Vajinada kaşıntı ve tahriş, kadınlar arasında oldukça yaygındır ve genellikle, herhangi bir endişe kaynağı değildir. Bununla birlikte, kronikleşen kaşıntı, vajinada yanma ve tahriş gibi durumlar; vajinal mantar ya da altta yatan farklı bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Vajinal yanma, bölgenin herhangi bir yerindeki rahatsızlığı içerir.
Semptomlar aniden gelişebilir ya da zaman içinde yoğunlaşarak kendini gösterebilir. Hissedilen yanma ve tahriş acı verici olabilir veya idrara çıkma ve cinsel ilişki sırasında kötüleşebilir. Vajinal yanmanın olası nedenleri ve belirtiler hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
- Vajinayı dolaylı olarak etkileyen faktörlere bağlı tahriş
Günlük olarak kullanılan ürünlerin içerdiği kimyasallar, vajina bölgesinin hassas yapısında tahrişe ya da yanmaya neden olabilir. Bu ürünlerden bazıları şunlardır:
- Çamaşır deterjanları
- Sabun
- Kokulu tuvalet kağıdı
- Duş jelleri
- Kadın pedleri
Vajinada yanma ve tahriş, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı kıyafetlerden de kaynaklanabilir:
- Külotlu çorap
- Tayt
- Sıkı iç çamaşırı
- Dar pantolon
Yeni bir ürün kullanmaya başladığınızda, bu belirtiler ortaya çıkabilir. Vajinadaki tahriş ve yanma, kıyafetlerden kaynaklanıyorsa, giymeye devam ettiğinizde, belirtiler yavaş yavaş gelişebilir.
Nasıl geçer?
Vajina bölgesinde kokuyu ya da parfümlü ürünleri temas ettirmekten kaçının. Yeni bir ürün kullanmaya başladıktan sonra belirtiler ortaya çıkarsa, belirtilerin ortadan kalkıp kalmadığını görmek için ürünü kullanmayı bırakın.
Bölgedeki hassas cildi tahriş edebilecek kimyasalları yıkamak için duş aldığınızdan emin olun.
- Vajinayı doğrudan etkileyen faktörlere bağlı tahriş
Tampon kullanımı, prezervatifler, vajina duşları, kremler, spreyler ya da vajinaya temas edebilecek diğer ürünler, vajinal yanmaya ve tahrişe neden olabilir.
Nasıl geçer?
Sorunu ortadan kaldırmanın en kolay yolu, yanma ve tahrişe neden olduğunu düşündüğünüz ürünü kullanmayı bırakmaktır. Yeni bir ürünse, tanımlaması daha kolaydır. Kullanmayı bıraktığınızda yanma ve tahriş azalıyorsa, suçluyu bulabilirsiniz.
Tahriş ve yanma hissinin nedeni prezervatiflerse, alternatifler hakkında doktorunuzla konuşabilirsiniz. Hassas cilde sahip insanlar için üretilen prezervatifler de vardır. Cinsel ilişki sırasında bunların kullanılması daha iyi olabilir. Suda çözünür kayganlaştırıcı da gerekebilir.
- Bakteriyel vajinoz
15 ile 44 yaş aralığındaki kadınlarda en yaygın görülen vajinal enfeksiyonların başında gelen bakteriyel vajinozda belirtiler, bölgedeki bakteri çok fazla büyüdüğünde gelişir. Vajinal yanmaya ek olarak, aşağıdakiler de fark edilebilir:
- İnce beyaz ya da gri renkli akıntı
- Özellikle cinsel ilişki sonrasında balık benzeri bir koku
- Vajina dışında kaşıntı
Nasıl geçer?
Bazı durumlarda, bakteriyel vajinoz tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçebilir. Bununla birlikte, doktorlar çoğu kadın için antibiyotik önerecektir. Antibiyotik tedavisinde, her dozu aldığınızdan emin olun. Bu, bakteriyel enfeksiyonun geri dönmesini önlemeye yardımcı olabilir.
