahi bölgeye, baskı uygulamaktan kaçının. Ayrıca, sorunsuz bir şekilde idrara çıkabilmeniz gerekebilir. Yine de, biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz.
Bakım Önerileri:
Operasyondan hemen sonra, aşağıdakiler ağrı ve rahatsızlıkları kontrol altına almanıza yardımcı olabilir:
- Genital bölgedeki dikişlerin düşmesini ve yaralanmaları önlemek için sıkı iç çamaşırları giyin.
- Ağrı ve şişlikleri azaltmak için, gün içerisinde birkaç kez testis torbasına buz torbası ya da soğuk kompres uygulayın.
- Dondurulmuş bir sebze torbası ile de evde kendi soğuk kompresinizi uygulayabilirsiniz.
- Cerrahi bölgeye dikkat edin. İlk günlerde çok fazla kanama, kızarıklık, irin ya da kötüye giden bir şişlik fark ederseniz, doktorunuzu bilgilendirin.
- Ağrıları hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar alın. Doktorunuzdan öneri isteyin ve kan inceltici ilaçları kullanmaktan kaçının.
- Dikişlerin açılmasını önlemek için, 10 kilonun üzerinde ağırlık kaldırmayın.
- Egzersiz ve cinsel ilişkiden kaçının.
İşlemden sonraki 48 içinde nasıl hissedilir?
İyileşme sürecini en iyi şekilde atlatmak için, operasyon sonrasındaki ilk birkaç gün, mümkün olduğunca dinlenin. Sonrasında, doktorunuz bandajı çıkarabilir ve yaklaşık 48 saat sonra, sıkı iç çamaşırlar giymeyi bırakabilirsiniz. Ayrıca, duş almaya başlayabilirsiniz.
Hissedilen ağrılar ve şişlikler ilk günlerde kötüleşebilir. Ancak çoğu kişi, bu semptomların hızlı bir şekilde iyileştiğini ve yaklaşık bir hafta sonra tamamen ortadan kalktığı belirtilmektedir. İlk iki günü geride bıraktıktan sonra, günlük aktivitelerinizin çoğuna herhangi bir rahatsızlık duymadan devam edebilirsiniz.
Fazla hareket gerekmiyorsa, 2 gün sonra işe geri dönebilirsiniz.
Bakım Önerileri:
Operasyonu takip eden 48 saat içinde, aşağıdaki öneriler iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olabilir:
- Dinlenme: Testis torbalarını zorlamaktan kaçınmak için, mümkün olduğunca sırtüstü uzanarak dinlenin.
- Belirtileri takip etmeye devam edin. Ağrı ve şişliklerde artış görürseniz ya da ateşiniz varsa, mutlaka tıbbi yardım talep edin.
- Ağır kaldırmaktan ve egzersiz yapmaktan kaçının. Ağırlık, ameliyat bölgesini tahriş edebilir ve testis torbasına kan sızmasına neden olabilir.
İşlemden sonraki ilk hafta nasıl hissedilir?
İlk günlerde ağrı ve rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bu ağrıların çoğu, bir haftalık bir iyileşme sürecinden sonra geçmiş olmalıdır.
Cerrahi işlem uygulanan bölge de, bir hafta sonra büyük ölçüde iyileşmiş olmalıdır. Bu noktada, muhtemelen cerrahi bir bandaj ya da gazlı bez kullanmanız gerekmeyecek.
Bakım önerileri:
- İlk haftanın sonunda çoğu normal aktiviteye devam edebilmelisiniz.
- Kendinizi rahat hissedebilmelisiniz.
- Cerrahi bölgenin çoğunlukla iyileşmesi koşuluyla, hafif egzersizlere ve cinsel ilişkiye başlayabilirsiniz.
Boşalma sırasında hala biraz ağrınız olabilir. Vazektomi sonrasında cinsel ilişkiden ne beklenmesi gerektiği konusunda daha fazla bilgi için doktorunuza danışın.
Cerrahi işlem uygulanan bölge açılmadan, kanamadan ya da aşırı irin üretmeden, bandajları çıkarabildiğiniz sürece yüzebilirsiniz. Bununla birlikte, doktorunuz, uygun iyileşmenin en iyi şekilde sağlanması için ilk birkaç hafta yüzmeden kaçınmanızı önerebilir.
İşlemden sonra uzun vadede ne beklenmeli?
Bir hafta ya da daha uzun süreli bir iyileşme sürecinden sonra; egzersiz yapmaya, 10 kilonun üzerinde ağırlık kaldırmaya ve diğer aktivitelere devam edebilmeniz gerekir.
Eğer rahat hissediyorsanız, cinsel ilişkiye girmeye devam edebilirsiniz. Doktorunuz, randevuda menide sperm olmadığını doğrulayana kadar korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmekten kaçının.
Cerrahi operasyondan yaklaşık 6-12 hafta sonra, bir takip randevusu verilir. Bu noktada, doktorunuz, sperm sayısını test etmek için bir meni örneğini laboratuvara gönderir.
Meni sperm içermediğinde, hamilelik riski söz konusu olmadığından, korunmasız olarak cinsel ilişkiye girebilirsiniz.
Vazektomi sonrası yine de cinsel yolla bulaşan hastalıklar bulaşır mı?
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar; doktorunuz menide sperm olmadığını doğruladıktan sonra bile, bir vazektomi sonrasında bulaşabilir. Bu nedenle; bir cinsel yolla bulaşan hastalığı önlemek için hala korunmak isteyebilirsiniz.
Olası komplikasyon riskleri nelerdir?
Vazektomi sonrasında şiddetli komplikasyonlar yaygın değildir. Olası komplikasyonlar ise şunlardır:
- 48 saat sonra cerrahi bölgede akıntı ya da kanama
- Geçmeyen ya da kötüleşen ağrı ve şişlik
- Testislerde zararlı olmayan iyi huylu bir büyüme
- İdrarda kan
- Mide bulantısı
- İştahsızlık
Bunlara ek olarak, aşağıdaki belirtileri fark ederseniz, acil tıbbı yardım alın:
- Yüksek ateş
- Enfeksiyon oluşumu
- İdrara çıkamama
Vazektomi Ameliyatı Ne Kadar Etkilidir?
Vazektomi ameliyatı, bir erkek için en etkili doğum kontrol şeklidir. Ortalama olarak, %99’un üzerinde bir etkinliğe sahiptir. İşlem sonrasında, eşinizi hamile bırakma şansınız düşüktür.
Sonuç olarak…
Vazektomi, ciddi olmayan birkaç komplikasyon riski ve hızlı iyileşme süresi ile, ayakta uygulanan oldukça başarılı bir tedavi seçeneğidir.
Tam olarak iyileşme süresi, kişiden kişiye değişebilir. Ancak, ortalama 1-2 hafta içerisinde normal günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz.
Herhangi bir komplikasyonun ortaya çıkması durumunda, hemen doktorunuza danışın. Bununla birlikte, doktorunuz menide sperm bulunmadığını teyit edene kadar, korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmekten kaçının.