Pek çok kadın adet kanaması olmayan lekelenmeyi en az bir defa yaşar ve bazıları için lekelenme oldukça yaygındır. Peki lekelenme ve adet kanaması arasındaki farklar nasıl tespit edilirler?
Lekelenme genelde ciddi bir tıbbi probleme işaret etmez. Lekelenmenin zamanlaması, süresi ve diğer detaylar ise ona neyin sebep olduğunu tespit etmeye yardımcı olabilir.
Bazı adet dönemleri lekelenme ile başlar veya biterler ve bazı kadınlarda kanama diğerlerinden daha az olur. Bu nedenle farkı görmek zor olabilir.
Farklar
Lekelenme, kadının aylık adet kanamasından kaynaklanmayan herhangi bir kanamadır.
Bazı kadınlar adetten önceki ve sonraki hafif kanamaya da lekelenme diyebiliyor.
Bazı kadınlar döngülerini takip eder ve bedenleri için neyin normal olduğunu bilirler. Bu nedenle lekelenme ve düzenli kanama arasındaki farkı genelde söyleyebilirler.
Adet Kanaması
Adet kanaması hamile olmayan kadınlarda ortalama 28 günde bir ortaya çıkar. Her ay, rahim dokusu gebeliğe hazırlanmak için kalınlaşır. Eğer kadın hamile kalmazsa, rahim bu dokuyu döker ve aylık adet kanamasına sebep olur.
Adet kanamasının bazı özellikleri şöyle:
- Düzenlidir: Adetler arasındaki süre kadınlar arasında değişim gösterse de, çoğu kadın her ay aynı dönemde adet görür.
- Tahmin edilebilir kanama düzeni: Her kadının kanaması kendine ait bir düzene sahiptir. Pek çok kadın için aylık kanama hafif lekelenme ile başlar, bir iki gün daha ağır hale gelir ve sonrasında hafifleyerek lekelenme ile sona erer.
- Kanamasız geçen zaman: Hormonal dengesizlikleri veya sağlık problemleri olan bazı kadınlarda ay içerisinde lekelenme olabilir. Adet genelde 5-7 gün sürer ve tüm ay devam etmez.
- Adet kanamasına genelde başka belirtiler eşlik eder: Adet kanamasından önceki hafta, hormonlardaki değişimler belirtileri tetikler ve bunlar arasında göğüslerde gerginlik ve baş ağrıları bulunuyor. Rahim dokusu kan ile atılmak için kasıldıkça, hafiften yoğun düzeye kadar sancılar ortaya çıkabilir.
- Adet kanı genelde kırmızıdır: Renk de adeti lekelenmeden ayırmaya yardımcı olabilir. Fakat adetin başındaki ve sonundaki kan kahverengi olabilir. Bazı kadınlarda aylık adette büyük pıhtılar veya kanlı iplikçikler olur ve bunlar lekelenmede pek olmazlar.
Lekelenme
Çeşitli faktörler lekelenmeye sebep olabilirler ve her kadının lekelenme düzeni biraz farklı olabilir.
Lekelenmenin bazı karakteristik özellikleri şöyle:
- Düzensiz zamanlama: Kanama bir gün tespit edilebilir, durabilir ve tekrar başlayabilir. Bazı kadınlarda ay içerisinde ara ara kanama olabilir.
- Aylık döngü ile uyumlu olabilir: Açıklanamayan lekelenme genelde düzensizdir. Ancak lekelenme yumurtlamayla birlikte de gelişebilir. Bazı kadınlar ayda bir iki gün lekelenme yaşarlar.
- Yaralanma ve başka belirtiler ile bağlantılı olabilir: Buna karın ağrısı da dahil.
- Normal adet kanamasından farklı renktedir: Bazı kadınlar kahverengi kan görürler. Bazılarında ise lekelenme kanının rengi daha açıktır, dokusu ve kokusu farklıdır.
- Hormonal doğum kontrol yöntemlerine bağlı olabilir: Yeni bir hormonal doğum kontrol yöntemine başlamak kanamanın zamanı ve miktarını değiştirebilir.
Yaygın Sebepleri
Lekelenme illa ki bir şeylerin yanlış olduğu anlamına gelmez. Lekelenmenin olmasının en yaygın sebeplerinden bazıları şöyle:
Yumurtlama
Yumurtalıklar bir yumurta saldıkları zaman, küçük bir folikül yırtılır ve yumurta dışarı çıkar. Bazı kadınlarda bu durum bir gün sürebilen hafif lekelenmeye sebep olur. Yumurtlama olmadan bir kaç gün önce küçük kasılmalar olabilir.
Yumurtlama adet döngüsünün ortasında olur ve asla ağır değildir. Nadiren de olsa bir kaç saatten bir güne kadar sürebilen hafif kramplar olabilir.
Miyom veya Polipler
Rahimdeki miyomlar ve polipler kanserli olmayan gelişimlerdir. Biraz büyük hale gelebilirler ve ağrı ile diğer problemlere sebep olabilirler.
Miyom veya polipi olan pek çok kadın adetler arasında düzensiz kanamalar yaşıyor. Belli lekelenme türleri rahim içi gelişimlerin işareti olabilir. Buna bir kaç döngü boyunca devam eden lekelenmeler ve şunların eşlik etmesi dahildir:
- pelvik ağrı
- doğurganlık problemleri
- düzensiz adetler
Yerleşme Kanaması
Sperm yumurtayı dölledikten bir hafta sonra yumurta rahme yerleşmelidir. Bazen bu durum yerleşme kanaması adı verilen hafif kanamaya sebep olur.