- Mantar enfeksiyonu
Uzmanlara göre, kadınların %75’i hayatlarının bir döneminde mantar enfeksiyonu geliştirmektedir. Bu durum, vajinadaki mantarın aşırı büyümesi durumunda ortaya çıkmaktadır. Vajinal yanmaya ek olarak, aşağıdakiler de gelişebilir:
- Vajinada şişlik ve kaşıntı
- Vulva bölgesinde şişlik, kızarıklık ve kaşıntı
- İdrara çıkma sırasında ağrı
- Cinsel ilişkide ağrı
- Süzme peynire benzeyen akıntı
- Vajinanın dış tarafında cilt döküntüleri
Nasıl geçer?
Mantar enfeksiyonları, genellikle reçetesiz olarak satılan mantar ilaçları ve evde uygulanabilecek yöntemler ile tedavi edilebilir. İlaçlar; vajinaya sokulan fitiller, merhem ve kremleri içerir. Bunlar, herhangi bir eczaneden reçetesiz olarak satın alınabilir.
Bir mantar enfeksiyonu geliştirdiğinizden şüpheleniyorsanız ve ilk kez böyle bir durumla karşı karşıyaysanız, doktorunuzdan bir randevu talep edin. Diğer bazı durumlar da mantar enfeksiyonu belirtileri ile benzer semptomlar gösterir. Bunu doğrulamanın en iyi yolu, doktorunuzun teşhis koymasıdır.
- İdrar yolu enfeksiyonları
Bakteriler, mesaneye ya da idrar yollarına girdiğinde, idrar yolu enfeksiyonu gelişir. Bu durum, idrara çıkma sırasında yanma hissine ve acıya neden olabilir. Vajinal yanmaya ek olarak, aşağıdakiler de fark edilebilir:
- İdrara çıkma isteğinde belirgin artış, ancak tuvalete gidildiğinde az idrar üretimi
- İdrar sırasında ağrı
- Güçlü kokulu idrar
- Bulanık idrar
- İdrarda parlak pembe ya da siyah renk fark edilmesi
- Yüksek ateş ve titreme
- Mide ve sırt ağrısı
Nasıl geçer?
İdrar yolu enfeksiyonlarından şüpheleniyorsanız, doktorunuza danışın. Enfeksiyonun hemen geçmesi için bir antibiyotik verilecektir. Belirtiler azalsa bile, antibiyotik bitene kadar kullandığınızdan emin olun. Doktorunuzun önerdiği dozları tamamlamazsanız, enfeksiyon geri gelebilir. Antibiyotik tedavisi boyunca, sıvı tüketimini arttırdığınızdan emin olun.
- Trikomonas
Trikomonas, dünya genelinde en yaygın cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir. Kadınlarda, daha yaygın olarak görülür. Enfeksiyonun geliştiği kadınlarda, genellikle herhangi bir belirti yoktur. Belirtileri genellikle şunları içerir:
- Genital bölgede kaşıntı ve tahriş
- Açık beyaz renkli, yeşil ince akıntı
- Çok kötü kokulu akıntı
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- İdrara çıkma sırasında yanma
- Karın ağrısı
Nasıl geçer?
Trikomonas, reçeteli antibiyotikler ile tedavi edilir. Çoğu durumda, tek bir doz şeklinde alınır. Ancak, yeniden cinsel ilişkiye girmeden önce tedavi edilmesi gerekecektir. Tedavi edilmediği durumlarda, diğer cinsel yola bulaşan hastalıklar için riskinizi arttırabilir. Bu da, uzun süreli komplikasyonlara neden olabilir.
