Hafif bir kanama ya da lekelenme gebe kalındığının kesin işareti olmasa da bazı kadınlar gebe kaldıktan hemen sonra yerleşme kanaması yaşayabilmektedir. Lekelenmenin gebelik işareti mi ya da adet kanaması mı olduğunu yoksa başka bir şeyden mi kaynaklandığını öğrenmek için bu yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.
Gebe kalmak için uğraşıyorsanız yumurtalama ile gebelik testinin pozitif çıkması (ya da adet kanamanız) için geçmesi gereken iki haftalık süre çok daha uzun gelebilir. Siz de diğer pek çok kadın gibi vücudunuzdaki her ağrının, sancının ya da aşermenin gebeliğin erken belirtilerinden biri olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz.
Gebeliğin en açık belirtilerinden bir tanesi kanamadır. Hafif bir lekelenme yaşamanız ne anlama gelir? Bunu söylemek zor olsa da sağlıklı ve normal bir gebelik yaşayan pek çok kadın, embriyo rahmin iç kısmına tutunduğu zamanlar yerleşme kanaması denilen durumu deneyimler.
Yerleşme kanaması nedir?
Yerleşme kanaması, döllenme gerçekleştikten 7 ila 14 gün sonra gerçekleşen hafif kanama ya da lekelenmedir.
Yumurtladıktan sonra yumurta fallop tüplerinde sperm tarafından başarılı bir şekilde döllendiği zaman embriyo bölünmeye ve büyümeye başlar. Bu süreçte rahmin endometrium adı verilen iç zarı değişmeye başlar. Rahim iç zarı adet döngüsü boyunca hali hazırda kalınlaşmaktadır ancak dokuz ay boyunca embriyoyu koruyup besleyeceği için daha da büyümesi ve olgunlaşması gerekmektedir.
Döllenme gerçekleştikten beş ya da altı gün sonra hızla büyüyen embriyo fallop tüplerine ve oradan da rahme hareket eder. Rahim iç duvarı, daha fazla besine ihtiyaç duyan embriyoyu destekleyebilecek bir durumdadır.
Bu süreçte embriyo rahim iç zarına tutunarak besin ve oksijen için annenin bedenine bağımlı hale gelir. Yerleşme kanaması, embriyo rahime doğru hareket ettiğinde küçük kan damarlarında çatlaklar meydana geldiğinde oluşur.
Yerleşme kanaması ne zaman olur?
Embriyo, rahim iç zarına tutunduğu zaman yerleşirken küçük kan damarlarına zarar verebilir. Bu hiçbir soruna yol açmasa da (rahim iç zarı iyileşir) bazı kadınlar pembemsi, kırmızı ya da kahverengi akıntı şeklinde hafif kanama deneyimleyebilir. Yerleşme kanaması adı verilen bu durum aylık olarak yaşanan adet kanamasından daha önce gerçekleşir (genelde döllenmeden ya da gebe kalmadan 7-10 gün sonra).
Yerleşme Kanaması Belirtileri
Yerleşme kanamasının en önemli belirtisi hafif bir kanama ya da lekelenmedir. Bazı kadınlar bunun normal adet kanamasından daha farklı olduğunu, çünkü kanın renginin daha koyu olduğunu söylemektedir. Bazı kadınlar ise yerleşme kanamasına hafif bir sancının, baş dönmesi hissinin, göğüslerde şişmenin ve/veya baş ağrısının eşlik ettiğimi söylemektedir.
Bunun adet kanamam değil de yerleşme kanaması olduğunu nasıl anlayabilirim?
Yerleşme kanaması genelde gebelik testi pozitif çıkmadan önce görülen bir belirti olduğu için hafif bir kanamanın, gebeliğin ilk belirtilerinden mi olduğunu yoksa adetinizin geleceğini mi gösterdiğini anlamak zor olabilir. Ne yazık ki bunu anlamanın kesin bir yolu yoktur.
Gebe olup olmadığınızı anlamanın en iyi yolu birkaç gün daha bekleyerek gebelik testi yapmaktır. En son ne zaman cinsel ilişkiye girdiğiniz de bunu anlamanın iyi bir yolu olabilir: İki haftadan fazla bir zaman geçtiyse yaşadığınız lekelenme, yerleşme kanaması olmayabilir.
Ortalama olarak her üç kadından birinin yerleşme kanaması yaşadığı tahmin edilmekte ve bu kanamayı yaşayan kadınlar, kanamanın her zaman yaşadıkları adet öncesi lekelenmeden farklı olduğunu söylemektedir. Bazıları kanın daha koyu olduğunu ve adet kanaması kadar kırmızı renkli olmadığını söylemektedir. Bazıları ise lekelenme ile birlikte hafif bir sancı yaşadıklarını ifade etmektedir.
Ancak çoğu kadın için yerleşme kanaması ve adet kanaması arasında fark bulunmuyor. Bu nedenle yerleşme kanaması yaşadığınızı düşünürken birkaç gün sonra adet kanamanız başlayabilir. Ya da yerleşme kanamasının normal bir lekelenme olduğunu düşünürken gebe kaldığınızı öğrenebilirsiniz.
Ne zaman doktora gitmek gerekir?
Gebelik boyunca görülen hafif kanamalar (yerleşme kanaması harici olanlar da dahil) genelde normaldir. Kanamanın nedenleri arasında pelvik muayeneden, cinsel ilişkiden veya enfeksiyondan sonra rahim ağzında meydana gelen tahriş gibi sıradan şeyler yer alabilir. Ancak kanamanın ardından gebelik testinin pozitif çıkması dış gebeliğe, molar gebeliğe ya da düşüğe işaret ediyor olabilir. Bu nedenle böyle bir durum yaşıyorsanız doktorunuzu arayarak diğer belirtileriniz hakkında konuşmanız gerekir. Çok fazla endişelenmenize gerek yok. Kanama hafifse ve uzun sürmüyorsa muhtemelen her şey yolundadır.