Bu kanama genelde döllenmeden bir hafta sonra olur ve bir iki gün sürer. Bu da kadının beklenen adet kanaması zamanından bir iki hafta öncesine denk gelir.
Hormonal Doğum Kontrol Yöntemleri
Doğum kontrol hapları ve iğneleri gibi hormonal doğum kontrol yöntemleri, lekelenmeye sebep olabilirler. Özellikle ilk aylarda beden hormonlara adapte olurken lekelenme ortaya çıkabilir.
Lekelenme zaman içerisinde değişebilir, ara ara olabilir veya düzenli bir yapıda olabilir. Eğer lekelenme doğum kontrol yöntemini uyguladıktan bir kaç ay sonra olursa ve daha önceden lekelenme olmamışsa, bu başka bir probleme işaret edebilir ve doktor ziyareti gerektirir.
Emzirme
Emzirme yumurtlamayı özellikle de bebek sadece emzirerek besleniyorsa bastırır. Yumurtlamanın ilk adetten 2 hafta önce olacağını unutmamak gerekli ve bu nedenle emzirme sırasında hamile kalabilirsiniz.
Ancak emziren pek çok kadın lekelenme yaşıyor. Emzirmeye bağlı hormonal değişimler lekelenmeye sebep olabiliyorlar.
Bedenin doğumdan sonraki ilk yumurtlamaya hazırlanma sürecindeki hormonal değişimler de lekelenmeyi tetikleyebilirler.
Yaralanmalar
Vajina, rahim ağzı ve rahimdeki herhangi bir yaralanma anormal kanamaya sebep olabilir. Sert bir cinsel ilişki veya PAP testi rahim ve vajina dokusunu tahrip ederek kanamaya yol açabilir.
Eğer kanama azsa veya ağrı yoksa, genelde kendi kendine geçmesi beklenir. Ancak açıklanamayan kanama ağırsa veya ağrı varsa tıbbi yardım gerekir.
Düşük
Hamilelikte kanama yaşayan kadınların yarısı düşük yapıyor. Bazı vakalarda kanama hamile kadınların ilk belirtisi de olabilir. Çok erken dönemdeki düşükler sıradışı ağır adet kanaması zannedilebilirler.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar anormal vajinal kanamaya sebep olabilirler ve lekelenme gibi görünebilir. Bel soğukluğu yaygın bir sebeptir ve ayrıca sıradışı akıntı ve idrar sırasında yanmaya da sebep olabilir.
Pelvik inflamatuvar hastalığı da enfeksiyon kaynaklı bir kronik pelvik inflamasyondur. Bu rahatsızlığa sahip kadınlar belirtiler tedavi edilmezse kısırlık da yaşayabilirler. Genelde özellikle cinsel ilişkiden sonra lekelenmeye sebep olur. Ayrıca pelvik ağrıya da sebep olabilir.
Kanser
Nadiren de olsa lekelenme kanser belirtisi olabilir. Lekelenmeye sebep olabilecek kanser türleri şöyle:
- vajinal kanser
- rahim ağzı kanseri
- rahim kanseri
- yumurtalık kanseri
Lekelenme genelde ağrıya ve diğer belirtilere bir kaç ay eşlik eder. Belirtiler daha iyi veya kötü hale gelebilir veya aşamalı olarak daha kötü hale gelebilirler.
Menopoz yaşamış ve ailesinde bu kanserlerin geçmişi olan kadınlarda risk daha fazla. Menopozu bitirmiş kadınların vajinal kanama yaşaması asla normal değildir.
Ne Zaman Doktora Gitmeli?
Uzun süren lekelenme veya yeni ve açıklanamayan lekelenme yaşayan kadınlar doktora gitmeliler. Eğer şunlar varsa hemen doktora ulaşın:
- lekelenme ağırsa, baş dönmesi yapıyorsa veya kötü bir koku eşlik ediyorsa
- yakın zamanda tecavüz yaşandıysa
- lekelenmenin bir yaralanmadan oluşabileceği şüphesi varsa
- hamileyseniz veya hamilelik ihtimaliniz varsa
- menopozdan sonra lekelenme olursa
Eğer lekelenmede şunlar varsa doktora görünün:
- bir kaç günden fazla sürerse
- ağrı eşlik ediyorsa
- birden fazla döngü boyunca devam ederse
Kadınlar bazen bekle ve gör yaklaşımından fayda görebiliyorlar. Şu şekildeki kanamalarda bu denenebilir:
- daha önce olmuş bir lekelenme ile aynıysa
- yerleşme kanaması olma ihtimali varsa
- yumurtlamaya bağlı olma ihtimali varsa
Eğer hangi durumun size uyduğuna dair şüpheleriniz varsa, dikkatli olmak ve tavsiye için doktora başvurmak daha iyidir. Vakaların büyük kısmında lekelenme bir tıbbi rahatsızlığa işaret etmez ve sadece geçici olabilir.
Merhaba normalde dün adet olmam gerekirken iki gündür lekeleme şeklinde ve çok az oluyorum 39 yaşında ve iki çocuk annesiyim bunun nedeni ne olabilir acaba