- Bel soğukluğu
Bel soğukluğu, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan bir diğeridir. Daha çok, 15-24 yaş aralığındaki genç yetişkinlerde görülmektedir. Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi, bel soğukluğunda da semptomlar nadir olarak gözlemlenir. Yapılacak bir STD testi, bel soğukluğunu teşhis etmenin tek yoludur. Gelişebilecek olası semptomlar ise şöyledir:
- Vajinal yanma ve tahriş
- İdrar sırasında yanma ve acı
- Olağandışı akıntı
- Adet dönemleri arasında lekelenme
Nasıl geçer?
Bel soğukluğu, tek doz reçeteli bir antibiyotik ile kolayca tedavi edilebilir. Tedavi edilmediği durumlarda, kısırlık ya da pelvik iltihaplanma gibi komplikasyonlara neden olabilir.
- Klamidya
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri de klamidyadır. Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi, herhangi bir semptom fark edilmeyebilir. Semptom fark edilirse, bunlar genellikle idrar sırasında yanma ve idrarda artışı içerir.
Nasıl geçer?
Klamidya, antibiyotikler ile tedavi edilir. Tedavi edilmediği durumlarda, üreme sisteminde kalıcı hasarlara neden olabilir. Bu durum, çocuk sahibi olmanızı zorlaştırabilir. Klamidyada, enfeksiyonun tekrarlanması oldukça yaygındır. Sonradan gelişen her enfeksiyon, doğurganlık problemleri riskini arttırır. Doktorunuzun bilmesi ve takip etmesi gereken bir durumdur.
- Genital uçuk
Genital uçuk, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. 14 ile 49 yaş aralığındaki kişilerde daha sık görülür. Belirtileri ortaya çıktığında, genellikle hafif seyreder ve fark edilmeyebilir. Uçuğun neden olduğu yaralar, batıklara ve sivilcelere benzemektedir. Genital uçuklar, vajina ya da çevresinde oluşabilir.
Nasıl geçer?
Genital uçuğun bilinen bir tedavisi yoktur ve vücutta kalan bir virüstür. Reçeteli ilaçlar, riski azaltabilir ve süresini azaltabilir. Kullanılan ilaçlar, belirtileri azaltabilir ancak eşinize bulaşmasını engellemeyecektir. Bulaşıcılığı hakkında neler yapabileceğiniz hakkında doktorunuza danışın.
- HPV kaynaklı genital kondilom
Genital kondilom, genellikle HPV nedeniyle ortaya çıkar. HPV, dünya genelinde en yaygın cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir. Genital kondilomlar;
- Vajina, anüst, serviks bölge ve vulvada görülebilir
- Genellikle ten rengi ya da beyaz renkli yumrular olarak görülür
- Tek başına ya da kümeler halinde olabilir
Nasıl geçer?
Genital kondilomlar için bilinen bir tedavi yoktur. Tedavi gerektirmeden, kendi başına ortadan kalkabilir. Bununla birlikte, bazı insanlar rahatsızlığı azaltmak için kondilomların çıkarılmasını tercih edebilir. Kondilomun çıkarılması, enfeksiyonun eşinize bulaşma riskini de azaltır.
Uzmnlar, cinsel olarak aktif hale gelmeden önce, HPV aşısı yaptırmanızı önerir.
- Liken sklerozu
Nadir bir cilt problemi olan liken sklerozu; vajinanın derisinde ince ve beyaz renkli lekelerin oluşmasına neden olur. Bunlar, özellikle vulva çevresinde yaygın olarak görülür ve kalıcı yaralara neden olabilir.
Menopoz öncesi dönemdeki kadınlarda gelişme riski daha yüksektir, ancak her yaştaki kadınlarda görülebilir.
Nasıl geçer?
Liken sklerozu durumundan şüpheleniyorsanız, doktorunuza danışın. Belirtileri azaltmaya yardımcı olmak için, doktorunuz streoid krem reçete edecektir. Ayrıca, cildin nemli tutulması ve yara izleri gibi kalıcı komplikasyonların da takip edilmesi gerekir.
