Hormon dalgalanmaları adet döngünüz sırasında rahim ağzının rahim ağzı sıvısı veya mukus adı verilen akıntıları salgılamasına sebep olurlar. Bu sıvının görünümü, dokusu ve miktarı östrojen düzeylerinize göre aylık olarak değişir.
Dört farklı türde olabilir. Tip-1 en az doğurganlık sağlayanıdır, tip-4 ise en çok doğurganlık sağlayanıdır. Eğer gebe kalmaya çalışıyorsanız, parmağınızla test yapmak bu değişimi görmenin en kolay yoludur. Bunun için sıvıyı iki parmağınız arasında tutup çekersiniz. Ancak aradaki farkları hemen söyleyemezseniz de endişe etmeyin.
Bedeninize aşina olmanız ve rahim ağzı sıvısının farkını anlamanız dört ay sürebilir.
Adetten Önce Rahim Ağzı Sıvısı
Adet zamanına doğru bazı kuru günleriniz olması normaldir. Peki adet döneminde? Kan akışı rahim ağzı akıntısını kontrol etmeyi hayli zorlaştırır. Bu nedenle adet zamanı parmak testini yapmayın ama adet görürken bile hamile kalabileceğinizi de unutmayın. Eğer gebe kalmaya çalışmıyorsanız doğum kontrol yöntemlerini kullanın.
Adetten Sonraki Gün Rahim Ağzı Sıvısı
Tip-1: En Az Doğurgan Tür
Adet bittikten hemen sonra en az miktarda rahim ağzı sıvısı vardır. Hatta kuru hissedebilirsiniz ve hiç akıntı olmayabilir. Tip-1 mukus döneminde gebe kalma ihtimaliniz döngünün en düşük seviyesindedir.
Adetten Sonraki Hafta Rahim Ağzı Sıvısı
Tip-2: Düşük Doğurganlık
Adet bittikten bir hafta sonra hafif beyaz renkte ince bir akıntı görmeye başlarsınız. İç çamaşırınızda hafif nemlenmeler olabilir. Gebe kalma ihtimaliniz hala düşüktür.
Yumurta Olgunlaşırken Rahim Ağzı Sıvısı
Tip-3: Yüksek Doğurganlık
Yumurtanız olgunlaşmaya başlarken, bedeniniz tip-3 rahim ağzı sıvısı üretir. Bu daha yoğun akıntı biraz kremamsıdır ve parmaklarınız arasında yapışkan bir şekilde durabilir. Bu akıntı en doğurgan döneminize girdiğinizin bir işaretidir.
Yumurtlamadan Önce Rahim Ağzı Sıvısı
Tip-3: En Doğurgan Dönem
Bedeniniz yumurtlamaya hazırlanırken en fazla miktarda mukus üretir. Tip-4 akıntı şeffaftır ve çiğ yumurta beyazı gibi bir kıvamı vardır. Hamile kalma ihtimaliniz artık iki üç kat daha fazladır.
Yumurtladıktan Sonra Rahim Ağzı Sıvısı
Yumurtlamadan sonraki günlerden itibaren adet dönemine kadar daha az rahim ağzı sıvısı üretmeye başlayacaksınız. Bu akıntı bulanık ve yapışkan olabilir.
Yerleşmeden Sonra Rahim Ağzı Sıvısı
Gebeliğin erken dönemlerinde bedendeki östrojen ve progesteron miktarı artar. Bunun sonucunda yerleşmenin ardından daha ağır bir akıntı ortaya çıkar.
Gebelikte Rahim Ağzı Sıvısı
Üçüncü trimesterde de akıntıda artış görebilirsiniz. Eğer hormonal değişimlerden dolayı hafif bir kokusu varsa, sadece dış bölgeyi su ve sabunla temizleyin. Eğer kötü kokuyorsa, doktora görünün. Doğum zamanı yaklaştıkça rahim ağzı açılmaya başlar ve şeffaf veya hafif kanlı yoğun bir mukus tabakası atar. Bazı kadınlar bu mukus geldikten sonra doğuma başlayabilirler, bazılarında ise suyun akması bir kaç gün sürebilir.
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Rahim ağzı sıvısını etkileyebilen bazı faktörler şöyle:
- Emzirme
- Hormonal doğum kontrol yöntemleri
- Zührevi hastalıklar
- Polikistik over sendromu
- Düzensiz adetler
- Rahim ağzı ameliyatları
- Erken menopoz
- Vajinal enfeksiyonlar
Eğer akıntının güçlü bir kokusu varsa, aşırı yoğun gibiyse, yeşil veya sarımsı bir rengi varsa doktora görünmelisiniz. Bakteri enfeksiyonu, mantar enfeksiyonu veya zührevi hastalıklardan dolayı tedavi ihtiyacı olabilir.