Tüp bebek tedavisi; günümüzde dünya genelinde kısır çiftlere uygulanmakta olan çok başarılı bir üremeye yardımcı tedavi yöntemidir. Asıl işlevi olası bir korumasız cinsel ilişkide sperm ve yumurta hücresinin karşılaşıp döllenmesi ve rahme transferinin gerçekleşmesi olan fallop tüplerinin tıkanıklık, yapışıklık gibi sebepler işlev göremediği vakalarda tüp bebek tedavisi ile gebelik elde edilebiliyor.
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
Tüp bebek tedavisi, doğal yolla gebelik elde edebilmeye engel olan pek çok sorunu ekarte ederek bebek sahibi olabilmeyi mümkün kılıyor. Çünkü tüp bebek tedavisinde; kadına yumurtlamayı teşvik edecek hormon tedavisi uygulanarak daha sağlıklı ve kaliteli yumurta elde edebilmek, erkeğin menisi incelenerek içindeki en kaliteli spermleri seçmek, laboratuvar ortamında kontrollü bir döllenme gerçekleştirme ve de mümkün olan en sağlıklı üreme hücrelerinden elde edilen en kaliteli embriyoyu anne adayının rahmine transfer etmek mümkün olabiliyor.
Yani doğal yolla gebelikte şansa ve doğal döngüye bağlı olan pek çok koşul, tüp bebek tedavisinde uzmanlar kontrolünde yapıldığı için başarılı bir gebelik elde edebilme, sağlıklı bir gebelik süreci geçirme ve eve canlı bebek götürebilme olasılığı çok yüksektir.
Tüp bebek tedavisi 5 aşamadan oluşur!
Tüp bebek tedavisi her biri tedavinin başarısı için hayati önem taşıyan 5 aşamadan oluşmaktadır.
- Aşama: Danışmanlık
Tüp bebek tedavisi için başvuran çiftler, hemen tedaviye alınmaz. Tedaviye başlamadan önce anne ve baba adaylarına pek çok test, tahlil ve muayene yapılır. Çiftin varsa genetik, kronik, akut hastalıkları hakkında bilgi alınır. Daha önceden geçirilen hastalıklar, kullanılan ilaçlar ve kısırlık öyküsü öğrenilir. Danışmanlık aşamasında bunların dışında tüp bebek tedavisinin nasıl bir tedavi olduğu, sürecin işleyişi, yaşanması muhtemel şikayet ve sorunlar ve başarı olasılığı hakkında da çift detaylı bir şekilde bilgilendirildikten sonra tedavi için en doğru zaman kararlaştırılır.
- Aşama: Yumurta geliştirme
Mümkün olan en kaliteli yumurtayı elde edebilmiş olmak, embriyo kalitesinin de yüksek olmasını sağlayacaktır. Bu bakımdan kadının yumurta kalitesini artırmak için yumurtalıkları uyarıcı ve yumurta geliştirici ilaç tedavisi yapılmaktadır. Daha kaliteli ve daha çok sayıda yumurta elde edebilmek amacıyla 15 gün süreyle kadın kendine yumurta geliştirici iğneler yapar.
- Aşama: Yumurta toplama
Yumurta geliştirici iğnelerin yapıldığı dönemde yumurtaların gelişim seyri takip edilir. 15 günün sonunda da mümkün olan en iyi gelişim sağlanmış olduğundan, yaklaşık yarım saat süren bir işlemle yumurtalar toplanır. İstenen yumurtalar alındıktan ve ayıklanıp seçildikten sonra, aynı gün içinde baba adayından da sperm alınır. Artık döllenme aşamasına geçilebilir.
- Aşama: Döllenme
Döllenme için seçilen yumurta ve sperm hücreleri inkübatör içine alınır ve döllenme beklenir. Döllenme ile elde edilen embriyolar 2 – 3 gün boyunca takip edilir ve onlar arasında en canlı olan transfer için seçilir.
- Aşama: Embriyo transferi
Laboratuvar koşullarında kontrollü olarak elde edilen ve takip edilen embriyolardan 2- 3. güne canlı şekilde ulaşan, bazı vakalarda blastokist evresi olan 5. güne ulaşana embriyolar anne adayının rahmine yerleştirilir. 10 dakikalık bu işlemin ardından 12 sonrasında kanda gebelik testi yapılır ve tedavinin başarılı olup olmadığı öğrenilir.
Yukarıda sıralanan aşamalardan her biri tedavinin başarısı için çok önemlidir. Bunlardan yumurta toplama aşaması da en doğru zamanda, uygun şekilde gerçekleştirildiğinde sağlıklı bir gebelik elde edebilmek mümkün olabilmektedir. Aşağıda yumurta toplama işlemi için en doğru zaman ve işlemin en doğru nasıl gerçekleştirileceği detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.