- Menopoz
Menopoz yaklaştıkça, vücuttaki östrojen hormonu miktarının azalmasına bağlı olarak, çok çeşitli belirtilere neden olabilir. Vajinal yanma da bu belirtilerden biridir. Cinsel ilişki sırasında, yanma hissi kötüleşebilir. Genellikle, ekstra yağlama gerektirir. Vajinal yanmaya ek olarak, şu belirtiler de fark edilebilir:
- Yorgunluk
- Sıcak basmaları
- Sinirlilik
- Uykusuzluk
- Gece terlemeleri
- Libidoda düşüş
Nasıl geçer?
Menopoz belirtileri yaşadığınızı düşünüyorsanız, doktorunuza danışın. Belirtileri azaltmaya yardımcı olmak için, östrojen takviyeleri ya da diğer hormon ilaçları verilebilir. Bunlar, genellikle tablet ve kremleri içermektedir.
Hormonal takviyeler, herkes için uygun değildir. Sizin için neyin doğru olduğunu öğrenmek için doktorunuza danışın.
Doktor bey merhabalar. Nereden başlayacağımı bilemiyorum. Evliyim ve İlk cinsel birleşmemi yaşadıktan sonra kaşıntı şikayetlerim çok artmıştı.Ayna ile merak edip baktığımda karnıbahar şeklinde oluşumlar görüp intermetten araştırdığımda hpv olduğunu öğrendim. Vajina girişimde genital siğillerin olduğunu gördüm. Daha sonra bir doktora gidip muayene oldum. Hpv dna genotipleme testi yapıldı ve Hpv 33-35-38 çıktı. Doktor bana o kadar kötü davrandı ki karşısında kendimi tutamayıp ağladım. Bana bir tedavisi yok kanserde olabilirsin ama yaşın küçük atlatırsın dedi. Aldara kullan geçerse geçer dedi. Ben zaten hemşireyim. Bazı riskleri biliyorum fakat başıma gelebileceğini nerden tahmin edebilirdim. Bu yaklaşım benim psikolojimi daha kötü etkiledi ve ben bir daha doktora gitmedim. Şikayetlerim biraz azaldı gibi olmuştu fakat son zamanlarda cinsel ilişkiden sonra aşırı derecede perine yırtığım oluyor ve sonrasında aşırı tahriş yAşıyorum. Sürekli teramicyn sürüyorum. İyileşiyor. Cinsel birleşmede tekrar aynı. Eşime de belli etmiyorum canım yanıyor diye benden uzaklaşmasın diye. Psikolojik olarak çökmüş durumdayım. Sadece bir kez eşimle oral seks deneyimim oldu. Sanırım onda da ağız ve boğazım enfekte oldu. Bu hastalık her yanımı sarmış ve kurtulamayacakmışım gibi hissediyorum. Eşim bebek sahibi olmak istiyor fakat ben bebeğe bulaşır diye korkuyorum. Bebekte yapamıyoruz. Yardım edin lütfen
Merhaba sizden bir bilgi almak istiyorum bana çok uzak orası ama sadece bir bilgil almak istiyorum sizden Ağustos un 1inde adet oldum 5inde bitti ama bu ayın 13ü ve benim dun petrole girdigimde peceteyle vijinami silerken pembe gibi bı leke vardı ve aldiris etmedim bugünde lavobaya gittiğimde idrarimdan sonradan cisimi yaparken geldi kan ama bu sefer kırmızıydı ve şuanda vijinam çok aciyor içi bunun nedenini ogrenebilirmiyim sizden Adet donemim bittikten sonra erkek arkadaşımla bı birlikteliğim oldu ve 3gun sonra böyle birşey geldi başıma vijinam bölgesi çok aciyor sanki böyle biri bıçak sokar gibi Lütfen bana birbilgi verin rica ediyorum ccoj kötü durumdayim randevu alicaktim ama randevular çok geç tarihde en yakın yer benim için burası ama bana çok uzak kalıyor sizin olduğunuz yer