İki yıl boyunca tedbir alınmadan gebe kalınamıyor ise bu durum kısırlık olarak tanımlanır. Kısırlık problemleri % 50 kadından % 40’ ı ise erkeğe ait problemlerden oluşabilir. Arta kalan % 10’ luk oran ise hem kadına hem de erkeğe ait olabilir. Kadınlara ait kısırlık problemlerinden biri de troid bezinde oluşan anormalliklerdir.
Tiroit, guatr hastalıkları kısırlık için bir neden midir?
Guatr bir kısırlık nedeni olarak görülmektedir. Daha çok kadınlarda etkili olan guatr aynı zamanda erkeklerde de kısırlığa neden olabilir. Kadınlarda tiroit, beyin ve yumurtalıklar arasında bir ilişki vardır. Erkeklerde ise troid ile testisler arasında bir ilişki söz konusudur. Her hangi bir nedenden dolayı ilişkinin bozulması her iki tarafın üreme sisteminde olumsuzluklara neden olmaktadır. Kadınların yumurta üretim mekanizması olumsuz etkilenirken erkeklerde de sperm üretimi olumsuz etkilenmektedir.
Üreme sistemine ait bozukluklar, yumurta sayısında ve kalitesinde azalma, aynı şekilde sperm sayısı ve kalitesinde azalma olarak görülebilir. Ancak çoğu zaman yapılan hormon testlerinde anormal bir durum saptanamamaktadır. Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyen aileler için yanıltıcı sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.
Guatr kadınlarda nasıl kısırlığa yol açar?
Kadın hastanın eğer troid hormonunda bir sorun var ise yumurtlama fonksiyonu bozularak, âdetinde düzensizlik olur ve gebe kalma olasılığı azalarak kısırlık problemi ortaya çıkabilir. Troidin fazla salgılanmasında ya da az salgılanmasında kadınların doğurganlık özelliğinde azalmalar oluşabilir. Hashimoto adı verilen hastalık da kadınlarda kısırlığa yol açan bir hastalıktır. Hashimoto hastalığı antikorun troid hücrelerine karşı gelişmesinden dolayı oluşan bir troid hastalığıdır. Hashimoto hastaları kısırlığa daha yatkın olan hastalardır.
Guatr erkeklerde nasıl kısırlığa yol açar?
Erkeklerde oluşan guatr hastalığı spermlerde hareket bozukluğuna yol açar. Spermin aşırı hareketliliği azalır. Sonuç olarak spermlerde görülen hareket bozuklukları kısırlığa yol açabilir.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde guatr için ne yapılmalıdır?
Çocuk sahibi olmak isteyen ve guatr sorunu nedeni ile gebeliğin oluşamadığı kadınlarda bazı hormon testlerinin yapılması gerekmektedir.( TSH, serbest T3 ve T4, anti TPO antikor gibi)
Yapılan testlerde kadının TSH düzeyi fazla çıkmışsa Tiroit hormon ilaçları ile tedaviye başlanır ve çok az zamanda olumlu sonuçlar alınır. Şayet anti TPO antikor seviyesi fazla çıkmış ve kadın gebe kalamıyor ise tedavi amacı ile endokrinoloji tarafından tiroit hormon ilacı verilir. Hormon ilacının yanı sıra selenyum destekli ilaçlar da büyük fayda sağlamaktadır. Eğer tiroit hormonları fazla çalışıyor ise bu tür hastalar için farklı tedavi metotları uygulanır.
Guatr yüzünden kadın gebe kalamıyor ise, iyot yetmezliğinin varlığı da tespit edilmelidir. Bazı kadınlarda iyot yetmezliği de yumurtlama fonksiyonunda bozukluklara yol açabilmektedir. Kadın kısırlık nedeni ile doktora başvurmuş ve tüp bebek tedavisine karar verilmişse anti TPO antikoru yüksek çıkmış ise tüp bebek tedavisinde başarı oranı azalmaktadır.
Birkac hafta once bas donmesi ve mide bulantisiyla hastaneye gttim tahliller yapildi ve sonuc guatir baslangici teshisi konuldu ilac yazdi doktor ve kullanin gecer dendi duzenli olarak kullaniyorum yalnz yeni ewliyim korunuyorum hamile kalmami dogurganligimi engellermi guatr baslangici cesitli rivayetler duyuyorum ve korkuyrm onu ogrenebilirmiyim?