Tüp bebekte yumurta toplama
Anne adayına verilen yumurta geliştirici iğnelerin 15 boyunca uygulanmasının ardından yeterli ve istenen büyüklüğe ulaşan yumurtaların toplanması gerekir.
Yumurta toplama adetin kaçıncı günü yapılır?
Yumurtalar döllenme için uygun hale geldikten sonra yumurtaları olgunlaştırmak için çatlatma iğnesi de denen HCG iğnesi yapılır. Yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan ortalama 32- 36 saat sonra da yumurta toplama işlemi yapılır. Yani yumurta toplama işleminde kadının adet döngüsü hesaba katılmaz, yumurtaların gelişme ve sonrasında çatlatma iğnesinin ne zaman yapıldığı önemlidir.
Olgunlaşan yumurtaların toplanma işleminin yapılacağı gün yumurtaların ne kadar zamanda, kaç günde gelişeceğine bağlı olarak değişebilir. Genel olarak da yumurtalar 15 günde gelişir. Adet dönemine göre hesaplandığında aslında yumurta geliştirme tedavisine adetin 3. günü başladığından yumurta toplama işlemi de adetin 15- 20. günleri arasında yapılmış olur.
Yumurta toplama nasıl yapılır?
Yumurta toplama işlemi jinekolojik muayene şeklinde kadının yatması ile vajinal ultrason şeklinde yapılır. Şöyle ki; vajinal ultrason aletinin ucunda yumurta toplamakta kullanılan ince bir iğne vardır. Bu iğne aracılığıyla yumurtaların içinde bulunduğu keselerin içine girilerek içinden yumurtalar emilir.
Aspirasyon denilen bu işlemle alınan yumurta kesesi sıvısı laboratuvarda incelenir ve içinde yumurta olup olmadığı kontrol edilir. Bu şekilde kesinin içinde yumurta bulunamazsa folikülün içi özel bir sıvı ile yıkanarak tekrar yumurta bulmaya çalışılır. Böylelikle toplanan yumurtalar kültür sıvısının içinde olduğu cihazın içinde uygun ortam elde edilerek saklanır.
Yumurta toplama ne kadar sürer?
Yumurta toplama işlemi yaklaşık yarım saat kadar sürmektedir. Bu işlemden sonra kadının 1-2 saat istirahat etmesi gerekir. Ardından muayenesi yapılan kadın için herhangi bir sakınca görülmezse kadın evine dönebilir. Yani yumurta toplama işlemi hastanede yatmayı gerektirmez.
Yumurta toplama acılı, ağrılı bir işlem midir?
Yumurta toplama işlemi çok yüksek düzeyde olmasa da biraz acı ve ağrı hissedilmesine sebep olabilir. Bu sebeple de işlem öncesinde bazı merkezlerde lokal anestezi, bazılarında ise hafif genel anestezi yapılır. Burada doktorun kanaati ve hastanın isteği önemlidir. Çünkü herkesin acı eşiği farklıdır. Yumurta toplama işlemi genel anestezi altında hasta bir şey hissetmezken, lokal anestezide çok hafif de olsa ağrı, sızı olabilir.
Daha doğrusu işlemin yapılıyor olduğunu bilmek rahatsızlık verebilir. Tedavi ya da tanı amaçlı uygulanan diğer pek çok işlemle karşılaştırıldığında yumurta toplama işleminin çok ağrılı ve acılı bir işlem olduğu söylenemez, hissedilen hafif ağrı da yetişkin biri tarafından rahatlıkla tolere edilebilir. Yumurta toplama işleminin genel anestezi mi, yoksa lokal anestezi ile mi yapılacağı konusunda hasta daha önceden bilgilendirilir. Buna göre eğer genel anestezi yapılacaksa kadın, tüp bebek merkezine gelmeden 6 saat öncesinden başlayarak hiçbir şey yememeli, içmemelidir.
Yumurta toplama işlemi herhangi bir şikayete sebep olur mu?
Yumurta toplama işleminden sonra 1 – 2 saat tüp bebek merkezinde dinlenmek gerekir. Sonrasında hissedilebilecek hafif ağrı için doktor genellikle parasetamol içeren ağrı kesicilerden bir tane reçete edecektir. Ayrıca yumurta toplama işleminin yapıldığı gün çok hafif vajinal kanama olabilir ve aynı gün içinde kesilir. Ancak bazı kadınlarda beklenenden daha fazla kanama olabiliyor. Bu tür durumlarda hemen doktora başvurulmalı doktor izni ile ped kullanılabilir.
Yumurta toplama işleminin riski var mıdır?
Yumurta toplama işlemi sonrasında herhangi bir komplikasyon gelişme riski çok düşüktür. Nadiren de olsa yumurtalıkta kanama, vajinada fazla kanama ve pelvik enfeksiyon olabilir. bunlar da doktor tarafından ekarte edilebilecek komplikasyonlardır.
Yumurta toplama işleminde 32 saat veya 36 saat hastanın hangi tanısına göre belirlenir ?